Doi orbi au fost vindecați în mod miraculos de Hristos care le-a interzis să spună minunea, relatează Sfântul Apostol Matei în textul evanghelic al Duminicii a 7-a după Rusalii (Mt. 9:27-35). Cu toate acestea, orbii au vestit imediat minunea în tot ținutul acela.
„Nu s-au putut abține”, a spus Patriarhul Daniel. „De ce? Pentru că simțeau nevoia să arate recunoștință și în același timp simțeau bucuria că au fost vindecați. De aceea au vestit această minune, această mare binefacere pentru ei în tot ținutul”, a explicat Preafericirea Sa în predica rostită duminică la Mănăstirea Pasărea.
Iisus le-a zis să nu spună nimănui nimic pentru ca să ne arate nouă smerenia, a lămurit PF Daniel.
„El n-a făcut minunea ca să fie lăudat de oameni, ci din iubire milostivă, smerită pentru cei bolnavi, infirmi. Deci noi, când facem o faptă bună nu trebuie să așteptăm imediat laudă de la oameni și publicitate”, a recomandat Părintele Patriarh.
Însă cei doi orbi au spus minunea tuturor pentru a-și arăta recunoștința.
Recunoștința
„Recunoștința este manifestarea sănătoasă, firească a omului care mulțumește pentru binefacerile primite de la Dumnezeu. Cel care nu este recunoscător este un om nesănătos din punct de vedere spiritual. Uneori și animalele cărora li s-a făcut bine au arătat recunoștință”, a spus Patriarhul.
Preafericirea Sa a oferit exemple din Pateric. El a amintit că un părinte sirian a spălat cu ceaiuri ochii unui pui de arici și l-a vindecat, iar mama ariciului i-a adus o varză.
„Cuviosul Părinte, zâmbind a zis: Mulțumesc, însă acum e bine să o duci înapoi în grădina de unde ai luat-o fără binecuvântare!”, a istorisit Părintele Patriarh.
Mai departe PF Daniel a oferit și exemplul Sfântului Gherasim de la Iordan care a vindecat un leu care avea în talpă un spin, iar leul din acel moment s-a îmblânzit și l-a ajutat să care lemne cu spatele.
„Deci avem recunoștință chiar și la animale. De aceea, e foarte supărător când cineva căruia i s-a făcut bine nu mulțumește”, a continuat Patriarhul indicând aici exemplul celor zece leproși vindecați de Iisus din care doar unul s-a întors și a mulțumit (Luca 17: 12-19).
„Cam aceasta este proporția și astăzi. Din zece oameni cărora le-ai făcut bine se întâmplă că doar unul mulțumește cu adevărat”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Sunt dascăli pentru noi
„Acești doi orbi sunt dascăli ai noștri”, a fost concluzia Părintelui Patriarh. „Sunt dascăli ai recunoștinței. Deși li s-a spus să nu vorbească despre minunea, totuși ei au simțit nevoia să mulțumească lui Dumnezeu și să vestească în tot ținutul acela iubirea Lui milostivă vindecătoare”.
„Deci, cine a primit de la Dumnezeu un ajutor, o vindecare, o scăpare dintr-o situație dificilă trebuie să mărturisească și să vestească celor din jur cât bine i-a făcut lui Dumnezeu”.
Pe lângă predică, trebuie rugăciuni și fapte
Părintele Patriarh a făcut referire apoi la invidia fariseilor care se simțeau neglijați pentru că Iisus devenise foarte popular datorită acestor minuni. Ei din răutate și invidie l-au acuzat că „scoate demonii cu domnul demonilor”. Dar Mântuitorul nu i-a luat în seamă și a continuat să vindece „orice boală și orice neputință din popor”.
„De la Iisus a învățat Biserica, Biserica Lui, că nu e suficient să propovăduim cuvântul Evangheliei ci trebuie să și ajutăm pe oamenii bolnavi, săraci, neajutorați prin faptele iubirii smerite și milostive. De aceea, Biserica, pe lângă predică, are o mulțime de rugăciuni pentru cei bolnavi, dar mai ales rugăciunea Tainei Sfântului Maslu sau ungerii bolnavului. Este o continuare a lucrării vindecătoare a lui Hristos”.
„Biserica are o mulțime de rugăciuni pentru cei suferinzi, pentru cei aflați în nevoi, are activități pentru ajutorarea celor bătrâni, a celor săraci, a celor orfani, a celor orfani, a văduvelor, a celor singuri și întristați”.
„Pe lângă predicarea Evangheliei, trebuie rugăciuni și fapte ale iubirii milostive”, a concluzionat Patriarhul Daniel.
Chiar la Mănăstirea ilfoveană Pasărea, unde a predicat duminică Patriarhul Daniel, se pune în practică acest îndemn. Acolo funcționează, din 1991, un centru pentru femei vârstnice care sunt îngrijite de personal medical și de monahii.
Cu prilejul vizitei de duminică, Părintele Patriarh a oferit obștii monahale tămâie de Oman și o serie de volume apărute recent la Editurile Patriarhiei Române.
Vezi și: Patriarhul Daniel la Mănăstirea Pasărea | FOTO
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 320
Id: 74387
Data: Aug 8, 2021
Imagine:
„Tabăra din pridvorul satului” a fost organizată pentru prima dată în Episcopia de Bălți, sâmbătă, 8 august, la biserica din Sloveanca, Raionul Sângerei. Au participat 62 de copii cu vârste între 12 și 16 ani.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei .....
Data: Aug 8, 2021
Biserica de secol 17 a Mănăstirii argeșene Aninoasa a fost resfințită sâmbătă de Arhiepiscopul Calinic. Evenimentul a avut loc chiar în ziua de cinstire a Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravul, cel care a realizat pictura lăcașului de cult.
Târnosirea bisericii a .....
Data: Aug 8, 2021
Părintele Marius-Gabriel Bărăscu a fost pomenit, în zilele de 7 şi 8 august, la Mănăstirea Sihla şi în Parohia Parava din Bacău, comunitate pe care a slujit-o până la moartea sa, informează .....
Data: Aug 9, 2021
Sectorul de Misiune Socială „Diaconia” din cadrul Mitropoliei Basarabiei împlinește în 2021 două decenii de activitate, iar Centrul Maternal al acestui sector, „În brațele mamei”, 10 ani de la deschidere.
În acest context, Mitropolitul Petru a vizitat săptămâna .....
Data: Aug 9, 2021
Mihai Viteazul a fost omagiat luni la Mănăstirea Strehaia, jud. Mehedinţi, cu prilejul împlinirii a 420 de ani de la trecerea sa în veşnicie,
Data: Aug 9, 2021
Anul acesta, în 9 august se împlinesc 420 de ani de la moartea Domnitorului Mihai Viteazul, numit de Președintele Academiei, Prof. Ioan-Aurel Pop „ultimul mare general al Europei”.
Mihai Viteazul, primul principe care a reunit cele trei provincii românești într-un .....
Data: Aug 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Parintele Coman despre Invierea Domnului, Universul Credintei, TVR 1
Pr Hrisostom Filipescu
De la stiinta la Dumnezeu - Interviu cu fizicianul Andrei Dorobantu
Icoana Bunei Vestiri - Marturiile icoanei - Universul Credintei
Pustnici la schitul Sf Antonie Neamt
Parohia Sfanta Treime - Tei - Pr Alexandru Motoc - Universul Credintei
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).