Ziua Armatei României (ZAR) este sărbătorită anual în data de 25 octombrie, fiind instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.
Militarii români se bucură de ocrotirea Maicii Domnului şi de patronajul spiritual al Sfântului Mare mucenic Gheorghe şi al Prorocului Ilie Tesviteanul.
Sf. Gheorghe şi Forţele terestre
Forţele terestre îl au ca ocrotitor pe Mucenicul Gheorghe, sărbătorit în 23 aprilie.
Reprezentat în iconografie călare pe un cal şi străpungând cu suliţa un balaur, Sfântul Gheorghe a rămas peste veacuri ca model de curaj în lupta cu diavolul. Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale lui Ştefan cel Mare, Sfântul Gheorghe fiind ocrotitorul armatei domnului moldovean.
Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre. Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică.
Aviatorii din Armata României sunt ocrotiţi de Sfântul Proroc Ilie
Potrivit Cărții a patra a Regilor, Sfântul Ilie a fost ridicat la Cer în vârtej de vânt, într-un car de foc, tras de cai scăpăratori, în timp ce mergea alături de Elisei, ucenicul său (IV Regi 2: 11).
În aprilie 1964, ziua de sărbătorire a Aviației Române a fost schimbată cu data de 17 iunie, când se aniversează primul zbor al lui Aurel Vlaicu cu un aparat proiectat și construit de el (4/17 iun. 1910).
După anul 1990, Ziua Aviației se sărbătorea în ambele zile, acest lucru clarificându-se abia în anul 2004, când aviatorii români au revenit la celebrarea Zilei aviației de ziua Sfântului Ilie Tesviteanul.
Marinarii din Armata României au evlavie la Maica Domnului
Ziua Marinei Române este sărbătorită de Adormirea Maicii Domnului din anul 1902.
Sărbătoarea a fost instituită oficial prin legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004.
Manifestări de Ziua Armatei
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că în acest an, din cauza pandemiei, ZAR „va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane din țară, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români”.
În capitală activităţile aniversare vor avea loc la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”) şi la Monumentul Eroilor Genişti (Piața Leu).
Ziua Armatei României este, pentru noi, un prilej de aducere aminte a sacrificiului românilor pentru păstrarea ființei naționale, a independenței și integrității țării noastre. Este, de asemenea, un prilej de bilanț al activității militarilor noștri și, totodată, un moment când privim către viitorul instituției militare.
În cel de-Al Doilea Război Mondial, militarii români au luptat cu vitejie pentru eliberarea teritoriului național, ziua de 25 Octombrie 1944 devenind un simbol al eliberării de sub ocupația străină a orașului Carei și a întregii Țări. Ne înclinăm cu respect și prețuim sacrificiul celor care au dus la îndeplinire această misiune de onoare, mulți dintre ei plătind cu viața pentru atingerea idealului de libertate, a transmis Ministrul Nicolae Ciucă în mesajul prilejuit de Ziua Armatei României.
Semnificații
Data 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944.
Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.
După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
Foto credit: MApN
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 247
Id: 71685
Data: Oct 25, 2020
Imagine:
A început sărbătoarea Sfântului Dimitrie. Sfintele sale moaște au fost scoase în procesiune duminică dimineața și au fost așezate spre închinare credincioșilor în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.
În anul 1955, datorită evlaviei pe care poporul român o manifesta faţă de Sfântul Cuvios Dimitrie, la propunerea patriarhului Justinian Marina, Sfântul Sinod a proclamat generalizarea cultului său în întreaga Biserică Ortodoxă Română, având ca dată de prăznuire 27 octombrie, a doua .....
Data: Oct 25, 2020
La slujba de priveghere oficiată în cinstea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, care a primit moarte martirică în secolul 4, Episcopul vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre persecuţiile actuale îndreptate împotriva creştinilor şi a subliniat faptul că religia .....
Data: Oct 25, 2020
La prima liturghie care a deschis sărbătoarea Sfântului Dimitrie din acest an, Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a transmis un mesaj de încurajare creştinilor pe care i-a îndemnat să nu se teamă de duhurile cele necurate, deoarece Hristos, Biruitorul răului, este alături .....
Data: Oct 25, 2020
Românii din nordul Italiei vor avea o nouă biserică, în apropiere de orașul Padova. Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a oficiat sâmbătă slujba de punere a pietrei de temelie.
Sâmbătă, în ziua în care IPS Petru a împlinit 74 de ani, la sediul Mitropoliei Basarabiei din Chișinău, au fost împărțite 22 de scaune rulante pentru persoane care nu și le pot permite. A fost primul lot dintr-o donație mai mare oferită în colaborare cu Asociația .....
Data: Oct 26, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).