Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou in Protoieria Vălenii de Munte: Credința, principalul tezaur al romanilor (FOTO)

Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou prin Arhiepiscopia Bucureștilor a continuat luni in Protoieria Vălenii de Munte, unde au fost cinstite de mii de credincioși.

„Credința rămane principalul tezaur, marele dar al romanilor, pe care trebuie să il cultivăm și pe care trebuie să-l intărim mereu, cerand ajutorul sfinților”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la finalul zilei.

Din delegația care a insoțit racla au făcut parte, alături de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor,�Ierod. Macarie Grigoriu, Administratorul Catedralei Patriarhale, și Părintele Mihail Peneș, Protopop de Vălenii de Munte.

Pelerinajul a inceput duminică seară, cand moaștele sfantului au fost scoase din Catedrala Patriarhală și duse la Mănăstirea Zamfira din județul Prahova, unde au rămas peste noapte.

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au plecat in dimineața de luni, 11 martie 2024, spre parohii din Protoieria Vălenii de Munte. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Mii de credincioși au venit duminică seară la mănăstire pentru a intampina venirea moaștelor și pentru a le cinsti.

Pelerinaj pe Valea Slănicului

Procesiunea prin protoierie a inceput luni dimineață, cand moaștele au mers mai intai la Parohia Vărbilău, unde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evocat cei 600 de ani de istorie a localității.

„A randuit Dumnezeu ca, in urmă cu puțin timp, alături de vechea biserică a localității dumneavoastră, să fie inălțată o biserică frumoasă intr-un timp scurt, cu ajutorul generos al Consiliului Local, respectiv al domnului primar. De aceea, părintele protoiereu a inclus in programul acestui pelerinaj și popasul la biserica dumneavoastră”, a spus ierarhul.

PS Timotei Prahoveanul a evocat istoria seculară a localității Vărbilău din jud. Prahova luni, 11 martie 2024, la pelerinajului cu moaștele Sf. Dimtirie cel Nou prin Protoieria Vălenii de Munte. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

 

„Preasfinția Voastră, in istoria Bisericii Sfantul Nicolae pe care ați menționat-o, se lăudau inaintașii noștri că marele Nicolae Iorga a trecut de mai multe ori prin aceste locuri. Noi ne lăudăm și scriem altfel de istorie”, a spus Parohul Gabriel Pitulice.

„Acum trei ani și jumătate ne-ați dărui bucuria de a putea sluji Sf. Liturghie in această biserică și acum ne faceți din nou o bucurie. Scrieți istorie pentru și impreună cu noi.”

„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra acestei parohii de care sunt legat, deoarece de aici am pornit in călătoria acestei vieți și ii mulțumesc lui Dumnezeu pentru că ne-a invrednicit să fim astăzi cu Ocrotitorul Bucureștilor și al nostru in această parohie atat de frumoasă și atat de harnică care a reușit, intr-un timp de numai trei ani de zile, să ridice această biserică”, a declarat Protopopul Mihail Peneș.

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost depuse spre cinstire luni, 11 martie 2024, in curtea bisericii din Vărbilău, jud. Prahova. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Preasfinția Voastră, vă incredințăm că anul acesta, la momentul festiv al aniversării celor 250 de ani de cand sfintele moaște al Ocrotitorului Bucureștilor se află in Capitala țării noastre, vom fi și noi prezenți in Capitala țării, alături de credincioșii de pe Valea Slănicului.”

Părintele episcop vicar a mulțumit preoților din protoierie care, la fiecare hram de toamnă al Catedralei Patriarhală, oferă daruri pentru pelerinii Sfantului Dimitrie cel Nou: fructe, mancare, ceai cald.

Două primiri ale moaștelor la distanță de opt decenii

A doua oprire de pe traseul de luni, 11 martie 2024, la pelerinajului cu moaștele Sf. Dimtirie cel Nou a fost la Parohia Mănăstirea Văleni. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Următorul popas cu moaștele sfantului a avut loc in Parohia Mănăstirea Văleni, unde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit că, in 14 august 1946, ajunul hramului bisericii, „intr-o perioadă foarte grea, de incercări, de secetă și de lipsuri, moaștele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou au poposit in această parohie pentru două ceasuri”.

„Parohia in care ne aflăm a fost pentru o perioadă de timp mănăstire inchinată cunoscutei lavre Iviru de la Muntele Atos, iar o vreme metoc al Mănăstirii Cotroceni din București, o parohie care continuă tradiția rugătoare și misionară a mănăstirii care a ființat aici in urmă cu mai bine de 300 de ani”, a adăugat părintele episcop vicar.

Numeroși credincioși au așteptat să cinstească moaștele Sf. Dimitrie cel Nou luni, 11 martie 2024, la Parohia Mănăstirea Văleni. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„La Parohia Mănăstirea, s-au format mai mulți slujitori ai Bisericii, printre care și un episcop care slujește de mai mulți ani pentru romanii ortodocși din Paris și din Franța. Preasfințitul de astăzi Nectarie de Bretania, care-și are obarșiile aici, in localitatea dumneavoastră și care, impreună cu alți mulți tineri, s-a format in această parohie, fiind ajutat de Părintele Ioan Albescu, așa cum și părintele paroh din vremea noastră are aceeași ravnă misionară pe care o transmite elevilor săi și ucenicilor din această parohie.”

„Trăim un eveniment istoric și cred că scriem o pagină de istorie duhovnicească. Mulțumim Preasfințitului pentru că ne-a amintit foarte frumos istoria parohiei noastre și ne responsabilizează pe viitor”, a spus Parohul George Cocoșilă.

O biserică iși așteaptă sfințirea

O altă oprire de pe traseul pelerinajului din cursul zilei de luni, 11 martie 2024, a fost la Parohia Valea Stalpului, unde o biserică iși așteaptă sfințirea. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

La Parohia Valea Stalpului, următoarea de pe traseul procesiunii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit că, in scurt timp, biserica va imbrăca „veșmant” nou.

„Cand a venit aici părintele Cosmin Voicea, biserica avea nevoie de numeroase intervenții. Biserica se afla aproape in ruină, iar clopotnița de aici nu exista, nici o capelă, care s-a făcut intre timp. Toate aceste lucrări s-au făcut cu multă jertfă, prin ravna acestui tanăr preot, la sfatul părintelui protoiereu, cu ajutorul autorităților locale. Ii mulțumim pe această cale domnului primar și tuturor celor care s-au implicat”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

De asemenea, ierarhul a remarcat tinerii din comunitate imbrăcați in port popular și le-a mulțumit pentru prezență.

O localitate atestată din vremea Sf. Neagoe Basarab

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au ajuns luni, 11 martie 2024, și la Parohia Izvoarele, jud. Prahova. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Sfantul Cuvios Dimitrie se intalnește aici, in localitatea Izvoarele, cu un mare domn al Munteniei, al Țării Romanești, cu Neagoe Basarab, care a atestat documentar această localitate in urmă cu atatea veacuri”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la următoare oprire din pelerinaj.

„Ne rugăm aici, in Parohia Izvoarele, pentru ca poporul cel binecredincios să primească daruri bogate, in primul rand de natură spirituală și toate cele de trebuință lor.”

Ierarhul le-a transmis copiilor prezenți că popasul moaștelor in localitatea lor este un eveniment despre care iși vor aminti toată viața. „Imi amintesc mărturia tatălui meu, care avea 10 ani cand a intampinat, in satul meu de obarșie, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva in pelerinajul pe care l-au făcut in Țara Moldovei in anul 1947. Un copil de 10 ani n-a uitat momentul”, a spus Preasfinția Sa.

Localitatea Izvoarele este atestată intr-un hrisov semnat de Sf. Neagoe Basarab, a spus PS TImotei Prahoveanul luni, 11 martie 2024. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Nădăjduim ca cererile noastre să fie duse de către Sfantul Preacuviosul Părintele nostru Dimitrie către Preamilostivul Dumnezeu, pentru a aduna har peste har spre viața veșnică”, a declarat Părintele Paroh Iulian Alexandru Grigore.

Cea mai nordică parohie din Arhiepiscopia Bucureștilor

La Parohia Măneciu Ungureni, situată la extremitatea de nord a județului Prahova, racla cu moaștele sfantului a fost intampinată și de elevii Colegiului Tehnologic „Regele Ferdinand” din localitate, imbrăcați in port popular.

„Este un moment unic pentru noi. Este prima oară și il considerăm un eveniment istoric”, a declarat pentru Radio Trinitas una din eleve.

Fetițe și adolescente din Măneciu Ungureni, jud. Prahova, imbrăcate in port popular, au intampinat racla cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou luni, 11 martie 2024. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Parohia aceasta este ultima cetate de apărare a Ortodoxiei in această zonă, dar, dacă este ultima ca așezare, este printre cele care oferă exemplu și altora, mai ales in perioada ultimilor ani, cand aici s-au făcut importante lucrări de restaurare, de infrumusețare”, a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Biserica in care ne aflăm are 160 de ani de istorie, o istorie pe care oamenii locului o cunosc, o istorie care se adaugă cu alte realizări, impliniri care constituie marea bucurie a preoților și a credincioșilor acestui loc.”

„Ii mulțumim lui Dumnezeu pentru popasul pe care Sfantul Cuvios Dimitrie il face in această parohie și el vine să incununeze strădaniile și jertfa de mai mulți ani care s-a vădit in această parohie, in această biserică. Și, cand s-au incheiat lucrările, Dumnezeu a randuit ca Sfantul Cuvios Dimitrie să poposească aici pentru scrierea unei pagini de istorie eclezială, dar mai ales de intărire a credinței noastre”, a adăugat ierarhul.

„Adresăm, in numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cuvinte de felicitare părintelui protoiereu pentru lucrarea de la parohie, dar și pentru lucrarea din cuprinsul protopopiatului, pentru chemarea pe care o face fraților lui de slujire, pentru această comuniune pe care o dorește și pe care o oferă ca model și nouă, și altora”, a mai subliniat părintele episcop vicar.

„Iar pană in acest moment pelerinajul in Protopopiatul Vălenii de Munte poartă pecetea acestei preocupări, pentru care aducem mulțumire.”

Protopopul Mihai Peneș i-a mulțumit Sf. Dimitrie cel Nou pentru tot ajutorul pe care i l-a dat in lucrarea pastorală. Afirmația a fost făcută luni, 11 martie 2024 cand moaștele sfantului au poposit in parohia pe care o păstorește. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„De 15 ani ne pregătim să ajungem la slujba de tarnosire a acestei biserici care a trecut prin etape de reabilitare complexe”, a mărturisit Protoiereul Mihail Peneș, parohul comunității din Măneciu Ungureni.

„Nu ne-am putut imagina vreodată că Dumnezeu ne va covarși cu atata dragoste și purtare de grijă pentru această comunitate, incat unul dintre aleșii săi, Sfantul Cuv. Dimitrie, față de care personal sunt indatorat peste măsură, să vină in parohia și in biserica pe care noi o pregătim ca pe o mireasă ce urmează să-și intalnească mirele.”

„De aceea, fiind un ceas de recunoștință, ii mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binefacerile și public vreau să-i mulțumesc Sfantului Cuv. Dimitrie cel Nou pentru tot ce a rodit in viața mea și in viețile celor pe care i-am trimis să le preia rugăciunile și să le poarte la tronul Preasfintei Treimi.”

Chemarea sfantului către fiii indepărtați de Biserică

La Nucșoara, următoarea comunitate in care au poposit moaștele cuviosului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre „mesajul pe care un smerit păstor ni-l adresează nouă, smeriților slujitori ai Bisericii”.

„Sfantul Cuvios Dimitrie aduce in această parohie chemarea fiilor de a se intoarce la casa Părintelui celui bun, așa cum s-a intors și am auzit din pilda Mantuitorului fiul plecat departe, care a pus inceput bun și care s-a hotărat intr-o zi să se intoarcă la Părintele cel bun, să-i spună că a greșit la cerși inaintea lui, recunoscand că nu mai este vrednic să se numească Fiul lui.”

Numeroși localnici din Nucșoara, jud. Prahova, s-au adunat luni, 11 martie 2024, la biserica parohială, in așteptarea moaștelor Sf. Dimtrie cel Nou. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Pentru locuitorii acestei zone, a parohiei și a localității in care ne aflăm, le aducem aminte că Sfantul Cuvios Dimitrie, in perioada cand s-a nevoit, era următor al dreptei credințe. Credințele străine nu-și făcuseră loc, iar in locul unde s-a nevoit el, unde a trăit el, ca și in Țara Romanească de dincoace de Dunăre, erau biserici dreptmăritoare”, a mai spus ierarhul.

„Să fie aici unitatea pe care o dorim, aceea a dreptei credințe, a fiilor care se intorc in casa Părintelui celui Bun și a unei comuniuni care ne ajută pe toți deopotrivă să dobandim Impărăția Cerurilor”, s-a rugat ierarhul.

PS Timotei Prahoveanul s-a fotografiat cu copiii din Parohia Nucșoara, jud. Prahova luni, 11 martie 2024, cand moaștele Sf. Cuv. Dimitire cel Nou au ajuns in această comuniate din Protoieria Vălenii de Munte. Sursa foto: Radio Trinitas

„Ne rugăm ca și lucrările de la această biserică să continue, spre slava lui Dumnezeu, neuitand că cei care iubesc buna-cuviință a casei lui Dumnezeu nu răman fără răsplătire, nu răman fără răsplată de la cel care privește către locul acesta și către toate locurile unde este chemat numele Lui.”

Copii din Nucșoara, jud. Prahova, poartă icoana Sf. Dimitrie cel Nou la pelerinajul istoric cu moaștele sfantului aflat in trecere prin comunitatea lor luni, 11 martie 2024. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Făgăduim că vom răsplăti efortul acesta de a fi adus aici Sfantul Curios Dimitrie prin prezența noastră la București in luna iulie, la comemorare a acestor 250 de ani de la aducerea sfintelor moaște la București”, a spus Parohul Andrei Bondoc.

Popas la mamele și copiii „adoptați” de Parohia Valea Plopului

La Valea Plopului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit că Sf. Dimitrie cel Nou este vindecător al bolilor sufletești și trupești.

„In chip special suntem recunoscători Preabunului Dumnezeu și Sfantului Cuv. Dimitrie pentru popasul pe care il face in Parohia Valea Plopului. Această parohie oferă un exemplu pentru preoții mai tineri, dar și pentru preoții cu experiență, pentru fiii credincioși ai Bisericii”, a spus ierarhul.

Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou a a ajuns la Parohia Valea Plopului luni, 11 martie 2024. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Sfantul Cuvios Dimitrie aduce binecuvantare in acest loc care alină suferințele multor copii, multor familii, multor mame care ori nu aveau posibilitatea să-și crească copiii.”

Ierarhul și-a exprimat admirația și pentru comunitatea care sprijină lucrarea misionar-filantropică a Părintelui Paroh Nicolae Tănase: „Oricat ar fi un preot de preocupat, singur nu poate face o asemenea lucrare. Dar Dumnezeu trimite intotdeauna oameni buni, trimite intotdeauna ajutor cand sunt astfel de proiecte”.

„Ne rugăm Sfantului Dimitrie să primească strădaniile acestei parohii, osteneala de mulți ani, proiectele multe pe care parohia le-a avut și le are in vedere și să insufle aceeași dragoste celor de aici și celor din alte locuri care doresc să-L slujească pe Mantuitorul Iisus Hristos neuitand că Mantuitorul se ascunde in și suferă cu cei care suferă pană la sfarșitul veacurilor”, a mai spus Preasfinția Sa.

Părintele Paroh Nicolae Tănase a mulțumit lui Dumnezeu și sfinților, precum și organizatorilor, părinților coslujitori din parohie și voluntarilor din comunitate luni, 11 martie 2024, cand pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au popsit in biserica Parohiei Valea Plopului, jud. Prahova. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Parohul Nicolae Tănase a mulțumit lui Dumnezeu, Maicii Domnului, tuturor sfinților și Sfantului Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștilor, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul și celor trei delegați care au insoțit moaștele Sfantului, precum și părintelui protoiereu Mihail Peneș, care a inclus parohia pe lista pelerinajului cu moaștele sfantului.

„Mulțumesc in chip special preoților impreună-slujitori aici in parohia noastră și care iși fac simțită prezența tocmai datorită activității pe care voit sau, la inceput, mai puțin voit, am inceput-o, de luptă contra avortului și de luptă pentru viață, și care au un rol foarte important in buna desfășurare a vieții liturgice, pastoral-misionare. Mulțumim celor care ne-au ajutat in săptămana ce a trecut pentru buna organizare, intrucat prezența sfantului aici ne-a determinat să facem ordine și să reincepem cateva șantiere odată cu venirea primăverii”, a mai spus Părintele Nicolae Tănase.

Parohul i-a invitat pe inchinători la o agapă și le-a dăruit cărți ziditoare de suflet.

Recunoștință pentru coeziunea comunității

La Parohia Drajna, procesiunea a fost intampinată de numeroși copii și tineri și de mame cu copii in brațe.

Tinerii din Drajna, jud. Prahova, au intampinat moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou imbrăcați in costume populare luni, 11 martie 2024. Sursa foto: Radio Trinitas

„Primirea moaștelor Sfantului Cuvios Dimitrie este o mare sărbătoare pentru parohia aceasta, pentru comuna Drajna, pentru locuitorii ei și pentru cei care iubesc Biserica și ințeleg valoarea sfinților și rolul lor in ceea ce privește apropierea noastră de Dumnezeu”, a spus Episcopul Vicar Timotei Prahoveanul.

„Mulțumim in mod deosebit părinților de la această biserică și doresc in chip special să adresez un cuvant de felicitare doamnei primar pentru atenția ei deosebită manifestată față de Biserică in perioada aceasta de 12 ani sau chiar mai bine, de cand dumneaei este primar la Drajna”, a mai precizat ierarhul.

„Cuvintele pe care le-am auzit, preocuparea ei pentru binele comunității, dar și pentru parohiile din zona aceasta, răman și ele un model pentru intreaga zonă in care ne aflăm, pentru preoți și credincioși deopotrivă.”

Credința, principalul tezaur la romanilor

Pelerinajul Sfantului Dimitrie cel Nou prin Protoieria Vălenii de Munte s-a incheiat cu Taina Sfantului Maslu oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Parohia Lipănești.

Intampinarea moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la Parohia Lipănești luni, 11 martie 2024. Sursa foto: Radio Trinitas

„Fără să aibă un număr foarte mare de credincioși și fără să aibă posibilități deosebite, parohia s-a afirmat in anii din urmă ca fiind deosebit de preocupată de misiunea Bisericii”, a explicat ierarhul.

„Recent, ea s-a afirmat printre parohiile de frunte ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, avand, in urmă cu puțin timp, aprecierea Bisericii și a comisiei eparhiale, care a observat dragostea pentru cei adormiți și atenția față de aceștia.”

In pandemie, cand credincioșii nu au putut ieși din case, voluntarii comunității din Lipănești au aprins candele din partea parohiei la fiecare mormant.

Taina Sf. Maslu oficiată la Parohia Lipănești luni, 11 martie 2024, cand pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou a străbătut Protoieria Vălenii de Munte. Sursa foto: Radio Trinitas

Ultima parohie de pe traseu a prilejuit un scurt bilanț al zilei: „Cei care se ocupă cu ordinea și care ne-au ajutat in astfel de momente ne-au spus că in toate parohiile și mănăstirile din cuprinsul Protopopiatului Vălenii de Munte au fost mai mult de 1000 de credincioși, iar in cazul Mănăstirii Zamfira peste 2000 la număr”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Și toate acestea ne oferă nădejdea că credința rămane principalul tezaur, marele dar al romanilor, pe care trebuie să il cultivăm și pe care trebuie să-l intărim mereu, cerand ajutorul sfinților.”

„In ceea ce privește săvarșirea Tainei Sfantului Maslu, pe care o recomandăm mereu, credem că, in cadrul rugăciunilor săvarșite, cerem vindecarea sufletului și a trupului fiecăruia dintre noi. Niciunul dintre oameni nu poate spune că nu are nevoie de vindecare sufletească ori trupească”, a adăugat ierarhul.

„Ne incredințăm milostivirii lui Dumnezeu și ocrotirii Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, care este vindecător de boli și făcător de minuni, așa după cum ne arată sinaxarul, după cum ne arată viața lui incă din vremea cand moaștele sale au fost aflate in apa Lomului din apropiere de localitatea Basarabi de dincolo de Dunăre.”

Priveghere de noapte la Mănăstirea Jercălăi

In noaptea de luni spre marți, moaștele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost depuse la Mănăstirea „Sf. Maria” – Jercălăi din județul Prahova.

Sursa foto: Radio Trinitas

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evocat istoria sfantului locaș și a amintit că obștea are misiunea de a face vinul euharistic folosit in bisericile din Arhiepiscopia Bucureștilor. Noua biserică a obștii urmează a fi sfințită in curand.

„Ii mulțumim in mod deosebit Părintelui Consilier și Stareț Petru Ungureanu pentru primire, pentru găzduirea noastră, primirea noastră, dar mai ales a Sfantului Cuvios Dimitrie, care rămane aici in această mănăstire, ca să fie indemn la o viață trăită in duhul Evangheliei”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Vă mulțumim și dvs. părinților și credincioșilor prezenți, celor care au venit de departe și celor care au venit din zonă, incat au umplut aici spațiul din preajma mănăstirii de automobile, arătand și prin aceasta dragostea și evlavia lor.”

Ierarhul i-a invitat pe cei prezenți să rămană la Privegherea de noapte oficiată la mănăstire cu prilejul venirii moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou. Rugăciunea prelungită pană dimineață, oferindu-le tuturor doritorilor prilejul de a se inchina peste noapte, a precizat Preasfinția Sa.

Pelerinajul cu moaștele Sf. Dimitrie cel Nou prin eparhie continuă marți, cand procesiunea va pleca de la Mănăstirea Jercălăi spre comunități din Protoieria Urlați.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, este organizat in contextul implinirii a�250 de ani�de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost inscris in Calendarul Ortodox, cu pomenire in data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, cand la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un�program liturgic deosebit�și o procesiune cu moaștele sfantului.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 191

Id: 80516

Data: Mar 12, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).