Patriarhul spune ca prin Schimbarea la Fața aflam cum va arata firea indumnezeita a omului in Imparația Cerurilor

„Prin Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos se arată firea omenească îndumnezeită, luminată așa cum se va arăta ea în Împărăția Cerurilor”, a afirmat joi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Și această slavă a lui Hristos se va împărtăși tuturor celor care au ascultat de Hristos, au împlinit în viața lor voia Lui”.

„În Biserica Ortodoxă sfinții au în jur aureolă, au lumină în jurul capului arătând prin aceasta că în ei locuiește slava iubirii, frumusețea, lumina, harului Preasfintei Treimi și că ei sunt mărturisitori ai slavei lui Hristos împărtășită oamenilor arătând slava Sa pe cât li se putea”, a explicat Preafericirea Sa în Paraclisul Reşedinţei Patriarhale.

De aceea, a continuat Patriarhul, fiecare primește lumina necreată a slavei Preasfintei Treimi „pe măsura credinței și iubirii sale, pe măsura înaintării sale în viață sfântă, curățirii sale de păcate și a luminării sufletului și trupului prin împlinirea voii lui Dumnezeu, prin împărtășirea cu sfintele taine, prin viețuire curată și sfântă”.

Tot în contextul acestei sărbători, Patriarhul României a amintit că Schimbarea la Față a Domnului a fost o pregătire a ucenicilor pentru Taina Învierii.

„Ucenicii trebuiau pregătiți ca atunci când Îl vor vedea pe Iisus Hristos desfigurat, răstignit pe cruce, să-și aducă aminte de fața lui transfigurată, de slava lui dumnezeiască”.

Prezenţa Sfintei Treimi

De asemenea, ca şi la Botezul Domnului, la Schimbarea la Faţă a Domnului este prezentă Sfânta Treime.

„Fiul este Schimbat la Față, adică Fiul lui Dumnezeu Care a devenit Fiul Omului prin întrupare, norul luminos este Duhul Sfânt în interpretarea Sfinților Părinți și în acest nor luminos care este tronul Tatălui și al Fiului din Ceruri se aude: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; de Acesta să ascultaţi! (Matei 17:5)”.

Conform Preafericirii Sale, sărbătoarea de astăzi este şi o lumină pentru modul de încheiere a vieții pe pământ și pentru pregătirea creștinilor în vederea judecății de apoi.

„Noi folosim timpul vieții pe pământ ca pregătire pentru întâlnirea cu Hristos Care îi va binecuvânta pe cei care au crezut în El și au arătat iubire față de Dumnezeu prin rugăciune și iubire față de semeni prin fapte bune”.

Biserica şi cele trei colibe

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit că spaţiul liturgic al unei biserici a fost preînchipuit de cele trei colibe despre care a vorbit Sfântul Petru pe muntele Taborului.

„Fiecare biserică este plină de harul Preasfintei Treimi şi este compusă din trei colibe: din pronaos, naos și altar”.

„Pronaosul reprezintă Vechiul Testament, naosul reprezintă biserica în procesiune către altar, iar altarul simbolizează Împărăția Cerurilor. Fiecare biserică este o biserică a Taborului”.

„Credincioșii care se roagă intens în biserică simt o bucurie în suflet, merg la casele lor cu fețele luminate, pline de pacea și bucuria lui Hristos zicând oarecum împreună cu Sfântul Apostol Petru: Doamne, bine este să fim noi aici (Matei 17:4)”.

”O sărbătoare a îndemnului la sfințenie

Patriarhul a precizat că sărbătoarea de astăzi „ne cheamă să schimbăm modul nostru de a viețui, de a făptui și prin aceasta noi ne arătăm încă din această viață ca purtători ai luminii cerești; este o sărbătoare a îndemnului la sfințenie”.

În încheiere, Patriarhul s-a rugat lui Dumnezeu ca această sărbătoare „să fie pentru noi un îndemn la rugăciune mai multă, la viețuire sfântă și la ajutorarea semenilor noștri pentru a aduce bucurie în sufletele oamenilor”.

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului are o semnificaţie aparte pentru Patriarhul Daniel, întrucât în această zi împlineşte 33 de ani de la tunderea în monahism.

 

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 302

Id: 70927

Data: Aug 6, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).