Sfantul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței și mijlocitor in ziua morții și a judecății, spune Patriarhul Daniel

Sfantul Ioan Botezătorul este pictat alături de Mantuitorul Hristos și Maica Domnului in icoana Judecății de Apoi unde „se roagă pentru iertarea păcatelor celor care s-au pocăit, dar nu au ajuns să mai și săvarșească faptele pocăințe, cum de exemplu a fost talharul de pe Cruce”, a spus Patriarhul Daniel in predica rostită sambătă la Altarul exterior al Reședinței Patriarhale.

Preafericirea Sa a evidențiat rolul de mijlocitor al Sfantului Ioan Botezătorul pentru cei care s-au pocăit pe patul de moarte dar nu au mai avut timp să facă fapte bune.

„Pentru cei care s-au pocăit, dar nu a mai trăit ca să săvarșească și faptele pocăinței se roagă in ziua judecății Maica Domnului și Sfantul Ioan Botezătorul. In tradiția Bisericii noastre se spune că el, după ce a trecut la viața cerească, a propovăduit și celor din iad Mantuirea in Iisus Hristos”.

„Sfantul Ioan Botezătorul a fost un om duhovnicesc, om al rugăciunii, al postului, al infranării și un om al ascultării de Dumnezeu. Smerita ascultare față de Dumnezeu a fost prima sa preocupare. El a criticat pe cei care erau lacomi și pe cei care doreau să se imbogățească in mod nedrept”, a explicat Părintele Patriarh.

„Sfantul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței și un mijlocitor in ziua morții și in ziua judecății pentru cei care cred in Iisus Hristos și cer de la El mantuirea sufletului și pregătirea pentru invierea de obște”.

Ocrotitorul familiei și al monahilor

Preafericitul Părinte Patriarh a explicat că Sfantul Ioan Botezătorul este un ocrotitor al familiei pentru că „el este rezultatul rugăciunilor părinților săi evlavioși, Zaharia și Elisabeta”.

„Sfantul Ioan Botezătorul este rugător mai ales pentru părinții care nu au copii și se roagă lui Dumnezeu să le dăruiască copii, să adopte sau să infieze copii din familii numeroase”, a spus Părintele Patriarh.

Sfantul Ioan Botezătorul este grabnic ajutător celor care doresc ca primească binecuvantarea Domnului.

„In același timp este rugător pentru cei care duc o viață pustnicească, pentru monahi și monahii care din iubire pentru Dumnezeu duc o viață duhovnicească, sfantă și se roagă lui Dumnezeu, pregătindu-se pentru Impărăția Cerurilor”.

Sfantul Niceta de Remesiana

Este serbat pe 24 iunie odată cu Nașterea Sfantului Ioan Botezătorul. Sfantul Niceta de Remesiana s-a născut in anul 338 intr-o provincie din Dacia Mediterranea, la sud de Dunăre (astăzi localitatea Bela Palanka din Serbia), intr-o familie de daco-romani creștini. După ce s-a pregătit la mai multe școli, a devenit Episcop de Remesiana pe care a păstorit-o intre 366 și 414.

„In anul acesta de comemorare a imnografilor și cantăreților sau psalților bisericești, ne aducem aminte cu bucurie de lucrarea misionar-pastorală a acestui imnograf al daco-romanilor din Dacia Mediterranea dar și din Dacia Felix de pe teritoriul Romaniei de astăzi”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh.

Sfantul Niceta de Remesiana a scris mai multe lucrări teologice, precum cateheze, despre folosul citirii psalmilor și altele, lui ii este atribuit imnul Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm (Te Deum laudamus), scris intr-o limbă latină inţeleasă de toți.

„El a fost un mare misionar pentru dacii, pentru daco-romanii din zona respectivă, dar și pentru alte popoare, anume pentru goți, besi și unii din popoarele migratoare care se aflau pe teritoriul Daciei Felix sau pe teritoriul Daciei Mediterranea”, a explicat Părintele Patriarh.

„După 48 de ani de păstorire bogată și indelungată, Sfantul Niceta de Remesiana a trecut la Domnul arătand un chip bland, ințelept și smerit și modelul unui misionar, unui episcop care a iubit pe Hristos și Biserica Sa și a răspandit credința creștină atat la daco-romani cat și la alte popoare de pe teritoriul Daciei mediteraneene, din Serbia de astăzi și din nordul și sudul Dunării”.

Preaferictiul Părinte Patriarh a incheiat predica, zicand: „Ne rugăm Bunul Dumnezeu să dăruiască tuturor celor care poartă numele de Ioan sau Ioana și derivate, și de Niceta sau Nichita, sănătate și mantuire, pace și bucurie”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 212

Id: 78581

Data: Jun 25, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).