Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit istoricului Mircea Gheorghe Abrudan Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.
Distincția i-a fost dăruită vineri, 23 octombrie, în semn de recunoștință și apreciere pentru bogata activitatea de înaltă ținută academică și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine.
Ceremonialul a avut loc la finalul conferinței de toamnă a clericilor din protoieria Huedin, organizată la Mănăstirea Piatra Craiului, jud. Cluj.
În cadrul întâlnirii a fost lansată cartea „Protopop Aurel Munteanu (1882-1940), martir al poporului român și mucenic al Bisericii Ortodoxe”, semnată de dr. Mircea Gheorghe Abrudan, apărută la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului.
Volumul a fost apreciat și prezentat de cei doi ierarhi și de protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan.
„Împlinindu-se 80 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu, tânărul istoric Mircea-Gheorghe Abrudan ne pune la îndemână o lucrare valoroasă, despre viața și supliciul acestuia. Pe autor îl felicităm, iar cititorilor le dorim o lectură cu mult folos duhovnicesc care să-i convingă de valoarea jertfei”, a spus Înaltpreasfințitul Andrei.
Mircea-Gheorghe Abrudan
S-a născut în 22.05.1986 la Cluj-Napoca.
Este cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca.
Doctorand în cotutelă al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și al Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din cadrul Universității din București, din 2013 doctor în Istorie al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă (2009) și al Facultăți de Istorie și Filosofie (2008) din cadrul UBB Cluj-Napoca.
Stagii de specializare și documentare în cursul studiilor de master, doctorat și postdoctorat la Karl-Franzens Universität Graz-Austria, Ludwig Maximilians Universität München-Germania, Universität Wien-Austria, Österreichisches Staatsarchiv.
Foto credit: Radio Renașterea
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 284
Id: 71681
Data: Oct 24, 2020
Imagine:
Regele Mihai I s-a născut în data de 25 octombrie 1921 la Sinaia.
Mihai I a fost regele României în perioadele 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947.
La sfârșitul anului 1947, regele a fost constrâns de comuniști să semneze decretul de abdicare, .....
Data: Oct 25, 2020
Patriarhul Daniel a explicat în predica duminicală de ce Hristos Domnul a permis demonilor să intre în turma de porci şi a subliniat că sufletul unui om este mai presus de orice lucru material.
„Mântuitorul Iisus Hristos a îngăduit ca demonii să intre în turma de .....
Data: Oct 25, 2020
Bustul primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost inaugurat sâmbătă, 24 octombrie, pe Aleea Făuritorilor Unirii din parcul Bucov – Ploiești, informează
Data: Oct 25, 2020
Ziua Armatei României (ZAR) este sărbătorită anual în data de 25 octombrie, fiind instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.
Militarii români se bucură de ocrotirea Maicii Domnului şi de patronajul .....
Data: Oct 25, 2020
A început sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Sfintele sale moaște au fost scoase în procesiune duminică dimineața și au fost așezate spre închinare credincioșilor în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.
În anul 1955, datorită evlaviei pe care poporul român o manifesta faţă de Sfântul Cuvios Dimitrie, la propunerea patriarhului Justinian Marina, Sfântul Sinod a proclamat generalizarea cultului său în întreaga Biserică Ortodoxă Română, având ca dată de prăznuire 27 octombrie, a doua .....
Data: Oct 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Gheorghe Surpanelu Pr Lucian Golinschi - Pomenirea celor adormiti
IPS Teofan - Predica la Duminica Floriilor 2011
Pr Marcel Cojocaru - Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Cretanul
Pr Liviu Petcu - Despre Sfintii Trei Ierarhi
IPS Teofan - Cuvant de invatatura la Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh
Pr Liviu Petcu - Semnificatia Sfintelor Patimiri
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).