Sfânta Matrona, introdusă în 2018 în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut în 1881, în satul Sebino din Tula și a plecat la Domnul în 2 mai 1952, după o viață plină de evlavie și binefaceri oferite credincioșilor prin rugăciune și vedere duhovnicească.
Părinții ei, Natalia și Dmitri, erau în vârstă și se gândeau să o dea la un orfelinat, din pricina sărăciei. Însă mama a visat o pasăre albă cu chip de om și ochi închiși, care i s-a așezat pe mână, astfel că a păstrat copilul, gândind că este un semn. La naștere, au constat că fetița era oarbă.
I-au pus numele Matrona, în cinstea Cuvioasei Matrona a Constantinopolului, care a trăit în secolul al V-lea, și care este pomenită în 9 noiembrie. Când preotul a cufundat-o în cristelniță, deasupra ei s-a înălțat miros de tămâie. Pe pieptul fetiței era o umflătură în formă de cruce în relief, nefăcută de mână omenească.
Astfel au înțeles părinții că fetița era aleasă de Dumnezeu. La opt ani, Matrona avea o credință profundă, abilitatea de a vindeca bolnavii și de a prezice viitorul. În adolescență a avut ocazia să călătorească la marile mănăstiri împreună cu fiica unui proprietar local.
La 14 ani a ajuns la catedrala Sf. Andrei, unde slujea Sfântul Ioan de Kronștadt. După slujbă, sfântul a rugat lumea adunată să îi facă loc Matronei, adresându-i acesteia cuvintele: „Matronușka, vino! Vino la mine! Iată, vine schimbul meu – al optulea stâlp al Rusiei”.
După revoluția bolșevică, Matrona și o prietenă au mers să caute de lucru și adăpost, ajungând la Moscova. Trăia pe unde apuca, la prieteni și cunoștințe, dar nu la frații ei care au devenit bolșevici.
Primea zeci de oameni zilnic, vindecându-i și sfătuindu-i ce să facă în viața lor, iar noaptea se ruga. Se spovedea și se împărtășea des.
A locuit la diverse adrese, de unde pleca brusc cu o zi înainte ca miliția să vină, ca să o aresteze. Astfel, îi proteja și pe cei care o găzduiau.
Odată, un polițist a venit să o aresteze și a găsit-o la adresă. Dar sfânta i-a spus că, oarbă fiind, nu poate fugi departe, așa că să o lase și să meargă urgent acasă la el, unde a avut loc un accident. Milițianul a mers acasă la timp pentru a-și salva soția, care se arsese grav. Ulterior, le-a spus colegilor că nu se va mai duce niciodată să o aresteze pe Sfânta Matrona.
Sfânta și-a prezis moartea cu trei zile înainte. A ales să fie înmormântată în Cimitirul Danilov, „ca să asculte slujba” într-una din puținele biserici rămase deschise la Moscova.
Mormântul Sfintei Matrona a devenit loc de pelerinaj. În 1998, moaștele ei au fost găsite neputrezite și depuse în Mănăstirea Danilov, apoi așezate într-o raclă de argint la mănăstirea Acoperământului Maicii Domnului (Pocrovski) din Moscova.
Începând din 2018, sfânta este cinstită de ziua ei de sărbătoare la Biserica „Sf. Nicolae – Tabacu” din Capitală.
Sursa foto: Doxologia.ro
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 255
Id: 76811
Data: May 3, 2022
Imagine:
Începând din 2005, România marchează, în data de 2 mai, Ziua Națională a Tineretului.
Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de .....
Data: May 3, 2022
S-au împlinit luni 140 de ani de la naşterea protopopului martir Aurel Munteanu. El s-a născut în data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu.
„Voi fi model al virtuților creștinești, iubitor de popor și de dreptate și voi sluji Biserica și Patria iubită cu devotament .....
Data: May 3, 2022
În urmă cu 67 de ani, la data de 4 mai 1955, trecea la Domnul marele compozitor român George Enescu.
George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881 în Liveni-Vârnav din Botoşani. Provenea din familie de preoţi, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă.
.....Data: May 4, 2022
Protopopiatul Ortodox Huedin a organizat marți un simpozion omagial în cinstea protopopului martir Aurel Munteanu, cu ocazia împlinirii a 140 de ani .....
Data: May 4, 2022
Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a oficiat duminică Sfânta Liturghie de hramul Bisericii „Sfântul Evanghelist Marcu” din Almendralejo. În cuvântul .....
Data: May 4, 2022
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis marți Arhiepiscopului Atenei un mesaj de condoleanțe după plecarea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Pavel de Drama.
„Pentru tot ceea ce a reprezentat vrednicul de pomenire Mitropolit Pavel, .....
Data: May 4, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).