„E o patrie pe care o poartă cu ei în suflet românii. Acel acasă se găsește mai ales în comunitățile liturgice românești”, a afirmat miercuri Patriarhul Daniel. „Trebuie să îi iubim pe toți cei care se află printre străini, fiindcă astfel păstrăm comuniunea românească. Această comuniune bazată pe credință ortodoxă și spiritualitate românească nu este o strategie, ci o stare de demnitate.”
„Dacă ei uită țara și noi uităm pe cei plecați, ne aflăm într-o stare de sărăcire și răcire spirituală”, a continuat Preafericirea Sa, menționând că Biserica îi pomenește la slujbe pe românii de pretutindeni.
Afirmațiile au fost făcute în cadrul ceremoniei de decernare a Ordinului „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” unor ierarhi, clerici și mireni care au promovat mesajul Anului omagial 2021, an dedicat de Patriarhia Română temei pastorației românilor din afara granițelor.
„Ținem să subliniem faptul că fenomenul migrației, sau emigrației românilor în afara granițelor actuale ale României este unic în istoria poporului român”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa a enumerat locurile din lume în care se concentrează prezența diasporei române: în comunitățile istorice de români care trăiesc de milenii în jurul granițelor actuale (Rep. Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria); în diaspora (Europa Occidentală, SUA și Canada, Australia și Noua Zeelandă, Africa de Sud, Turcia, Japonia); în Sf. Munte Athos.
„Deci este vorba despre o prezență românească foarte diferită și în același timp unitară prin unitatea de gândire și simțire, de cuget și simțire”, a afirmat Patriarhul României. „E o patrie pe care o poartă cu ei în suflet românii. Acel acasă se găsește mai ales în comunitățile liturgice românești.”
„Noi dorim, desigur, ca în viitorul apropiat, cât mai mulți români să se întoarcă acasă, pentru că noi nu avem experiența exilului de sute de ani, ca alte popoare, ci, în general, românii au un dor de casă și se vede aceasta mai ales la familiile la care copiii au rămas în România”, a continuat Preafericirea Sa.
Părintele Patriarh Daniel le-a mulțumit celor care au contribuit la cunoașterea fenomenului migrației românești și care „cu mult realism au arătat și avantajele, și dezavantajele plecării din România”.
„Niciodată în istoria Bisericii noastre nu s-a scos în evidență mai mult complexitatea sentimentelor românești din experiența exilului – din Evul Mediu până în secolul XX”, a spus Părintele Patriarh.
„Dragostea de patrie pe care au avut-o cei aflați în pribegie, dorul după patrie a fost o constantă. Când a slăbit foarte dramatic sentimentul patriotic, dragostea de patrie? În timpul comunismului, pentru că oamenii au fost deposedați de proprietatea particulară. Și, dacă nu au mai avut glie, s-au simțit că nu mai au patrie și au căzut în ispita aceasta: Patria este acolo unde ne simțim bine (lat. – Patria ubi bene).”
Patriarhul României a numit emisiunile realizate de jurnaliștii Centrului de Presă Basilica în contextul Anului omagial 2021 „izvoare de primenire a simțirii românești, a unității de cuget și simțire” și a afirmat că este „foarte greu de descris bogăția de sensuri, de nuanțe care a fost prezentată”.
Printre mirenii distinși miercuri cu Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” se numără Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, jurnaliști de la Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, de la postul public de radio și de la Televiziunea Română și de la publicația creștină independentă Lumea credinței.
Vezi și:
- Patriarhul Daniel l-a distins pe Patriarhul Ierusalimului cu Ordinul Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț: Lista distincțiilor
- Părintele Patriarh le-a oferit distincții jurnaliștilor care au promovat mesajul Anului omagial 2021 | FOTO
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 256
Id: 75713
Data: Dec 22, 2021
Imagine:
Patriarhul României i-a conferit miercuri Patriarhului Ierusalimului Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”. Distincția, acordată în contextul Anului omagial 2021 în Patriarhia Română, va ajunge la Patriarhul Ierusalimului prin intermediul Arhim. Teofil Anăstăsoaie, .....
Data: Dec 22, 2021
În scrisoarea pastorală de Crăciun, Episcopul Ortodox Român al Ungariei subliniază prezența constantă și permanentă a lui Dumnezeu în viața noastră. Ierarhul pune accent pe nevoia de spiritualitate a omului contemporan.
„Privind în jur, la lumea în .....
Data: Dec 22, 2021
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri, 22 decembrie 2021, o slujbă de pomenire pentru martirii căzuți în decembrie 1989.
În cuvântul rostit după slujbă, ierarhul a făcut o paralelă între .....
Data: Dec 22, 2021
Părintele Patriarh Daniel a fost colindat miercuri la Reședința Patriarhală de un grup de tineri beneficiari ai Asociației Down Plus din București. Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe tinerii cu Sindrom Down și le-a spus că au sporit bucuria prin prezența lor pe Dealul .....
Data: Dec 22, 2021
Părintele Patriarh Daniel a fost colindat miercuri seară de Grupul Psaltic Filomelos de la biserica din Borzești, ctitorie a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. Preafericirea Sa le-a vorbit colindătorilor despre semnificația zicalei „dar din dar se face raiul”.
„Ați .....
Data: Dec 22, 2021
Pentru respectarea normelor sanitare recomandate de către autorități, accesul în interiorul Catedralei Patriarhale va fi restricționat la un număr maximum de 70 persoane.
În Catedrala Patriarhală din București, slujbele de Crăciun și Anul Nou vor fi oficiate conform .....
Data: Dec 23, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Manuscrise si maestri tipografi - Crucea, coroana si slova, in slujba neamului si a spiritualitatii - Editie speciala
Manuscrise si maestri tipografi - Mitropolitul Teodosie al Ungrovlahiei si Ardealul (02 11 2016)
Manuscrise si maestri tipografi - Mitropolitul Teodosie al Ungrovlahiei - partea I (05 10 2016 )
Manuscrise si maestri tipografi - Tetraevangheliarul Sfantului Nicodim de la Tismana (27 07 2016)
Manuscrise si maestri tipografi - Colectia de manuscrise a Bibliotecii Nationale a Romaniei (II)
Manuscrise si maestri tipografi - Manuscrise antimiene (17 08 2016)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).