Regina Elena omagiata de Primaria din Florența de Ziua Holocaustului. Un loc din oraș ii va purta numele

Primăria orașului italian Florența a omagiat-o pe Regina Mamă Elena miercuri, de Ziua Internațională a Holocaustului, pentru contribuția ei la salvarea a mii de evrei în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Un spațiu public din Florența se va numi „Elena a României”.

Propunerea, venită din partea alianței civice Nardella, este un act de recunoaștere a implicării mamei Regelui Mihai în viața comunității din Florența.

Regina Mamă Elena iubea grădinile și dealurile Florenței, numărându-se printre fondatorii Grădinii Publice Iris din Piața Michelangelo.

După inundațiile care au afectat orașul în 1966, s-a implicat în reconstrucția orașului și ajutorarea locuitorilor, organizând o strângere de fonduri pentru care primarul de atunci, Piero Bargellini, și-a exprimat public recunoștința.

Regina Elena, „Drept între popoare”

La evenimentul organizat de Primăria Florența miercuri, de Ziua Internațională a Holocaustului, au participat clerici de toate confesiunile religioase din oraș.

Melania Cotoi, reprezentanta asociației românești AlterNATIVA din Florența, a vorbit despre eforturile făcute de Regina Mamă Elena și Traian Popovici, Primarul Cernăuțiului, de a salva mii de evrei care urmau să fie deportați în lagărele din Transnistria în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Aceasta i-a adus reginei titlul de „Drept între popoare”, conferit în 1993 de Memorialul Yad Vashem din Ierusalim.

Scurtă biografie

Regina Mamă Elena s-a născut în 1896, la Atena, cu rangul de Principesă de Grecia și Danemarca. A fost fiica cea mare a Regelui Constantin I al Greciei și a Reginei Sofia de Prusia.

Pe linie paternă, descindea din Țarina Ecaterina cea Mare, iar pe linie maternă, din Regina Victoria a Marii Britanii. Se înrudea cu împăratul Germaniei, cu regii Danemarcei, Norvegiei și Suediei.

S-a căsătorit cu Regele Carol al II-lea în 1921, în perioada 1924-30 a fost Regentă a Tronului, iar în anii tulburi care au urmat a fost mult timp despărțită de fiul ei.

Îndepărtată din România de Regele Carol al II-lea, Regina Elena a României a locuit timp de patru decenii la Vila Sparta din Florența (între 1932-1940 și 1948-1980), unde fiul ei, Regele Mihai își petrecea vacanțele de vară.

Imagine inedită: Regina Elena la Vila Sparta, Florența. Sursa foto: Urban.ro

Iată cum evoca Regele Mihai aceste momente:

„În anii când a lipsit din țară n-am stat mult timp cu ea. (…) Și totuși, aceste săptămâni de ședere împreună cu mama au contat mai mult decât orice altă formă de educație morală. N-a vorbit pe nimeni de rău niciodată. Găsea despre fiecare ceva bun de spus. De la ea am primit învățătura că ființa fiecărui om se întemeiază pe bine – mult, puțin, doar acest bine îl ține în viață.”

(Convorbiri cu Mihai I al României
de Mircea Ciobanu, Ed. Humanitas, 1991)

În 2019, la peste șapte decenii de la plecarea la Domnul, suverana a fost reînhumată în Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, Necropolă Regală, alături de fiul său, Regele Mihai, conform dorinței acestuia.

Vezi și:

Sursa foto: Urban.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 293

Id: 72579

Data: Jan 28, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).