Mitropolitul Porfirie de Zagreb și Ljubljana a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, din 18 februarie 2021.
După procedura de alegere a fost oficiată o slujbă de Te Deum și a fost intonat imnul „Întru mulți ani” pentru nou alesul Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad și Karloviți și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, relatează Pr. Pavel Goreanu pentru Basilica.ro.
Mesajul de felicitare al Patriarhului României pentru noul Patriarh al Serbiei
Biografie
Noul Patriarh al Serbiei, Porfirije Perić, s-a născut în data de 22 iulie 1961 în Bečej, nordul Serbiei, din părinții Radivoie și Radoika, la botez primind numele Prvoslav. Școala primară și gimnazială le-a urmat în localitatea Ciurug, iar liceul în Novi Sad. În 1986 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad. Înainte de absolvirea facultății, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Deceani, 1985, de către ieromonahul Irineu, actualul episcop de Bacika. După absolvirea facultății, a plecat la studii post-universitare la Atena, unde va rămâne până în 1990.
Cu binecuvântarea Episcopului de Bacika, Irineu, la 6 octombrie 1990, s-a transferat la mănăstirea Kovili. Acolo, pe 21 noiembrie 1990, a fost hirotonit ieromonah și numit stareț. Mănăstirea Kovili a fost condusă în trecut de Sf. Andrei Șaguna, semnalează r3media.
În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 14 mai 1999, ieromonahul Porfirie a fost ales Episcop vicar al episcopiei Bacika cu titulatura de Egher.
A susținut apoi lucrarea de doctorat la Facultatea de Teologie a Universității din Atena (2004), având ca temă „Posibilitatea cunoașterii lui Dumnezeu prin opera Apostolului Pavel, conform interpretării Sfântului Ioan Gură de Aur”.
În data de 29 iulie 2008, Consiliul republican de radiodifuziune l-a ales președinte.
În perioada 2010-2011 a fost numit și episcop militar, iar apoi coordonatorul sectorului pentru relația dintre Biserică și Armată.
În ședința de lucru a Sfântului Sinod din 24 mai 2014, episcopul Porfirie a fost ales Mitropolit de Zagreb și Ljubljana. A fost întronizat în data de 13 iulie 2014, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Zagreb. Slujba de întronizare a fost oficiată de către vrednicul de pomenire patriarh Irineu.
Mitropolitul Porfirie, ca unul dintre cei mai proeminenți clerici și intelectuali sârbi contemporani, are un cerc extrem de larg de prieteni, nu doar în țară, ci are relații personale de prietenie și cooperare cu clerici și reprezentanți ai altor Biserici și comunități religioase, spune Pr. Pavel Goreanu
Noul Patriarh al Serbiei vorbește cursiv neogreacă, engleză și germană și puțină rusă. El predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Belgrad disciplina „Psihologia Pastorală”.
Historical moment – „Axios” to the new patriarch of the Serbian Orthodox Church pic.twitter.com/0yqFeZ1V8m
— Mladen Aleksic (@MladenAleksic85) February 18, 2021
Procedura de alegere
Regulamentul prevede ca patriarhul să fie ales sub bolțile bisericii, iar fiecare tur electoral este precedat de o rugăciune de invocare a Duhului Sfânt.
Patriarhul este ales prin vot secret. Pentru funcția de patriarh se aleg trei ierarhi, care, în urma votului secret, primesc mai mult de jumătate din voturile membrilor sinodului. Adică, sunt propuse câteva nume, care sunt supuse la vot. Dacă cel propus primește mai mult de jumătate din voturi, este trecut în lista candidaților pentru patriarh, iar dacă nu trece de pragul prevăzut, se propune un alt candidat. Alegerea se repetă până când vor fi aleși trei candidați cu numărul necesar de voturi.
Numele celor trei ierarhi sunt puse fiecare într-un plic separat. Apoi sunt sigilate și puse într-o Evanghelie, care este dusă în Sfântul Altar.
Preotul ales anterior la sedința Sinodului Permanent – un duhovnic dintre monahii cu viață îmbunătățită, după săvârșirea rugăcunii de invocare a Duhului Sfânt, este chemat de președintele Sinodului să scoată unul dintre cele trei plicuri sigilate din Evanghelie. Plicul este înmânat președintelui Sfântului Sinod, iar acesta deschide plicul și anunță numele noului patriarh ales. După anunțarea cu voce tare a numelui patriarhului ales, președintele Sinodului încheie ședința.
Acesta este așa-numitul „mod apostolic” de alegere a patriarhului, care a fost stabilit prin modificările aduse Regulamentului Bisericii Ortodoxe Sârbe din 1967, cu scopul de a preveni implicarea conducerii statului în alegerea întâistătătorului bisericii, în perioada comunistă.
Ce urmează
După alegerea noului întâistătător, a doua sau a treia zi, în cadrul liturghiei solemne, arhierești, urmează întronizarea în Catedrala Patriarhală, iar după aceea, noul patriarh ales, intră în drepturile și îndatoririle de conducător al Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Conform tradiției, întronizarea se face în Catedrala Patriarhală „Sfântul Arhanghel Mihail” din Belgrad, iar a doua zi, sau la scurt timp, se repetă aceeași slujbă și în sediul patriarhiei din Peci, sediul istoric al Patriarhiei Sârbe.
Sursă foto: Jutarnji list
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 290
Id: 72754
Data: Feb 18, 2021
Imagine:
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul festivităților de închidere a Proiectului Alege Şcoala!, edițiile a V-a, a VI-a și a VII-a, 2021:
O educație edificatoare pentru viață vizează experiențe .....
Data: Feb 18, 2021
Cea de a XI-a ediție națională a Marșului pentru viață 2021 are anul acesta tema „Uniți pentru viață” și va fi organizat online în data de 27 martie. Chemarea la unire este o chemare la refacerea rețelelor locale de sprijin distruse .....
Data: Feb 18, 2021
Pe o perioadă de trei ani, Patriarhia Română, în parteneriat cu Fundația World Vision România, a derulat proiectul „Alege Școala!” în 7 comunități din județele Ialomița, Prahova și Constanța.
În cadrul unei festivității de închidere, la Medgidia, au fost evidențiate .....
Data: Feb 18, 2021
Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat miercuri o întrunire consultativă pe tema catehezei parohiale în noul context sanitar și social. S-au discutat metode de îmbunătățire a catehezei, cu scopul de a abilita cateheții să devină .....
Data: Feb 19, 2021
Preafericitul Părinte Porfirie, care a fost ales joi de Sfântul Sinod în demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, este întronizat vineri la Catedrala Sf. Arh. Mihail din Belgrad.
9.00 Sfânta Liturghie a început
Liturghia la care va fi întronizat .....
Data: Feb 19, 2021
Imediat după încheierea alegerilor, noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe i-a îndemnat pe toți să se roage lui Dumnezeu pentru el.
„Astăzi, invocând binecuvântarea lui Dumnezeu peste toți frații și surorile, peste fiii Bisericii noastre a Sfântului Sava și peste .....
Data: Feb 19, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul (partea I) (18 martie 2013)
Sfanta Liturghie la praznicul Bunei Vestiri (25 martie 2013)
Priveghere la praznicul Bunei Vestiri (24 martie 2013)
Sfanta Liturghie in Duminica Samarinencei (a V-a dupa Pasti) (2 iunie 2013)
Sfanta Liturghie la praznicul Intampinarii Domnului (2 februarie 2013)
Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul (partea a IV-a) (21 martie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).