Poetul Ioan Alexandru, pomenit de Mitropolitul Clujului in satul natal, la 80 de ani de la naștere

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului a fost prezent miercuri, 29 decembrie, la evenimentul menit să marcheze 80 de ani de la nașterea poetului Ioan Alexandru, organizat în satul Topa Mică, din județul Cluj.

După oficierea slujbei de pomenire, ierarhul a vorbit despre personalitatea poetului creștin Ioan Alexandru.

„Întâi de toate a fost un om credincios, din tot ceea ce a scris răzbate profunda lui convingere creștină. În al doilea rând am putea spune că a fost un mărturisitor al lui Hristos în vremurile comuniste, în vremurile grele”.

Personalitatea și opera marelui poet au fost evocate și de: Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și poetul Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

„El este cel mai însemnat poet de factură religioasă din literatura română postbelică. Acest fapt este un lucru extraordinar, pentru că poezia lui s-a născut în vremuri în care poezia religioasă nu avea deschidere spre lume. El a reușit prin opera lui să aducă religiozitatea în poezie în așa fel încât să își conserve o moștenire și să consolideze o tradiție”, a subliniat Nicolae Băicuț, Directorul Direcției de Cultură Mureș.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul și Arhim. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia și Arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula.

La final, IPS Andrei i-a răsplătit cu cărți și daruri pe copii veniți de la Școala Gimnazială „Ion Alexandru” să-l colinde.

Ioan Alexandru a trecut în veșnicie pe 16 septembrie 2000, in orasul Bonn, Germania. Mormântul său se află în cimitirul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, județul Cluj.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).