Retrospectiva 2020: Principalele hotarari luate de Sfantul Sinod anul acesta

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit pe parcursul anului 2020 de trei ori, în februarie, iulie şi în septembrie. Printre hotărârile cele mai importante, reamintim alegerea unui Episcop vicar la Cluj şi a unui nou Arhiepiscop la Suceava.

Episcop vicar la Cluj

În prima şedinţă de lucru din an, sinodalii au ales Episcop vicar pentru Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Părintele Arhimandrit Benedict Vesa a fost hirotonit episcop în data de 23 februarie şi poartă titulatura de Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul.

Un nou ierarh în Sinod. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul. Sursă Foto: Radio Renașterea

Sfântul Sinod a aprobat şi înfiinţarea în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București a unui nou program de studii universitare de master intitulat Managementul economic și administrarea unităților bisericești, domeniul – Teologie, forma de învățământ cu frecvență.

A fost ales un nou Arhiepiscop la Suceava

Din luna iulie, Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor are un nou Arhiepiscop. Actualul ierarh, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a fost ales în şedinţa sinodală din vară cu 30 de voturi din 46 de voturi valid exprimate. Întronizarea a avut loc în 26 iulie, la Suceava.

Noul arhiepiscop a fost întronizat la Suceava

Ierarhul îi urmează Arhiepiscopului Pimen la conducerea eparhiei.

În şedinţa din iulie, Sfântul Sinod a aprobat înființarea unui post de arhiereu-vicar pentru Episcopia Devei și Hunedoarei.

În ceea ce priveşte calendarul bisericesc pentru anul 2021, au fost înscrise mai multe duminici şi sărbători:

  • Duminica Femeilor creștine;
  • Duminica Familiei Creștine (în apropierea zilei de 15 mai)
  • Sărbătoarea Sfintei Xenia din Petersburg.

Calendarul ortodox bisericesc pe 2021. Noutăţi şi formate de prezentare


Sfântul Sinod a luat act şi de contribuția Patriarhiei Române la sprijinirea persoanelor afectate de pandemia cu COVID-19 pe perioada stării de urgență. Ajutorul cuantificabil financiar oferit de Biserica Ortodoxă Română a fost de 20.896.872 lei.

Intensificarea activităților dedicate pastorației familiei

În şedinţa de lucru din toamnă, Sfântul Sinod a apreciat că în acest an marcat sever de pandemie, Biserica și-a adecvat metodele sale de pastorație unei realități dificile, transmițând mesajul Evangheliei inclusiv în mediul online.

Ca urmare a situaţiei generate de pandemie, sinodalii au solicitat tuturor parohiilor intensificarea activităților dedicate pastorației familiei, precum și cultivarea relației dintre familie și Biserică şi i-a îndemnat pe toți credincioșii să cultive, prin rugăciune și fapte de caritate, educația creștină a copiilor și tinerilor, acordând sprijin spiritual și material mai ales familiilor defavorizate.

Pe parcursul anului, ierarhii români au luat la cunoştinţă şi au evidenţiat diferite acte legislative. În şedinţa din iulie a fost apreciată declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Zi Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

În toamnă, sinodalii au luat act de legile 137 şi 138/2020 pentru declararea lui Mihai Viteazul şi a personajelor istorice Horea, Cloșca și Crișan ca martiri și eroi ai națiunii române și pentru comemorarea la data de 8 noiembrie a Martirilor Români de la Beliș.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 224

Id: 72311

Data: Dec 29, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).