PS Timotei Prahoveanul: Niciun dar nu este mai mare decat iertarea păcatelor

„Niciun dar pe care l-am putea oferi sau dori cuiva nu este mai mare decat iertarea păcatelor”, a spus duminică la Catedrala Patriarhală Episcopul vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Iertarea păcatelor „este cel mai important lucru dintre toate. Sigur că este importantă și vindecarea cand ești suferind de mai mulți ani, dar nimic nu este mai important decat iertarea păcatelor”.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat Evanghelia, citită la Sfanta Liturghie, in care este relatată vindecarea slăbănogului din Capernaum.

Importanța prietenilor

Preasfințitul Sa a evidențiat importanța prietenilor in ajutorarea celui bolnav, care nu se putea deplasa. „Recunoaştem cat de importantă este prezenţa, in clipele grele, dar şi in cele de bucurie a celor apropiaţi”.

„Un mare teolog al veacului trecut spune că numărul acesta de patru este de fapt numărul cunoscuţilor apropiaţi pe care ii numim uneori prieteni. Numărul pe care il considerăm noi este al prietenilor, apropiaţilor, rudenilor şi aşa mai departe, il credem mult mai mare, dar realitatea, nu doar a noastră, ci realitatea istoriei ne arată că prietenii adevăraţi sunt puţini”, a explicat ierarhul.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oferit exemplul Mantuitorului Hristos, care a fost părăsit de ucenici cand a fost condamnat la moarte.

„Am putea deveni şi noi prietenii buni ai cuiva şi această dovadă o putem arăta mai ales in momentele grele”, a indemnat Preasfinția Sa. „Sigur că este important mereu, dar cand cineva nu mai poate merge pe picioarele lui. Ce faptă bună să-l duci la un medic, să-i aduci medicamente sau să-i spui un cuvant bun!”.

„Acestea sunt faptele adevărate ale milei creștine care il umplu pe un om de lumină, de o lumină pe care o va lua cu el cand va pleca către Impărăția Luminii”.

Prietenia cu Dumnezeu

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a scos in evidență faptul că oamenii ar trebui să cultive prietenia cu „Dumnezeu, cu rugăciunea, cu trăirea inaltă”.

„Dacă noi suntem străini de ea, se datorează neputinţelor, firii umane căzute. Pe de altă parte, puţinei noastre grijiri de cele cu adevărat importante”.

Sfantul Grigorie Palama, cinstit in a doua duminică a Postului Mare „ne recomandă prietenia cu rugăciunea, lupta cu patimile, lupta cu neputințele noastre, ale fiecăruia”.

Lupta cu patimile, spune PS Timotei, „nu durează un ceas, nici o lună. Ea urmărește pe un pămantean, dacă nu pe toți, pe cei mai mulți, pană in ultimul ceas al vieții. De aceea atat de frumos, Părintele Cleopa spunea că lupta cu păcatul, cu patimile, se incheie la mormant”.

Varsta inaintată a cuiva nu este un criteriu pentru a fi scutit de ispite, „anumite patimi nu vor da libertate persoanei umane decat in ultima clipă. De aceea, lupta cuiva trebuie să fie pană atunci. Ea nu se incheie după terminarea liturghiei, deși ne-am dori ca să fim mai liniștiți”.

„Sfantul Grigore Palama ne recomandă liniştirea, ne recomandă asceza cu tot ceea ce inseamnă ea şi ne spune că este posibilă indumnezeirea omului”.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a anunțat la finalul slujbei programul pelerinajului istoric cu moaștele Sfantului Dimitrie cel Nou. Săptămana viitoare, sambătă și duminică, racla cu cinstitele moaște va fi dusă in pelerinaj in Protoieriile Sector 1 și 2 din Capitală.

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 121

Id: 80674

Data: Apr 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).