Vetrele monahale din Vanatori-Neamț sunt propuse pe lista patrimoniului UNESCO

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a organizat marți evenimentul dedicat „Peisajului cultural-monahal Vânători-Neamț”. Acesta a fost propus de România spre includere în patrimoniul universal UNESCO.

Au participat Deputatul Mihai Weber, Președintele Comisiei parlamentare UNESCO, Irina Iamandescu, Director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului, Subsecretarul de Stat în Ministerul Culturii Cristian Lazăr, Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, Directorul Publicațiilor LUMINA ale Patriarhiei Române; Părintele Arhimandrit Mihail Daniliuc, Starețul Schitului Vovidenia‑Neamț, și parlamentari din toate formațiunile politice.

Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu a declarat că Ortodoxia are o contribuție esențială la patrimoniul cultural mondial și național.

Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Biserica Ortodoxă Română este prezentă în toate zonele țării cu obiective UNESCO. În județul Suceava sunt deja în patrimoniul UNESCO opt mănăstiri pictate în exterior. În Maramureșul voievodal avem mai multe biserici de lemn, iar în Oltenia este Mănăstirea Hurezi, ctitorită de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu”, a spus părintele consilier.

„Prin Biserică se cultivă totodată relația cu trecutul, dar și cu viitorul, precum și relația cu patrimoniul cultural, dar și cu cel spiritual, căci mănăstirile noastre, valoroase centre spirituale, sunt situate în adevărate guri de rai. Iar Biserica a fost și este mereu aproape de cei care iubesc monumentele”, a adăugat el.

Arhimandrit Mihail Daniliuc, Starețul Schitului Vovidenia-Neamț. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Părintele Arhimandrit Mihail Daniliuc, Starețul Schitului Vovidenia-Neamț, a spus:

„Zona cultural‑monahală Vânători‑Neamț merită promovată și încadrată în patrimoniul UNESCO, pentru că monahii și monahiile care au trăit aici au sfințit timpul și spațiul, dar și propria viață, căci numeroși călugări care s‑au nevoit în zonă au fost trecuți în rândul sfinților”.

Evenimentul a inclus expoziția de fotografie „Biserici și mânăstiri din Peisajul cultural și monahal Vânători-Neamț”, proiecția filmului de prezentare a mânăstirilor și a peisajului natural din Vânători-Neamț și ateliere demonstrative ale meșterilor populari locali.

Institutul Național al Patrimoniului a elaborat o nouă Listă Indicativă cu obiectivele de patrimoniu pentru care se dorește recunoașterea de către UNESCO drept valori lor universale.

Irina Iamandescu, Director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Irina Iamandescu a declarat că, inițial, institutul a propus doar Mănăstirea Neamț, dar, la inițiativa UNESCO, va fi inclus un element mai amplu, sub numele de „Peisajul cultural-monahal Vânători-Neamț”.

Conform starețului Schitului Vovidenia-Neamț, zona cuprinde șase mănăstiri mari, zece schituri dependente de aceste mănăstiri, în toate lăcașurile monahale viețuind aproximativ 1.000 de călugări.

În comuna Vânători sunt 40 de altare de slujire (mănăstiri și biserici de mir), ceea ce este unic în țară. Mai multe informații despre zona Vânători-Neamț aici.

Evenimentul a inclus demonstrații ale meșterilor locali și o expoziție de fotografii ale mănăstirilor din zonă. Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Evenimentul a făcut parte din seria manifestărilor dedicate împlinirii a 65 de ani de apartenență a României la UNESCO și este primul din seria de manifestări care vor promova propunerile României pentru Lista Indicativă UNESCO.

Vezi și:

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 317

Id: 73538

Data: May 11, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).