Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare Arhiepiscopului Timotei al Aradului cu ocazia împlinirii a 85 de ani.
Preafericirea Sa trece în revistă principalele realizări ale Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei şi se roagă Mântuitorului Hristos să-i dăruiască în continuare „aceeaşi dragoste şi aceeaşi râvnă sfântă pentru Biserică şi Neam”.
Mesajul integral:
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a născut la Timişoara, în data de 4 iunie 1936 şi a primit la botez numele Traian. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 1957. Tot la Bucureşti, având coordonator pe renumitul patrolog Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman, a urmat cursurile de doctorat, iar în anul 1973 a susţinut teza: „Doctrina hristologică a Sfântului Chiril al Alexandriei”.
În perioada studiilor doctorale, a efectuat stagii de specializare în Elveţia, la Facultatea de Teologie din Neuchatel, în anul 1967, apoi la Institutul Ecumenic de la Bossey (1967-1968) şi la Facultatea de Teologie din Frieburg (1971-1972). În 24 iunie 1969, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad, primind numele Timotei.
La recomandarea Mitropolitului Nicolae Corneanu al Banatului, în 15 decembrie 1975, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în postul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, cu titlul de „Lugojanul”, fiind instalat la Timişoara, în data de 7 februarie 1976.
În data de 30 septembrie 1984, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în demnitatea de Episcop al Aradului, fiind întronizat în data de 2 decembrie 1984.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului a înnoit şi a intensificat viaţa duhovnicească din mănăstiri şi parohii, precum şi activitatea culturală a eparhiei. A iniţiat şi a susţinut construirea a peste 70 de biserici şi a supravegheat restaurarea a peste 450 de lăcaşuri de cult, multe dintre ele fiind monumente istorice.
Ample lucrări de restaurare s-au desfăşurat la întregul ansamblu arhitectonic de la mănăstirea Gai, unde a fost construită o biserică nouă, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, pe care, împreună cu alţi ierarhi ai Bisericii noastre, am sfinţit-o personal în data de 25 septembrie 2011. A înfiinţat o Facultate de Teologie Ortodoxă şi un Seminar Teologic Ortodox şi a dezvoltat o intensă activitate social-filantropică.
Însă, între toate aceste frumoase realizări, cea mai de seamă rămâne ctitorirea noii Catedrale Arhiepiscopale din Arad, cu hramurile Sfânta Treime şi Sfântul Ierarh Nicolae, prima catedrală episcopală ortodoxă începută, finalizată și târnostită în România, după căderea regimului comunist.
Împreună cu alţi ierarhi am săvârşit târnosirea ei în data de 6 decembrie 2008. Pictura Catedralei „Sfânta Treime” din Arad a fost sfințită duminică, 9 decembrie 2018, de către un sobor de ierarhi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
În anul 2009, la propunerea noastră şi cu aprobarea Sfântului Sinod, Episcopia Aradului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei la demnitatea de Arhiepiscop.
Astăzi, la vârsta de 85 de ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei se bucură de roadele activităţilor sale administrative, culturale şi misionare, fiind receptiv mereu în promovarea noilor proiecte pastorale și misionare ale Bisericii în societate.
Ca fiu al plaiurilor bănățene, Înaltpreasfinţia Sa cunoaşte bine atât frumusețile şi valorile spirituale ale acestor ținuturi româneşti străbune, cât şi dificultățile pastoraţiei într-o zonă multietnică şi multiconfesională.
Cu părintească binecuvântare şi frăţească dragoste în Hristos, îl felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei pentru rodnica sa activitate şi ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1), să-i dăruiască în continuare aceeaşi dragoste şi aceeaşi râvnă sfântă pentru Biserică şi Neam, întru mulţi şi fericiți ani!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Imagine deschidere de la ridicarea ierarhului la rangul de Arhiepiscop. Foto credit: arhivă Arhiepiscopia Aradului
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 415
Id: 73783
Data: Jun 4, 2021
Imagine:
În urma unor ploi torențiale, în vara anului 1971, a ieșit la iveală în comuna tulceană Niculițel o bazilică din secolele 4-5 care urma să devină cea mai importantă descoperire arheologică privind creștinismul timpuriu din România.
Sub altarul bazilicii au fost .....
Data: Jun 4, 2021
Diaconia, Misiunea Socială a Mitropoliei Basarabiei, lansează sâmbătă, la Bălăbănești, în raionul Criuleni din Republica Moldova, un nou proiect pentru copiii din localitățile rurale: Ludobusul.
Acesta este un serviciu inovativ de educație nonformală menit să le .....
Data: Jun 4, 2021
Preoții din Protoieria Bacău și-au exersat abilitățile dobândite la formarea pentru activitățile cu tinerii organizând de
Data: Jun 4, 2021
Arhiepiscopii Hrisostom al Ciprului şi Ieronim al Atenei vor sfinţi săptămâna viitoare noua catedrală din Nicosia. Slujba va fi oficiată în data de 11 iunie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Barnaba, ocrotitorul lăcaşului de .....
Data: Jun 4, 2021
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oficiat vineri Sfânta Liturghie la altarul de vară de lângă complexul paleocreștin de la Niculițel, unde se găsesc vestigiile bazilicii construite pe mormântul sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip. Anul acesta s-au împlinit cinci decenii de .....
Data: Jun 4, 2021
Muzica bisericească georgiană a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial al ţării prin decizia premierului Irakli Gharibashvili, a anunţat Centrul de Stat pentru Folclor din Georgia, citat de Orthochristian.
.....Data: Jun 4, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).