O nouă publicație a Editurii Basilica vă aduce în atenție satul românesc drept izvor de spiritualitate și cultură în reflecțiile Patriarhului Daniel la diferite ocazii.
Volumul cuprinde 11 articole sau cuvântări în care Patriarhul României evidențiază cu precădere zona rurală și contribuția ei capitală în cultură și spiritualitate.
Este vorba de mesaje mai noi, ocazionate de Anul omagial al satului românesc, dar și reflecții mai vechi ale Patriarhului pe această temă, cum ar fi cuvântul „Satul românesc între tradiție, supraviețuire și speranță” rostit în 2011 la Cluj-Napoca, cu ocazia primirii titlului academic de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Babeș-Bolyai.
Cuvintele Preafericirii Sale nu sunt doar de prezentare și omagiere a satului. Părintele Patriarh sesizează criza satului românesc și propune de mai multe ori acțiune și nu doar atitudine nostalgică.
„Satul nostru românesc a tezaurizat o mulțime de aspecte și valori care trebuie aduse din nou în actualitate, bineînțeles adaptându-le prezentului, fără a cădea într-o nostalgie a repetiției trecutului”, spune Patriarhul într-unul din texte.
„Din păcate, în zilele noastre se constată o criză a satului românesc din punct de vedere practic și spiritual. Este afectată însăși identitatea împreună cu prosperitatea satului. Astăzi, satul românesc este oarecum răstignit între idealizare poetică și uitare practică”, atrage atenția Patriarhul României.
„Lucrarea de faţă este o pledoarie în favoarea satului tradiţional, factor generator al identităţii românești și purtător al etosului spiritual și cultural al poporului român, dar și un apel la acţiune susţinută și responsabilă pentru reclădirea satului românesc și transmiterea patrimoniului său inestimabil”, semnalează editorii.
„Avem speranţa că toţi cei care iubesc satul – fie că este vorba despre cei care trăiesc la ţară, care s-au născut și au familii acolo sau cei care, pur și simplu, îl poartă în inimă – vor conlucra pentru renașterea acestui spaţiu purtător de forţă înnoitoare”, se mai arată în Nota Editorială.
Autorităţile locale vâlcene au iniţiat demersurile de înfrăţire a judeţului cu regiunea de unde provine Sfântul Antim Ivireanul.
Anunţul a fost făcut de Directorul Bibliotecii Judeţene Vâlcea, Remus Grigorescu, în deschiderea celei de-a XX-a ediţii a zilelor .....
Data: Sep 25, 2019
În teza de doctorat despre istoria şi semnificaţiile obiectelor de cult, susţinută marţi la Iaşi, arhim. Dionisie Constantin a dedicat un capitol Atelierelor Patriarhiei Române.
Autorul a abordat acest subiect la îndemnul Părintelui .....
Data: Sep 28, 2019
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit joi podul pietonal care facilitează accesul pelerinilor către cel mai vechi aşezământ monahal din Arhiepiscopia Bucureştilor: Mănăstirea Snagov.
Cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel a subliniat în mesajul .....
Data: Sep 28, 2019
Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Antim din București a fost oficiată vineri de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Ierarhul le-a vorbit în predica sa credincioşilor prezenţi despre viața și activitatea ctitorului și .....
Data: Sep 28, 2019
Un nou volum apărut la Editura Basilica reunește o serie de articole sau cuvântări în care Patriarhul României evidențiază Credința și Educația drept principalele lumini ale vieții.
„Lucrarea de față, care este o caldă și convingătoare pledoarie pentru educație, .....
Data: Sep 28, 2019
Mitropolitul Alexandru de Mantineia şi Kynouria conduce un tractor cu plug la fel de bine cum ştie rânduielile bisericeşti. Ambele activităţi le îndeplineşte din dragoste pentru semenii săi.
Mai multe
Data: Sep 28, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).