PS Varlaam: Prin Nașterea Maicii Domnului incepe istoria mantuirii omului

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat joi, la Sfânta Liturghie oficiată la Capela Penitenciarului Rahova din Capitală, de ce sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este pusă la începutul anului bisericesc. „Anul Mântuirii începe cu praznicul care marchează începutul mântuirii oamenilor”, a spus ierarhul.

„Iar ziua aleasă de Sfinții Părinți pentru acest praznic este însemnată de o cifră care simbolizează infinitul, sau veșnicia, eternitatea”, a adăugat Preasfinția Sa.

„Acest praznic împărătesc marchează începutul mântuirii prin nașterea Maicii Domnului, din care S-a născut Hristos, care prin lucrarea Sa realizează mântuirea, răscumpărarea noastră din robia păcatului, a iadului, a morții și a diavolului.”

PS Varlaam a vorbit despre Nașterea Maicii Domnului după slujba de sfințire și liturghia oficiate la Capela Penitenciarului Rahova din Capitală joi, 8 septembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Maica Domnului este cea care, prin nașterea lui Iisus Hristos, surpă peretele vrajbei zidit de păcatul lui Adam și de păcatele noastre între noi și Dumnezeu. Ea face pace între noi și Dumnezeu și ne cheamă din nou să fim, prin fiul ei, fiii lui Dumnezeu”, a mai spus episcopul-vicar patriarhal.

Astfel, Maica Domnului devine Eva cea nouă, care și-a riscat viața pentru a face ascultare de Dumnezeu. „În Legea veche, dacă o fată necăsătorită cum era Maica Domnului rămânea însărcinată, era scoasă afară din cetate și ucisă cu pietre. Însă Maica Domnului și-a asumat acest risc: «Iată roaba Domnului»”, a explicat ierarhul.

Nu-L putem cinsti pe Fiu dacă nu-I cinstim mama

Preasfinția Sa a mai vorbit despre prefigurarea Maicii Domnului în profețiile din Vechiul Testament și importanța Maicii Domnului în Biserică și în mântuirea noastră.

Astfel, comentând Evanghelia despre Marta și Maria, în care o femeie din popor o fericește pe Maica Domnului doar ascultând cuvintele Mântuitorului, ierarhul a spus că glasul acestei femei anonime ne arată legătura indestructibilă dintre Fiu și mamă și ne învață „că nu-L putem cinsti pe Fiu dacă nu o cinstim și pe mama Lui”.

„Nu putem asculta Evanghelia Fiului dacă nu o putem asculta pe mama Fiului, care ne învață, la nunta din Cana Galileei: «Să faceți tot ceea ce vă va spune»”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Prefigurări ale Maicii Domnului în Vechiul Testament

„La ocolirea bisericii, astăzi, la sfințire, s-a făcut pomenire de poarta prin care nimeni nu va intra vreodată, pentru că Domnul Dumnezeu a intrat prin ea”, a spus episcopul-vicar patriarhal.

Această metaforă „se referă la taina pururea-fecioriei Maicii Domnului, care a fost fecioară când a zămislit, a fost fecioară în timpul nașterii și a rămas fecioară, prin taina și prin lucrarea lui Dumnezeu, și după naștere”.

„La Apostol a fost citită descrierea Sfintei Sfintelor din Templul din Ierusalim”, a continuat ierarhul.

PS Varlaam a vorbit despre Nașterea Maicii Domnului după slujba de sfințire și liturghia oficiate la Capela Penitenciarului Rahova din Capitală joi, 8 septembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Toate cele de acolo profețeau taina Maicii Domnului: Chivotul Legii, în care se aflau Tablele Legii, o reprezintă pe Maica Domnului, care a purtat în pântecele ei pe Cel Care a dat Legea cea nouă, pe Mântuitorul Iisus Hristos; năstrapa de aur care purta mana cu care a fost hrănit în chip minunat poporul lui Dumnezeu în pustiu o reprezintă pe Maica Domnului, care a purtat în pântecele ei nu mana, care era valabilă doar o zi, ci pe Iisus, Pâinea Care S-a coborât din cer și care este adevărata noastră hrană și băutură.”

De asemenea, a adăugat, Preasfinția Sa, „Toiagul lui Aron, care a odrăslit, tăiat fiind de multă vreme din copac, o reprezintă pe Maica Domnului și iarăși ilustrează taina fecioriei, că fără de bărbat ea a născut pe Fiul lui Dumnezeu, pe Mântuitorul Iisus Hristos”.

„Având acest nor de mărturii, și noi să fim cinstitori ai Maicii Domnului, să o avem în rugăciunile noastre permanent, cu convingerea că, așa cum ea a mijlocit pentru nuntașii din Cana Galileei, cărora li s-a terminat vinul, așa și pentru noi va mijloci de fiecare dată când vom avea impresia că s-au epuizat forțele noastre sufletești și trupești”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

PS Varlaam a vorbit despre Nașterea Maicii Domnului după slujba de sfințire și liturghia oficiate la Capela Penitenciarului Rahova din Capitală joi, 8 septembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Ea ne va ajuta și ne va acoperi cu sfântul ei omofor în orice moment de bucurie sau de încercare din viața noastră, cu condiția să-i cerem ajutorul și să arătăm față de ea cinstirea pe care au arătat-o îngerii, sfinții și oamenii creștini din toate timpurile.”

Episcopul-vicar patriarhal a oficiat joi Sfânta Liturghie cu ocazia sfințirii Capelei Penitenciarului Rahova din Capitală, unde a acordat ranguri, ordine, distincții și diplome de vrednicie din partea Părintelui Patriarh Daniel.

Vezi și:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).