Patriarhul Daniel: Inălțarea Sfintei Cruci inseamnă inălțarea omului in iubirea Preasfintei Treimi

„Inălțarea Sfintei Cruci inseamnă inălțarea omului in iubirea Preasfintei Treimi”, a spus Patriarhul Daniel sambătă.

„Crucea lui Hristos arată iubirea Lui smerită și ascultătoare față de Dumnezeu pană la moarte. Și in același timp moartea Lui pe cruce ne arată iubirea Lui milostivă față de oameni. Pentru că Iisus nu a murit pe cruce nici blestemand, nici pedepsind, nici vorbind de rău pe cei care L-au răstignit, ci spunand: Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac.”

„Deci față de Dumnezeu El este ascultător smerit pană la moarte. Și față de cei care L-au răstignit, față de vrăjmași, față de cei care erau ostili Lui, care L-au respins, L-au refuzat și L-au osandit la moarte, El Se arată milostiv și iertător”, a explicat Preafericirea Sa.

O altă putere decat violența

„Sfanta Cruce ne arată o altă putere decat puterea violenței, o altă manifestare decat ura. Hristos cel răstignit pe Cruce nu răspunde la ură cu ură și la violență cu violență și la aroganță și mandrie cu aroganță și mandrie. De aceea, Sfantul Apostol Pavel, in Epistola către Coloseni, spune că Iisus Hristos a răstignit, a țintuit pe Cruce puterile diavolești.”

„Iar Sfantul Maxim Mărturisitorul spune că, văzand diavolul că nu Il poate ispiti cu ispitele plăcerilor, in Pustia Carantaniei, timp de 40 de zile, a incercat să Il ispitească prin ispita durerii, sau a suferinței”, a continuat Patriarhul Romaniei.

„Dar Iisus a preferat să sufere, dar să rămană ascultător pană la moarte față de Dumnezeu, decat să se supună diavolului. De aceea, prin smerenia și ascultarea Sa smerită pană la moarte, a biruit puterile diavolești, care nu sunt smerite, ci neascultătoare, mandre și arogante. Aici Sfantul Maxim spune că Iisus a biruit puterile diavolești și il bătea pe diavolul ascuns in cei care strigau: Răstignește-l! Răstignește-l!

In insăși taina Crucii este ascunsă puterea Invierii

„Prin iubirea Lui smerită față de Dumnezeu, cu ascultare pană la moarte, și prin răbdarea Lui in tăcere și smerenie, El a biruit puterile diavolești arogante, mandre și neascultătoare de Dumnezeu. Taina aceasta a Crucii lui Hristos ne arată că in iubirea smerită, in ascultarea pană la moarte a lui Hristos se afla ascunsă deja puterea Invierii Lui”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„Pentru că iubirea lu Hristos este biruință asupra păcatului neascultării, asupra iadului, care este izolare și insingurare, prin faptul că El aduce in iad comuniunea, lumina unirii Dumnezeirii cu umanitatea Sa și a umanității Sale cu Dumnezeirea, biruind intunericul și singurătatea iadului.”

„De aceea, in insăși taina Crucii este ascunsă puterea Invierii. Iar invierea lui Hristos arată slava Sfintei Cruci. Deci crucea ascunde in ea lumina invierii, iar lumina invierii confirmă puterea Sfintei Cruci. De aceea, noi cantăm atunci cand serbăm pomenirea Sfintei Cruci: Crucii Tale ne inchinăm, Hristoase, și Sfantă invierea Ta o lăudăm și o mărim”, a continuat Preafericirea Sa.

„Crucea este deodată simbolul iubirii și ascultării smerite a lui Hristos și a morții Lui de bunăvoie, dar și semnul biruinței prin inviere, al biruinței asupra păcatului neascultării, asupra iadului, asupra diavolului, asupra morții.”

„Deci logica crucii nu este logica omenească a umanității căzute, ci a umanității smerite, sfințite și inălțate in iubirea Preasfintei Treimi.”


Părintele Patriarh Daniel a participat sambătă la Sfanta Liturghie oficiată in Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 66

Id: 81866

Data: Sep 14, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).