Cu ocazia Zilei internaționale a femeii, Basilica.ro a realizat un interviu cu dr. Alexandrina Bădescu, una dintre puținele femei care ocupă funcția de prodecan in cadrul unei facultăți de teologie ortodoxă din Romania.
Decizia de numire a conf. univ. dr. Alexandrina Bădescu in funcția de prodecan al Facultății de Teologie din Craiova a fost luată la finele săptămanii trecute, ca urmare a schimbării conducerii instituției de invățămant.
„Sperăm să contribuim la formarea unei generații de profesioniști, inzestrați nu numai cu cunoștințe academice solide, ci și cu capacitatea de a le pune in practică”, a afirmat prodecanul Alexandrina Bădescu.
Incepand cu anul 2010, Alexandrina Bădescu este autorizată de Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Romane ca specialist restaurator patrimoniu mobil.
Basilica.ro: Cum vă simțiți ca una dintre puținele femei prodecan ale unei facultăți de teologie romanești?
Este intr-adevăr o onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru mine să ocup această poziție și doresc să exprim recunoștința mea sinceră față de Inaltpreasfințitul Părinte Acad. Dr. Irineu Ion Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, pentru increderea acordată și pentru oportunitatea oferită.
Prin această nominalizare, am privilegiul de a contribui la dezvoltarea și promovarea domeniului Artei Vizuale, cu specializările Artă Sacră și Arte Plastice, din cadrul Facultății de Teologie din Craiova.
Basilica.ro: Ce planuri de viitor aveți in domeniul profesional?
In ceea ce privește planul de viitor, am in vedere promovarea colaborărilor interdisciplinare intre teologie și arte vizuale. Cred că imbinarea acestor două domenii poate aduce noi perspective și ințelesuri profunde asupra spiritualității și expresiei umane.
Prin organizarea de evenimente, ateliere și proiecte comune, imi propun să creez un cadru propice pentru dialog și colaborare intre studenții, cadrele didactice și profesioniștii din domeniu.
De asemenea, intenționez să dezvolt și să consolidez parteneriatele și relațiile de colaborare cu alte instituții de invățămant și organizații relevante. Acest lucru va permite schimbul de resurse, idei și experiențe și va contribui la creșterea reputației facultății in domeniul teologiei și artelor vizuale.
Prin intermediul tuturor acestor inițiative, sperăm să contribuim la formarea unei generații de profesioniști, inzestrați nu numai cu cunoștințe academice solide, ci și cu capacitatea de a le pune in practică, avand in vedere sensibilitatea aparte și ințelegerea profundă a acestui domeniu complex.
Basilica.ro: Care poate fi contribuția unei doamne in educația teologică, domeniu care pare rezervat exclusiv bărbaților?
Este adevărat că, in general, domeniul teologiei este perceput ca fiind rezervat in mare măsură bărbaților. Cu toate acestea, știm că mesajul Evangheliei Mantuitorului se adresează deopotrivă bărbaților și femeilor și există o serie intreagă de figuri feminine proeminente in textele Sfintei Scripturi.
De altfel, Sfantul Apostol Pavel vorbește despre ideea unității tuturor in Hristos, in special in Epistola sa către Galateni 3: 28. Mai mult decat atat, Maica Domnului este prin excelență Chivotul cel sfințit al Cuvantului lui Dumnezeu.
De aceea, in cadrul Facultății de Teologie, mă voi implica in continuare cu dedicare in activitățile din sfera Artei Vizuale, un domeniu vast și captivant care este puternic inrădăcinat in spiritualitatea ortodoxă. Această ramură a studiilor artistice inglobează două specializări distincte, Artă Sacră (Conservare-Restaurare, Pictură Bisericească) și Arte plastice (Pictură-Sculptură).
Basilica.ro: Ce inseamnă Arta Sacră pentru dvs. și cum o puteți utiliza in misiunea Bisericii?
In cadrul specializării Artă Sacră, am ocazia să studiez și să practic tehnicile și metodele necesare pentru a conserva și a restaura opere de artă, precum și tehnicile de pictură religioasă. Aceste direcții implică atat aspecte tehnice, precum chimia materialelor sau tehnologiile de conservare, cat și o ințelegere profundă a contextului cultural și spiritual in care aceste opere au fost create.
Prin munca mea in conservare-restaurare, contribui permanent la păstrarea și la transmiterea patrimoniului cultural și religios pentru generațiile viitoare.
In plus, facultatea noastră oferă și specializarea Pictură-Sculptură, care permite studenților să exploreze și să experimenteze mai multe forme de exprimare artistică, deschizandu-le noi orizonturi și provocări creative in arta laică.
Așadar, prin implicarea mea totală in domeniul Artelor vizuale, imi doresc să aduc o contribuție relevantă in parcursul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, stimulată de entuziasmul și talentul studentelor și studenților noștri din prezent și din viitor.
Carte de vizită
Conf. univ. dr. Alexandrian Bădescu este absolventă a Liceului de arte „Marin Sorescu” din Craiova (1999-2003), precum și a Facultății de Istorie și Teoria Artei din cadrul Universității Naționale de Arte din București, specializarea Conservare – restaurare (2003-2007).
In perioada 2007 – 2012, după finalizarea studiilor de masterat, a urmat cursurile doctorale la Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, pe care le-a absolvit cu lucrarea „Colecția de icoane pictate pe lemn datand din secolele XVII-XX a Mănăstirii Jitianu (Județul Dolj)”.
Incepand cu 2013, este cadru didactic titular la Facultatea de Teologie din Craiova, secția Arte Vizuale.
Foto credit: arhivă personală Alexandrina Bădescu
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 171
Id: 80488
Data: Mar 9, 2024
Imagine:
Episcopul Maramureșului și Sătmarului a transmis un mesaj vineri, de Ziua Internațională a Femeii, in care omagiază rolul de dătătoare de ..... Data: Mar 9, 2024 |
Romanii și ucrainenii din Parohia Aranda de Duero, Spania, și-au serbat hramul impreună cu Arhiereul Vicar Teofil de Iberia și cu Ierom. Nicolae Danco, duhovnicul ..... Data: Mar 9, 2024 |
Al șaptelea simpozion al Asociației Internaționale a Dogmatiștilor Ortodocși (IAODT) s-a desfășurat la Paralimni, in Cipru, in perioada 5-7 martie. ..... Data: Mar 9, 2024 |
Episcopul Antonie de Bălți și reprezentante ale Societății Femeilor Ortodoxe au vizitat marți Centrul de plasament pentru persoane cu ..... Data: Mar 9, 2024 |
Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou organizat in Arhiepiscopia Bucureștilor necesită un efort logistic și o mobilizare exemplară. Grupul ..... Data: Mar 9, 2024 |
In sambăta premergătoare Duminicii Infricoșătoarei Judecăți, Biserica Ortodoxă ii pomenește pe cei trecuți la viața ..... Data: Mar 9, 2024 |
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Bartolomeu Anania - Duminica lasatului sec de carne - a Infricosatoarei Judecati - 02 03 2003
IPS Bartolomeu - Duminica a 7-a dupa Pasti - a Sf. Parinti de la Sinodul I Ecumenic - 12 06 1994
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 2-a dupa Rusali - a Sf. Romani - Chemarea primilor Apostoli - 25 06 2006
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 3-a dupa Pasti - a mironositelor - 15 05 2005
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 4-a dupa Pasti - a Slabanogului - 06 05 2000
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 25-a dupa Rusalii - Pilda samarineanului milostiv - 12 11 2000
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).