Zilele Sucevei vor fi o sărbătoare sobră în acest an, dar dacă alegeți să vizitați orașul, Biserica Martirilor „In Memoriam” nu poate lipsi de pe lista locurilor de pelerinaj.
Biserica, unică în România prin arhitectura atipică, este parte dintr-un ansamblu construit în spatele Palatului de Justiție în amintirea celor care au suferit în timpul comunismului pentru credința și libertatea lor. În clădirea actualului tribunal sucevean a funcționat o închisoare unde între anii 1947-1956 au fost deținuți și torturați luptători anticomuniști.
Biserica atipică din Bucovina iubită de IPS Pimen
Proiectul a fost inițiat de Pr. Viorel Ioan Vârlan în urmă cu 24 ani, la scurt timp după înființarea Fundației „In Memoriam” și a revistei cu același nume care în prezent se apropie de numărul 100.
„Lângă biserică a existat o groapă comună în care erau aruncați cei executați”, își amintește părintele. Aceasta a fost umplută cu var ca să se topească trupurile și să nu mai existe mărturii.
„Mi-am dorit foarte mult să fac o biserică memorială. Am închinat-o Maicii Domnului în cinstea și recunoștința tuturor mamelor, tuturor femeilor care au plâns pentru cei închiși nevinovați”.
Arhitectul bisericii este Doru Olaș. „Biserica este total altceva decât ce există în România. Design-ul e special pentru că este biserica memorial”, a declarat părintele Vârlan
Biserica atipică dedicată martirilor a fost iubită de Arhiepiscopul Pimen care a și sfințit lăcașul de cult în data de 12 septembrie 2004.
Interiorul Bisericii, deși încă în lucru, este pe măsură.
Ansamblul cuprinde: Biserica „In Memoriam”, Muzeul „Dr. Dragoș Corlățeanu”, Turnul Unirii și Grupul statuar „Sfinții Martiri Brâncoveanu” .
Muzeul
Sala muzeu de la subsolul bisericii a fost numită „Dr. Dragoș Corlățeanu” după primul director al Fundației „In Memoriam” și „un om care s-a zbătut foarte mult pentru acest proiect”.
Grupul statuar Brâncoveanu
Lângă biserică se află și un grup statuar: „Sfinții Martiri Brâncoveanu” – care nu puteau lipsi din acest ansamblu realizat ca un elogiu adus martirilor și jertfelniciei lor. De aceea, biserica are ca hram secundar „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia”.
„Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi au dat jertfa supremă de demnitate și de credință ortodoxă. Este vorba de jertfă, de martiraj. Este același martiraj, în alt decor. Locul acela este un loc sfânt, unde au fost gropile comune”, spune părintele Vârlan.
„Această biserică-monument arată cu prisosință dragostea și recunoștința noastră, a tuturor, pentru cei ce au suferit, pentru cei ce au murit, pentru cei ce au păstrat cu demnitate tot ce are mai frumos neamul nostru românesc”.
Turnul Unirii
Construcția Turnului Unirii, cu o înălțime de 24 de metri și cu trei fațete, care reprezintă Sfânta Treime și cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească, a început în 2018 – Anul Centenar. În turn se află trei clopote, iar la baza lui va fi amenajată „Capela Eroilor”.
„Pe fiecare clopot e inserată Hora Unirii și au stema regală, pentru că în timpul monarhiei s-a înfăptuit Unirea. E un clopot de 100 de kilograme, un clopot de 226 de kilograme și unul de 346 de kilograme. Pe toate sunt însemne ale Marii Uniri. Vor mai veni 14 clopote de tip Carillon care să sune la ora 12 „Deșteaptă-te Române” sau „Hai să dăm mână cu mână”, amintind tuturor marea înfăptuire a românilor de acum 100 de ani”, a explicat preotul paroh.
”Simbolurile rămân
Ansamblul din centrul Sucevei „a fost gândit ca un vis”, a mărturisit preotul Viorel Vârlan. Dragostea de martiri și patriotismul l-au apropiat de fostul Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților care a avut la inimă și a susținut mereu lucrarea de la Biserica-memorial.
„Țara asta pe ce se clădește? Dacă nu avem simboluri, dacă nu avem sentimente… Trec toate, dar simbolurile rămân”, crede inițiatorul Ansamblului „In Memoriam”.
Foto credit: Biserica „In Memoriam”
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 271
Id: 70414
Data: Jun 11, 2020
Imagine:
Fotograful timişean Răzvan Vitionescu a publicat pe contul de Facebook o imagine nocturnă cu Catedrala din Timişoara luminată de un fulger. Fotografia este extraordinară, mai ales că încununează o perioadă lungă de aşteptare pentru un astfel de moment.
„Este cea mai .....
Data: Jun 11, 2020
Arhiepiscopul Casian a sfințit joi piatra de temelie pentru biserica schitului din proximitatea comunei Frumușița, Galați. Unul dintre hramuri va fi închinat Sfântului Luca al Crimeii (11 iunie).
Hramul principal va fi sărbătorit de Acoperământul Maicii .....
Data: Jun 11, 2020
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat joi că „revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult (cu respectarea subînțeleasă a regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile .....
Data: Jun 11, 2020
30 iunie ar putea deveni zi de doliu în Suceava în memoria Arhiepiscopului Pimen. Propunerea vine din partea primarului Municipiului Suceava, Ion Lungu.
„Intenționez să vin în fața Consiliului Local cu un Proiect de Hotărâre ca atunci când se împlinesc 40 de zile .....
Data: Jun 11, 2020
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași își continuă activitatea online în această perioadă printr-un proiect inedit: o „ștafetă” muzicală intitulată #tagByzantine – în fapt, o „leapșa” muzicală bizantină.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF) îi .....
Data: Jun 11, 2020
Cu ocazia împlinirii a 131 de ani de la trecerea sa la Domnul, Mihai Eminescu va fi comemorat în București prin slujbe oficiate la mormântul său și la Catedrala Patriarhală.
Comunicatul Arhiepiscopiei Bucureștilor:
Pomenirea poetului naţional .....
Data: Jun 11, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Galeriu - Predica de pe munte - Iubirea vrasmasilor 3-10-99
Pr Galeriu - predica, rugaciuni de sfintire a apei - Izvorul Tamaduirii
Pr Galeriu - Duminica Samarinencii - 14-05-98
Pr Galeriu - Cateheza Pilda Talantilor 11-02-2000
Pr Galeriu - Duminica Sf Grigorie Palama 7-03-1999
Pr Constantin Galeriu - Pescuirea minunata (2000)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).