Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a sfinţit sâmbătă o raclă nouă în care au fost aşezate moaştele Sfântului Calinic, aflate în patrimoniul mănăstirii Frăsinei (prin darul Patriarhului Iustinian Marina). Slujba a fost oficiată în faţa pietrei de legământ așezată de ctitorul aşezământului monahal, în anul 1867, prin care interzicea accesul femeilor în mănăstire.
„Viața Sfântului Ierarh Calinic a însemnat o continuă rugăciune și o atentă grijă față de datoriile sale monahale, iar pentru viața lăuntrică și minunile săvârșite în timpul vieții a fost cinstit în mod deosebit atât de către domnitorul țării cât și de fiii săi bisericești”.
„Postul, smerenia, milostenia, pocăința, privegherea, ascultarea, sunt numai o parte dintre virtuțile care au făcut ca Sfântul Ierarh Calinic să fie iubit de Dumnezeu și de oameni”, a spus Arhiepiscopul Râmnicului.
Momentul a fost prilejuit de sărbătoarea locală a Aducerii în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuită în fiecare an în Duminica a treia după Paști, în amintirea evenimentului din anul 2012.
Pelerinaj
După slujba de sfințire a noii racle de argint, cei prezenţi împreună cu Arhiepiscopul Varsanufie au mers în pelerinaj până la biserica mare a mănăstirii.
După așezarea în biserică a noii racle, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie i-a binecuvântat pe pelerini, „încredințâdu-i că împreuna călătorie în acest spațiu încărcat de sfințenie ostoiește dorul după Dumnezeu, după cum cum ne-a încredințat și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”.
Liturghie
Sărbătoarea a continuat duminică cu Sfânta Liturghie oficiată de Arhiepiscopul Varsanufie la Centrul Eparhial in Râmnicu Vâlcea.
Ierarhul a evidenţiat activitatea culturală şi administrativă a Sfântul Calinic de la Cernica desfăşurată în Oltenia.
„Pe cheltuiala sa a întemeiat o tipografie la Râmnic, în care a tipărit numeroase cărţi de învăţătură şi de rugăciune, a ctitorit mănăstiri, Centrul eparhial şi Catedrala Arhiepiscopală de la Râmnic, a reorganizat seminarul şi a înfiinţat o serie de şcoli”, a spus ierarhul la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.
Arhiepiscopul Râmnicului le-a vorbit celor care au participat la sărbătoare despre viața duhovnicească a ocrotitorului eparhiei.
„Deseori, își prelungea postul timp de patruzeci de zile. De-a lungul întregii sale vieți ca monah nu a mâncat niciodată carne și începând cu anul 1820 s-a abținut chiar de la pește, consumând doar legume. Toți călugării bătrâni și tineri îl admirau și-l iubeau cu inimă curată pentru că era smerit cu adevărat, fără prefacere, fără ură și viclenie, supunându-se tuturor.
„Viața Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica ne arată harismele specifice acestui stareț sfânt: darul rugăciunii inimii, având faima de călăuzitor al rugăciunii inimii, darul de a conduce obști numeroase, dar și pe cea a facerii de minuni chiar din timpul vieții sale”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.
La final, ierarhul le-a oferit pelerinilor care au asistat la slujbă iconiţe reprezentând pe Sfântul Calinc de la Cernica.
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 300
Id: 73602
Data: May 17, 2021
Imagine:
În fiecare an în 18 mai este celebrată Ziua internaţională a muzeelor.
Ziua a fost stabilită în 1977 de Consiliul Internaţional al Muzeelor având ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea .....
Data: May 18, 2021
Sfintele moaşte ale Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, Sf. Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, precum şi ale Sf. Ier. Nectarie de la Eghina vor fi scoase pentru închinare la hramul istoric al Catedralei Patriarhale, în 21 mai 2021.
.....
Data: May 18, 2021
Peste 60 % dintre monumentele istorice din România sunt monumente bisericești. Împreună cu acestea, Biserica Ortodoxă Română păstrează un .....
Data: May 18, 2021
Femeile susțin Biserica mai mult decât bărbații și Îl simt pe Dumnezeu altfel decât ei. De aceea, ele sunt cele care transmit credința copiilor în familie, a spus duminică Înaltpreasfințitul Serafim. Mitropolitul a transmis familiilor mesajul de a se lupta împotriva păcatului .....
Data: May 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).