Pelerinajul din Sambăta lui Lazăr are o deosebită semnificație, spune Patriarhul Daniel

Pelerinajul de Florii din Capitală s-a incheiat sambătă la Catedrala Patriarhală cu mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Manifestarea religioasă a debutat la Mănăstirea Radu Vodă și a fost condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Traseul a inclus opriri la Biserica Sfantul Anton – Curtea Veche și la Crucea Brancovenească de la baza Dealului Patriarhiei.

Punctul final a fost esplanada Catedralei Patriarhale, unde pelerinii au fost intampinați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

Părintele Patriarh a sfințit icoana cu Intrarea Domnului in Ierusalim purtată de pelerini și s-a adresat acestora, explicand semnificația deosebită a pelerinajului din Sambăta lui Lazăr.

„Sambăta lui Lazăr a devenit icoană a tuturor sambetelor ca zile de pomenire a morților. Și aceasta pentru că Sfinții Părinți ai Bisericii, mai ales Sfantul Chiril al Alexandrei, in comentariul său la Evanghelia după Ioan, spune că atunci cand Iisus plangea sau Iisus a lăcrimat langă mormantul lui Lazăr, prietenul său, El nu a plans doar starea jalnică a firii umane degradată de moarte și de stricăciune, ci a plans și a deplans starea intregii omeniri care s-au injugat cu moartea și a cunoscut stricăciunea”.

Preafericirea Sa a mai explicat, citandu-l pe Sfantul Chiril al Alexandriei, că „atunci cand Iisus a strigat cu glas mare: Lazăre, vino afară!, invierea lui Lazăr era, de fapt, prototip al icoanei invierii de obște, pentru că, in general, Iisus nu a strigat atunci cand a vorbit, dar strigătul său, in apropierea mormantului lui Lazăr, spune Sfantul Chiril, era profetic, pentru că anunța invierea de obște”.

Conform „Sfantului Apostol Pavel, invierea de obște se va face la glasul trambiței Arhanghelului, care va chema neamurile, adică toate popoarele din toate timpurile, la inviere și la judecata de apoi”.

„Mantuitorul Iisus Hristos este impreună suferind cu toți cei care au intalnit in familie lor, in comunitatea lor, această degradare a ființei umane prin moarte și stricăciune”, a subliniat Patriarhul Romaniei.

Sambăta lui Lazar este o prevestire a Sfintelor Paști, dar și o mărturisire a lui Hristos, Biruitorul Morții.

Mantuitorul Hristos a făcut din invierea lui Lazăr, care murise deja de patru zile, „speranța invierii tuturor oamenilor la sfarșitul veacurilor”.

Invierea lui Lazăr a atras mulțimi de oameni care veneau din Ierusalim la Betania să il vadă, fapt care a accentuat antipatia celor care ii doreau moarte Mantuitorului Hristos.

„Sambăta lui Lazăr este prototip sau icoană profetică a invierii de obște și, din acest motiv, Apolisul oricărei slujbe pentru cei adormiți in Domnul este pomenit și Sfantul Lazar, cel inviat a patra zi”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a incheiat cuvantul către pelerini, reamintind că „florile credinței și luminile virtuților dobandite in timpul Postului Sfintelor Paști sunt simbolizate prin aceste ramuri de finic și ramuri de salcie”.

Pelerinajul de Florii din Capitală a fost transmis live de Trinitas TV in cadrul unei ediții speciale.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 112

Id: 80886

Data: Apr 28, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).