La Congresul Tinerilor Creștini Ortodocși din Oltenia s-a discutat despre rolul educației religioase in formarea tinerilor

Congresul Tinerilor Creștini Ortodocși din Oltenia s-a desfăşurat sambătă in Parohia Poiana din județul Gorj.

Aflat la a 17-a ediţie, evenimentul a fost organizat de Sectorul Cultural şi Sectorul Invăţămant, Activităţi cu tineretul şi de catehizare ale Arhiepiscopiei Craiovei.

La intalnirea cu tema „Tineri și varstnici lăudăm pe Domnul” au participat sute de tineri veniți ca reprezentanți de la fiecare centru eparhial din Mitropolia Olteniei.

Activităţile congresului au avut loc Castelul Roșianu, in prezenţa Mitropolitului Irineu.

In deschidere, Părintele Mitropolit a amintit de proiectele care se află in derulare in această zonă, precum reabilitarea Castelului Roșianu și construcția unui campus pentru tineri și a mănăstirii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului”, „Sf. Ioan Evanghelistul” și „Sf. Mc. Tecla”, a cărei piatră de temelia s-a pus cu ocazia ediției congresului din anul 2022.

In continuare, grupurile de tineri şi-au prezentat programele cultural-artistice şi au primit distincţii.

Tinerii au participat apoi la prezentarea a două referate.

Prelegerea „Rolul educației religioase in formarea tinerilor” a fost susţinută de Pr. Conf. Adrian Boldișor, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, care a subliniat că „educaţia tinerilor elevi sau studenţi, adolescenţi sau preşcolari este o sarcină care-i obligă atat pe dascăli cat şi pe preoţi să găsească cele mai bune metode pentru a transmite adevărurile de credinţă după care aceştia să se călăuzească in viaţă”.

„Fiind creat după chipul şi mergȃnd spre asemărea cu Dumnezeu, omul este liber şi dornic să dobȃndească cunoştiinţele ce-l ajută să ȋnţeleagă cuvȃntul Domnului. Dar dorinţa de cunoaştere trebuie cu atenţie indrumată, pedagogii avand sarcina de a-i feri pe tinerii aflaţi la varste fragede de abaterile spre care, de multe ori, mediul inconjurător ii distrage. Din acest motiv, spaţiul Bisericii şi prezenţa preotului in mijlocul activităţilor tinerilor sunt condiţii fără de care cu greu se pot atinge obiectivele propuse”.

„Realizată in concordanţă cu necesitățile fiecărei varste in parte, educația religioasă are mai intai o funcție informativă, respectiv de punere la dispoziția elevilor, in mediul şcolar, a unui set de cunoștințe specifice, cu caracter teologic, dogmatic, liturgic, de istorie si filosofie a religiilor, dar si un pronunțat caracter formativ, de interiorizare si traducere in fapte de viață a normelor religioase”, a precizat Pr. Conf. Adrian Boldișor.

Al doilea referat, „Importanța parteneriatelor Școală-Biserică”, a fost prezentat de Pr. Adrian Lupu, Consilier pentru Invățămant, Activități cu Tineretul și de Catehizare. „Parteneriatele şcoală – biserică pot cuprinde activităţi dintre cele mai diverse: instructive, liturgice, culturale, socio-educative, catehetice, ateliere de lectură, etc. Parteneriatul Biserică-Școală are ca scop sprijinirea și imbunătățirea cursului de Religie, precum și dezvoltarea activităților extracurriculare comune”.

„Protocoalele realizate intre Biserică și Școală ajută in mod specific la dezvoltarea spirituală, morală și culturală, precum și la responsabilitate și exigență conform valorilor creștine, prin acțiuni concrete. Biserica are ocazia astfel de a fi prezentă in mediul școlar cu tot ceea ce reprezintă: tradiție, identitate, spiritualitate și cultură”, a mai spus el.

In timpul evenimentului, reprezentanţii grupurilor de tineri au luat parte şi la activităţi de cunoaştere, ateliere de creaţie, jocuri interactive şi recreative.

In prima parte a intalnirii, in biserica parohială din satul Poiana, Mitropolitul Irineu a oficiat Sfanta Liturghie, continuată cu tradiționala procesiune de la Biserică la Castelul Roșianu.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 178

Id: 78440

Data: Jun 6, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).