La Vecernia din prima zi de Paști, numită în popor și a doua Înviere, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre însușirile Trupului înviat al Mântuitorului, despre stigmatele păstrate pe Trupul Său după Înviere și despre legătura dintre Cruce și Înviere în ortodoxie.
Părintele Patriarh a explicat de ce Mântuitorul înviat trece prin ușile încuiate pentru a ajunge la ucenici. „El este înviat din morți, dar nu mai revine la viața pământească obișnuită, care este adesea limitată de determinismele naturii, de spațiul care-l limitează pe om, de timpul care-l limitează și de materia opacă, care i se opune atunci când ușile sunt încuiate. Iisus Hristos cel înviat din morți a intrat într-o altă viață.”
Ucenicii se frământau cu privire la viitor, la libertatea și situația lor, dar Hristos vine la ei cu salutul: „Pace vouă!” Aceasta ne arată că „pacea lui Hristos este esențială pentru viața Bisericii”, a subliniat Părintele Patriarh.
„Mântuitorul înviat din morți este total liber”, a continuat acesta. „El nu este un spirit, un duh, o nălucă, o fantomă care li se arată ucenicilor. Și, pentru a-i asigura că El, cel înviat, este identic cu cel răstignit, le arată mâinile și coasta Sa”.
Aceste semne sunt florile iubirii Sale milostive
Trupul Său înviat, care păstrează în veșnicie semnele cuielor și semnul străpungerii cu lancea, ne dezvăluie taina suferinței și legătura profundă dintre Cruce și Înviere. „El, Care l-a vindecat pe orbul din naștere, Care a vindecat o mulțime de oameni, putea să vindece semnele cuielor”, a afirmat Părintele Patriarh.
„De ce păstrează în Trupul Său înviat și preaslăvit semnele rănilor pe care le-a suferit? Pentru a ne arăta că în Hristos taina crucii nu se desparte de taina învierii, că cel înviat este cel răstignit, iar cel răstignit și îngropat, sau înmormântat, a devenit cel înviat.”
Aceste stigmate „sunt florile iubirii Sale milostive, care, din răni dureroase, s-au transformat în peceți pentru eternitate, peceți ale iubirii Sale pentru mântuirea lumii”.
Astfel, Mântuitorul, „prin semnele pătimirii Sale, nu neagă, nu exclude și nu șterge experiența suferinței, ci doar o transfigurează. Trupul Său cel înviat și preaslăvit interiorizează Taina Crucii, iar Taina Crucii exprimă slava iubirii lui Hristos, slava iubirii Sale milostive, prin Înviere.”
Taina Crucii și Taina Învierii sunt una în cealaltă
„Această precizare a Evangheliei de astăzi, că le-a arătat semnul cuielor și semnul din coasta Sa, unde a fost străpuns, ne arată taina legăturii dintre Cruce și Înviere. Ele nu sunt una lângă cealaltă. Taina Crucii și Taina Învierii sunt una în cealaltă”, a explicat Patriarhul.
„De aceea, Biserica a înțeles că iubirea lui Hristos, arătată prin Cruce, rămâne veșnică și această iubire smerită, răstignită, dar biruitoare prin Înviere, această iubire ne-o dăruiește El în Sfânta Euharistie și prin rugăciune”, a adăugat el.
Despre sensul suferinței ca experiență ce conduce la creșterea duhovnicească, Părintele Patriarh a spus: „Cineva spunea că orice suferință este temporară. După o vreme, trece. Dar faptul de a fi suferit nu trece niciodată. Devine bagajul spiritual al persoanei care a trecut prin suferință și a transfigurat-o. A acceptat-o și Dumnezeu i-a binecuvântat-o și a transformat-o în maturitate spirituală. În recunoștință față de Dumnezeu și în experiență a creșterii duhovnicești”.
Patriarhul s-a rugat „să ne ajute Bunul Dumnezeu ca în aceste zile ale Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să simțim că Hristos Domnul, cu iubirea Sa milostivă și smerită, vine la noi, chiar și atunci când ușile caselor sunt încuiate”.
„Chiar și atunci când noi suntem cuprinși de teamă, de spaimă, de incertitudine, de nesiguranță, El vine să ne aducă pacea Sa. Să ne dăruiască Lumina Sa – adică sensul vieții, aceasta este Lumina lui Hristos –, ca să ne transforme în apostoli ai Lui, mărturisitori ai Lui, trimiși ai Lui, ca să vorbim lumii despre iubirea lui Hristos”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.
Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 252
Id: 69904
Data: Apr 19, 2020
Imagine:
De la Paşti şi până la Înălţare, creştinii ortodocşi se salută când se întâlnesc cu „Hristos a înviat!” şi răspunsul „Adevărat a înviat!”.
Vă invităm să lecturaţi acest salut pascal în mai multe limbi ale lumii:
- Albaneză: Krishti .....
Data: Apr 19, 2020
Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului şi Vrancei împlineşte de Sărbătoarea Sfintelor Paşti 55 de ani. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
IPS Ciprian s-a născut în data de 19 aprilie 1965 în satul Suhuleț, județul Iași, la botez .....
Data: Apr 19, 2020
Diferența de fus orar a făcut ca Românii din Australia să fie primii care sărbătoresc Învierea. Părintele Episcop Mihail a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Melbourne, .....
Data: Apr 19, 2020
Patriarhul României, 19 aprilie 2020: „Învierea lui Hristos astăzi este pentru noi, ca întotdeauna, izvor de lumină și pace, izvor de bucurie, dar și izvor de putere spirituală pentru a lupta cu greutățile vieții, inclusiv pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferința, .....
Data: Apr 19, 2020
Părintele Mitropolit Irineu le transmite credincioșilor în Pastorala de Paști o puternică metaforă a vieții duhovnicești: .....
Data: Apr 19, 2020
Părintele Arhiepiscop Casian a oferit în Sâmbăta Mare
Data: Apr 19, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 raspunsuri catre Talasie - Filocalia - volumul 2
Sfantul Ioan Scararul - 00 Introducere - Filocalia - volumul 9
Sfantul Maxim Marturisitorul - 12 scurta talcuire a rugaciunii Tatal nostru - Filocalia - volumul 2
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 cuvant ascetic - Filocalia - volumul 2
Sf. Grigorie Palama, viata si scrierile - Filocalia - volumul 7
Evagrie Ponticul - 5 despre rugaciune - Filocalia - volumul 1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).