Moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul au fost introduse vineri dimineață în Catedrala Mitropolitană din Iași, anunță Doxologia.
În jurul orei 06:00, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a condus procesiunea de la baldachinul exterior până în lăcașul de cult, încheindu-se astfel hramul închinat sfintei.
Cei care vor dori să aducă cinstire Sfintei Parascheva, vor fi așteptați și redirecționați de voluntari spre baldachinul din interiorul catedralei. A fost amenajat un nou culoar pentru respectarea măsurilor sanitare în vigoare.
Anul acesta, pelerinajul la Sfânta Parascheva s-a desfășurat în perioada 8 – 15 octombrie. Alături de moaștele sfintei care ocrotește capitala Moldovei de aproape 4 secole au fost aduse și moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec.
Trei sute optzeci de voluntari, preoţi şi mireni, s-au implicat în organizarea hramului astfel încât să fie respectate normele sanitare.
Liturghia de hram a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei împreună cu mai mulți ierarhi și clerici. În zonă au fost amenajate culoare de acces pentru cei care au dorit să participe la slujbă și care, în număr restrâns, au putut să intre în spațiile delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.
Sfânta Parascheva, de 380 de ani la Iași
Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași în data de 13 iunie 1641 ca dar pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei faţă de Patriarhia Ecumenică.
Racla a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci: Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei. Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei, de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.
Moaștele au rămas în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorită de Vasile Lupu, până în 1889 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană din Iași. De-a lungul anilor, Sfânta Parascheva a devenit ocrotitoarea spirituală a Moldovei.
Sfânta Parascheva a trăit în secolul 11. De la descoperirea minunată a sfintelor sale moaște, acestea au stat timp de 160 de ani în Bulgaria, 125 în Serbia, 120 la Constantinopol și, până în prezent, 380 de ani la Iași.
Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a oficiat joi Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sf. Parascheva” a Parohiei Torino 1 din Italia.
Ierarhul l-a avut .....
Data: Oct 15, 2021
Catedrala Arhiepiscopală din Roman şi-a serbat joi ocrotitoarea, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Ioachim.
Ierarhul s-a adresat .....
Data: Oct 15, 2021
Mitropolitul Basarabiei a acordat TVR Moldova un interviu în care vorbește despre spiritualitatea creștină, rolul Bisericii în păstrarea identității românești și pelerinajul la Sfânta Parascheva. „Pelerinajul este o manifestare spirituală prin care se aduce mulțumire lui Dumnezeu .....
Data: Oct 15, 2021
Ziua Bastonului Alb sau Ziua Internațională a Nevăzătorilor este celebrată anual în ziua de 15 octombrie, informează
Data: Oct 15, 2021
Se împlineşte aproape un secol de la naşterea arhimandritului Dometie Manolache, pe care părintele Dumitru Stăniloae l-a numit „un erou al credinţei, un suflet de mare .....
Data: Oct 15, 2021
Părintele Arhimandrit Constantin Timiș, Vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, a oficiat joi Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Nera, așezământul monahal cu cea mai numeroasă obște din vestul țării.
Slujba a fost oficiată în Paraclisul „Buna Vestire” al .....
Data: Oct 15, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).