La Catedrala Patriarhala a fost proclamat Anul omagial și comemorativ 2020

În Patriarhia Română anul 2020 a fost proclamat miercuri ca Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.

Momentul solemn a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.

După slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul cu prilejul noului an, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sf. Sinod, a citit Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2020.

Hotărârea ca Anul 2020 să fie Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români a fost luată de Sf. Sinod în ședința de lucru din 25 octombrie 2018 iar în cea din 30 septembrie 2019 s-a hotărât completarea programului cadru cu reperele tematice și planurile de acțiune.

În continuare, Părintele Patriarh Daniel a expus principalele motive care au dus la omagierea familiei creștine și a filantropilor ortodocși români în 2020.

Familia creștină trăiește într-o lume confuză din punct de vedere spiritual

„Proclamarea anului 2020 ca Anul omagial al pastorației părinților și copiilor urmărește evidențierea reperelor biblice și patristice privitoarea la pastorația părinților și copiilor precum și sublinierea rolului educației creștine în societatea contemporană”, a evidențiat Preafericirea Sa.

Icoana emblematică a anului omagial 2020, a adăugat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este icoana Sfinților Părinți Ioachim și Ana și a fiicei lor, Fecioara Maria.

Vorbind despre icoana reprezentativă a anului omagial și comemorativ 2020, Preafericirea Sa a afirmat că „familia este binecuvântare și icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate”.

Totodată, Patriarhul României a atras atenția asupra pericolelor la care este expusă familia creștină în zilele noastre.

„În societatea contemporană familia creștină trăiește într-o lume confuză din punct de vedere spiritual, fiind confruntată adeseori cu multiple provocări și crize precum sărăcia, migrația, șomajul, alcoolismul, drogurile, depresia, divorțul și nesiguranța zilei de mâine”.

Ca soluție la această criză, Părintele Patriarh Daniel îndemnat la afirmarea cu tărie a sfințeniei căsătoriei, solidarității în familie și între familii, demnității maternității, a paternității, a filiației și a fraternității ca daruri ale iubirii lui Dumnezeu”.

Individualismul materialist își face simțită tot mai mult prezența

„Proclamarea anului 2020 ca Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români are ca scop identificarea și promovarea exemplului celor care de-a lungul timpului au susținut spiritual și material activitatea social filantropică a Bisericii Ortodoxe Române precum și evidențierea rolului filantropiei creștine astăzi ca lucrarea pastoral misionară a Bisericii”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Temeiul filantropiei creștine, a evidențiat Preafericirea Sa, este evocat de Sfânta Evanghelie și Sfânta Tradiție a Bisericii care „subliniază importanța legăturii dintre viața spirituală și activitatea socială a omului, dintre rugăciune și acțiune, dintre evlavie și dărnicie, dintre Liturghie și Filantropie”.

Filantropia, a atras atenția Părintele Patriarh Daniel, trebuie să înlocuiască „individualismul materialist care își face simțită tot mai mult prezența”.

„Astăzi, Biserica Ortodoxă Română contribuie în mod sistematic și substanțial la alinarea suferințelor oamenilor atât prin lucrarea liturgică, duhovnicească și pastorală, cât și prin lucrarea de asistență socială și filantropică”, a încheiat Preafericirea Sa cuvântul din cadrul proclamării anului omagial și comemorativ 2020.

Foto credit: Basilica.ro/ Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 344

Id: 68732

Data: Jan 1, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).