Parohia Mărcuța din București i-a dedicat marți un spectacol omagial lui Mihai Eminescu, la 134 de ani de la mutarea lui la cele veșnice (15 iunie 1889).
Soprana Maria-Mădălina Constantin de la Filarmonica „George Enescu” din București, fetița Ana-Bianca Marinescu, basul Alin Horia Manzat și tenorul Cezar Bălan de la Opera Națională București au interpretat cantece patriotice și piese muzicale pe versuri de Eminescu sau despre poet.
Invitații spectacolului au fost fost actorii George Ioan Hodor și Eugen Cristea.
„Mihai Eminescu era un fiu fidel al Bisericii străbune, in care s-a născut și a fost educat, deși a cunoscut multe religii, in studiile pe care le-a făcut in Occident”, a declarat, pentru Radio Trinitas, Părintele Gheorghe Dan, Parohul Bisericii Mărcuța din Capitală.
Clericul a amintit că Eminescu se trăgea dintr-o familie profund religioasă, atat după mamă, cat și după tată, știindu-se că mama a avut șase frați și o verișoară care au intrat in monahism.
„In vechea biserică de pe moșia strămoșească și in chiliile mătușilor sale a descoperit rugăciunea, evlavia și smerenia, inoculate adanc in sufletul său”, a precizat parohul.
„Disciplina monahală, rugăciunea, ritualul zilnic, cunoscute de Eminescu prin vizitele indelungi și vacanțele pe care le-a petrecut la mănăstiri l-au inspirat in opera sa, care este străbătută de un adanc fior religios, fapt care a uimit pe contemporanii săi, indeosebi pe prietenul său, Slavici, care spune că nu știe dacă Eminescu ar fi urmat un curs de Teologie”, a continuat Părintele Gheorghe Dan.
„In scrisoarea pe care o adresează lui Dumitru Brătianu, Eminescu spune că nu se mișcă niciun fir de păr din capul nostru fără voia lui Dumnezeu. iar, atunci cand se gandește la moarte, cere să fie ingropat la malul mării, intr-o mănăstire de maici, unde să asculte in fiecare seară cantarea Lumină lină, așa cum o cantau maicile de la Agafton.”
Evenimentul „Eminescu in vers și cant” a ajuns anul acesta la a treia ediție. Comemorarea Poetului Național este o tradiție la Parohia Mărcuța. Pe locul actualei parohii a fost sanatoriul cu același nume, unde a fost ultima oprire a poetului inainte de plecarea la cele veșnice.
Vezi și:
- Mihai Eminescu a fost comemorat la Biserica Mărcuța | Galeria Foto
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 161
Id: 78504
Data: Jun 15, 2023
Imagine:
Victimele incidentelor violente din 13-14 iunie 1990 („mineriada”) au fost pomenite marți in Piața Universității din București.
In prima parte a zilei a fost oficiată o slujbă de Părintele Florin Nectarie Busuioc, .....
Data: Jun 15, 2023
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a fost prezent joi la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Camerei Senatorilor, reunite pentru votul de investire a Guvernului propus de premierul desemnat Marcel .....
Data: Jun 15, 2023
La Tallinn, in Estonia, a inceput miercuri Adunarea Generală a Conferinței Bisericilor Europene (CEC), organizație formată din 114 biserici de tradiție ortodoxă, protestantă, anglicană și vetero-catolică de pe .....
Data: Jun 15, 2023
La hramul parohiei „Toți Sfinții” din Toronto, Episcopul Ioan Casian al Canadei a subliniat că, in lumea in care trăiește, creștinul de astăzi trebuie să dea dovadă de vigilență.
„Dragostea de .....
Data: Jun 15, 2023
Joi se implinesc 134 de ani de la mutarea la cele veșnice a poetului Mihai Eminescu, pentru care ideea națională „era imaginea cea mai sfantă a cugetării” (Dimitrie August Laurian).
Avea doar 39 de ani cand s-a stins din .....
Data: Jun 15, 2023
In zilele de 12 şi 13 iunie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a avut loc Simpozionul „Părintele Dumitru Stăniloae și importanța teologiei sale in cercetarea actuală”.
In cuvantul de binecuvantare, .....
Data: Jun 15, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).