În cuvântul transmis în ajunul Duminicii a 5-a din Post, Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților invită la o reflecție asupra nesfârșitei bunătăți și milostiviri a lui Dumnezeu.
Vorbind despre cele două femei păcătoase care sunt prezentate drept modele de pocăință în această duminică, Preasfinția Sa subliniază: „Exemplul comun al acestor două femei de moravuri uşoare ne încredințează că nu există păcat care să întreacă bunătatea Domnului”.
Este, dacă vreţi, o „lecție” pentru toţi aceia care gândesc la modul: „Păi, la câte păcate am făcut eu, nu mă mai iartă pe mine Dumnezeu!” Blestemată resemnare această gândire, pentru că nu este decât un mod de a-şi semna singuri sentinţa la iad.
„Cele două modele de astăzi ne asigură că orice blestemăţie am fi săvârşit, dacă vom înţelege să ne pocăim − să ne îndreptăm greșelile, adică, și să nu mai păcătuim − Hristos este gata să ne primească”, spune PS Sebastian.
Ierarhul vorbește despre păcătoasa din evanghelie (Luca 7:36-50) care „încheind-o cu păcatul, a venit la Iisus, I-a spălat picioarele cu lacrimi, I le-a șters cu părul capului ei și apoi I le-a uns cu mir de mare preț, în chip de penitență și jertfă” și despre Sfânta Maria Egipteanca, cea care după ce s-a prostituat 17 ani de zile, ajungând la Locurile Sfinte a trăit o mare revelaţie, în urma căreia s-a schimbat cu desăvârșire.
Aceste femei păcătoase au ajuns, în cele din urmă, să fie pictate pe pereţii bisericilor, iar noi să ne închinăm lor, pentru ca să înţelegem că în Împărăţia lui Dumnezeu pot ajunge toţi oamenii dacă, la un moment dat, într-o clipă de har, înţeleg să o termine cu păcatul și să se schimbe; să se transforme adică, prin post, prin rugăciune, prin milostenie, prin spovedanie curată, prin unirea cu Hristos în Sfânta Împărtășanie – într-un cuvânt, prin pocăință.
Vezi textul integral pe site-ul oficial al Eparhiei.
Sursă Foto: Gazeta Nouă
8 lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre Sfânta Maria Egipteanca, „o icoană a pocăinței”, cinstită în data de 1 aprilie. pic.twitter.com/l7otqxm4R5
— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) March 31, 2020
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 299
Id: 69743
Data: Apr 6, 2020
Imagine:
Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a transmis duminică un mesaj video prin care împărtășește o serie de „Gânduri în vreme de molimă şi frică”.
Între altele, ierarhul subliniază că permanent în .....
Data: Apr 6, 2020
„Suntem chemați la rugăciune, la smerenie și la pocăință pentru a ne transforma, pentru a ne schimba modul de a gândi, de a vorbi și de a fi, modul de a făptui, de a trăi și de a lucra”, a spus duminică, 05 aprilie 2020, Patriarhul Daniel.
Vorbind despre viața .....
Data: Apr 6, 2020
Duminică, 05 aprilie 2020, după oficierea Sfintei Liturghii, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost scoase din Catedrala Patriarhală și purtate în procesiune pe străzile Capitalei.
Procesiunea restrânsă, formată din 3 autovehicule, a fost condusă de Episcopul .....
Data: Apr 6, 2020
Preoții din Mureș au cerut Consilului Județean să redirecționeze suma de 250.000 lei, alocată cultului ortodox pentru anul 2020, către spitalele care îngrijesc pacienți infectați cu Covid-19.
Anunțul vine la o săptămână de la
Data: Apr 6, 2020
La Denia Acatistului Bunei Vestiri, oficiată vineri seara în Paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm, Preasfințitul Părinte Macarie a subliniat că Maica Domnului este mereu prezentă printre copiii ei pe pământ și intervine salvator mai ales atunci când nu există speranță în .....
Data: Apr 6, 2020
Monahii au purtat icoana și moaștele din tezaurul mănăstirii de la biserica veche „Nașterea Maicii Domnului” la biserica cea nouă „Acoperământul Maicii Domnului” și în jurul acestora.
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Manuscrise si maestri tipografi - Crucea, coroana si slova, in slujba neamului si a spiritualitatii - Editie speciala
Manuscrise si maestri tipografi - Mitropolitul Teodosie al Ungrovlahiei si Ardealul (02 11 2016)
Manuscrise si maestri tipografi - Mitropolitul Teodosie al Ungrovlahiei - partea I (05 10 2016 )
Manuscrise si maestri tipografi - Tetraevangheliarul Sfantului Nicodim de la Tismana (27 07 2016)
Manuscrise si maestri tipografi - Colectia de manuscrise a Bibliotecii Nationale a Romaniei (II)
Manuscrise si maestri tipografi - Manuscrise antimiene (17 08 2016)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).