Tinerii care au urcat vineri la cota 1800 pentru a participa la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de pe Ceahlău au primit mai multe îndemnuri de la Mitropolitul Teofan și de la Episcopul Macarie în drumul lor spre mănăstire. Sfaturile au fost completate în timpul Sfintei Liturghii la predica părintelui mitropolit care poate fi considerată o lecție de teologie, o lecție despre rugăciune.
„Cea mai adâncă și cuprinzătoare teologie este teologia rugăciunii”, a spus Mitropolitul Teofan amintind că Muntele Tabor este numit de Sfântul Maxim Mărturisitorul „muntele teologiei”.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2021/08/a7300794-890x593.jpg)
„Pentru a fi pe cale, într-o lume așa cum este cea de astăzi, creștinul este chemat să fie om al rugăciunii. Ne întrebăm, adesea, încercând să ne împlinim canonul de rugăciune din fiecare zi, sau participând duminica la dumnezeiasca Liturghie: De ce suntem așa de firavi în fața a tot ce ni se întâmplă, dacă rugăciunea ne face puternici? Suntem slabi, iubiți credincioși, pentru că nu avem în noi rugăciunea cea de toată vremea”, a semnalat IPS Teofan.
Mitropolitul Molodvei și Bucovinei a amintit că Părintele Arsenie Papacioc considera că rugăciunea neîncetată este starea pe care o are omul că se află în prezența lui Dumnezeu.
„Ai această conștiință că Dumnezeu te vede și te aude mereu? Această stare de prezență continuă în viața lui Dumnezeu este rugăciunea neîncetată, care se arată în starea omului smerit. Căci, smerenia aduce rugăciunea, iar aceasta te ajută să te adâncești în smerenie”.
„Părintele Arsenie Papcioc amintea că Dumnezeu iubește mai mult o inimă smerită, decât o inimă postitoare. Nu că postul n-ar fi de folos, dar sunt așezate toate lucrurile în ierarhia lor. Marele dușman al rugăciunii, spunea părintele, este orgoliul, mândria, conștiința superiorității personale. De ce? Pentru că rugăciunea este prezența lui Dumnezeu în inimă, iar El nu șade într-o inimă mândră”.
„Să ne dăruiască Dumnezeu o fărâmă de curaj, ceva din duhul rugăciunii și multă răbdare, ca alergând către Sfânta Liturghie, să luăm de acolo izvor de putere pentru a rezista în timpul săptămânii în fața a tot ceea ce vine înaintea noastră”, s-a rugat la final ierarhul.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2021/08/a7300820-890x593.jpg)
Aproximativ 170 de tineri din Arhiepiscopia Iașilor au participat la Pelerinajul „Pe urmele sfinților nemțeni” în perioada 31 iulie – 07 august. Evenimentul a avut punctul culminant de hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de pe Ceahlău și s-a încheiat sâmbătă odată cu cinstirea Sfintei Cuvioase Teodora la mănăstirile Sihăstria și Sihla. Tinerii participanți au străbătut pe jos în jur de 30 de kilometri pe zi.
Foto credit: Lucian Ducan / Doxologia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 342
Id: 74382
Data: Aug 7, 2021
Imagine:
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit vineri la Mănăstirea „Sfânta Cruce” – Caraiman cu ocazia sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului, hramul unuia dintre paraclisele mănăstirii.
La predică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a .....
Data: Aug 7, 2021
Patriarhia Antiohiei a transmis un comunicat de presă prin care anunță „cu mare bucurie” înființarea unei noi parohii în orașul Dubai, în Emiratele Arabe Unite, creată în .....
Data: Aug 7, 2021
Un cenotaf ridicat în cinstea lui Mihai Viteazul va fi sfințit luni la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Strehaia cu ocazia împlinirii a 420 de ani de la trecerea la cele veșnice a domnitorului (9 august). Evenimentul omagial va continua cu un simpozion organizat de
Data: Aug 7, 2021
Patriarhul Daniel a transmis duminică, 8 august, un mesaj adresat Arhiepiscopului Ieronim al Atenei și al Întregii Elade prin care exprimă compasiunea și solidaritatea întregii Biserici Ortodoxe Române cu poporul elen profund afectat de incendiile de vegetație.
.....Data: Aug 8, 2021
Doi orbi au fost vindecați în mod miraculos de Hristos care le-a interzis să spună minunea, relatează Sfântul Apostol Matei în textul evanghelic al Duminicii a 7-a după Rusalii (Mt. 9:27-35). Cu toate acestea, orbii au vestit imediat minunea în tot ținutul acela.
„Nu .....
Data: Aug 8, 2021
„Tabăra din pridvorul satului” a fost organizată pentru prima dată în Episcopia de Bălți, sâmbătă, 8 august, la biserica din Sloveanca, Raionul Sângerei. Au participat 62 de copii cu vârste între 12 și 16 ani.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei .....
Data: Aug 8, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).