Ianuarie este lună de vizite pastorale în diaspora. Pentru că atunci se întorc românii din vacanță, este posibilă primirea preotului cu Agheasma Mare. Dar vizita este mult mai complexă decât o percepem în țară. Distanțele sunt mari, programul de muncă, intens, se fac liste, se merge cu mașina. Cu prilejul acestei vizite preotul îndeplinește adesea și alte servicii liturgice precum sfințirea locuințelor, spovedania și împărtășirea celor imobilizați.
„Dacă în ianuarie 2021 în Austria restricțiile au fost mai severe, slujba de Bobotează oficiindu-se fără posibilitatea prezenței credincioșilor, la debutul anului 2022 contextul legislativ a permis atât participarea credincioșilor la sfintele slujbe, cât și vizita preotului la locuințele credincioșilor pentru a le sfinți cu Agheasma Mare”, evocă Pr. Catalin Soare din St. Pölten, Austria.
Preotul mărturisește că această perioadă a anului reprezintă o șansă deosebită atât pentru părintele slujitor, cât și pentru enoriași de a se cunoaște mai bine.
Vizitele, cu programare
„Împrejurările din diaspora, unde credincioșii arondați unei parohii locuiesc la distanță mare unii față de alții, schimbarea deasă a adreselor, precum și programul de muncă intens al credincioșilor, nu permite vizitarea lor decât în urma unei înscrieri prealabile pe o listă la biserică, prin mesaj telefonic sau prin e-mail”.
„În cazul parohiei noastre, numărul credincioșilor care locuiesc în proximitatea bisericii este nesemnificativ. Astfel, păstorul reușește să ajungă la adresele indicate doar cu mașina personală sau cu a celor care-l însoțesc, și de multe ori numai cu ajutorul sistemului de navigație sau orientându-se după indicațiile oferite de credincioși prin telefon”.
„În diaspora, vizitarea majorității credincioșilor se realizează cu precădere o dată în an, în luna ianuarie, contopindu-se Ajunul Nașterii cu cel al Bobotezei”, explică Părintele Soare. Una dintre principalele cauze este faptul că majoritatea părinților elevilor și studenților, odată cu începerea vacanței de Crăciun, preferă să meargă în țară, de unde revin puțin înainte de reluarea cursurilor și de terminarea concediilor. Desigur, unele familii sunt vizitate și în alte perioade ale anului, atunci când este cazul.
Parohul românilor din Sankt Pölten evocă, într-un text publicat pe site-ul Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, modul în care decurg aceste vizite, atât din experiența personală precum și din experiențele împărtășite de alți părinți colegi:
„În primul rând, sacerdotul se achită cu acest prilej oferit de sfințirea locuințelor și de alte necesități liturgice ale credincioșilor: spovedania și împărtășania celor invalizi sau imobilizați din diferite motive la domiciliu, citirea de molifte la nașterea pruncilor, săvârșirea de rugăciuni speciale cum ar fi binecuvântarea utilajelor sau a vehiculelor, precum și programarea și pregătirea în vedere primirii tainelor botezului sau a cununiei. De aceea, intervalul de vizitare a credincioșilor în luna ianuarie poate varia de la o parohie la alta, prelungindu-se în funcție de împrejurările date”.
„Anul acesta am avut bucuria să fiu invitat prin intermediul credincioșilor români să sfințesc casele vecinilor lor, ortodocși de alte naționalități care nu au un preot din jurisdicția lor care să poată ajunge la locuința lor. Bineînțeles, cunoștințele de limbă germană, de termeni lingvistici și de tradiții specifice popoarelor din Balcani sau din Orient pot fi de un real folos”, spune Preotul Cătălin Soare.
„În vizitele întreprinse se întâlnesc și familii mixte. Un moment îmbucurător apare atunci când preotul este întâmpinat respectuos și cu simpatie de către cei de alte credințe. Desigur, se întâmplă și reversul medaliei, atunci când unii enoriași nu îndrăznesc sau nu pot primi preotul ortodox român din teama de a nu fi blamați de vecini sau de proprietarii de la care au închiriat locuința”.
Lipsa de timp, o reală provocare
„Suntem nevoiți să recunoaștem că lipsa de timp de ambele părți, viteza pe care o trebuie să o atingă preotul sfințitor pentru a putea respecta programările (unii credincioși lucrează în trei schimburi, alții au copii mici care nu pot fi deranjați la o oră mai târzie) reprezintă provocări care nu sunt întotdeauna înțelese sau acceptate de către toți aflați în această situație”.
Părintele Soare amintește practica părintelui ortodox sârb din localitate de a vizita în decursului Postului Mare toate familiile din parohia sa. „Pare mai adecvată contextului din Diaspora”, consideră el. „Însă acest obicei are rădăcini și este fixat adânc în conștiința credincioșilor lui. De aceea nici nu cred că poate fi împrumutat întocmai în cazul parohiilor noastre”.
„În încheiere, se poate afirma că această perioadă oferă credincioșilor o ocazie pentru a se destăinui preotului venit în locuința acestora, prezentându-i acestuia mai pe îndelete greutățile cu care se confruntă (distanța față de rude, singurătatea, șomajul, lipsa cunoștințelor de limbă și a posibilității accesării anumitor drepturi, neîmplinirile de tot felul și regretele, discriminarea), dar constituie și un prilej de anunțare a veștilor bune (a realizărilor pe plan spiritual sau material, al reușitelor copiilor la învățătură și la examene și altele)”.
„Desigur, fiecare păstor de suflete întâlnește alte situații și trăiește diferit experiența comunicării cu credincioșii săi. Evaluarea descrisă în acest sumar articol reprezintă cu certitudine doar o mică parte din ceea ce părinții vizitatori întâlnesc pe teren în mod concret”, își încheie textul Pr. Cătălin Soare.
Foto credit: Mitropolia Germaniei, Europei Centrale și de Nord
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 240
Id: 75973
Data: Jan 20, 2022
Imagine:
Patriarhul Daniel a vorbit joi, la inaugurarea expoziției „Tipografia Cărților Bisericești (1882-2022). 140 de ani de activitate neîntreruptă”, despre tradiția Țărilor Române „de a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu prin intermediul tiparului”.
La vernisajul organizat cu .....
Data: Jan 20, 2022
În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de profundă.
1. Asceză
Proces .....
Data: Jan 20, 2022
Credincioșii din Republica Moldova, care respectă calendarul nerevizuit, au sărbătorit miercuri Praznicul Botezului Domnului. Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfânta Treime din localitatea Roșu, .....
Data: Jan 20, 2022
Părintele Ioan Bârgăoanu, Protopop de Onești, slujește ca preot paroh la singura biserică din țară închinată Sf. Simeon Noul Teolog, cel pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a numit „un isihast înaintea isihasmului”.
Părintele conduce parohia Mănăstirea .....
Data: Jan 20, 2022
Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat miercuri slujba Aghesmei Mari la Dondușeni, în Republica Moldova, unde s-a serbat Boboteaza după calendarul nerevizuit. Ierarhul s-a .....
Data: Jan 20, 2022
Asociația Revivart organizează în 2022 proiectul cultural „Recuperarea și valorificarea irmoaselor calofonice din fondurile muzicale de secol 18 și 19”. Pe această cale, în perioada februarie-iunie vor avea loc o serie de ateliere gratuite de muzică și paleografie .....
Data: Jan 21, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
PF Daniel - Duminica tuturor Sfintilor 22.06.2003
PF Daniel - Duminica a 26-a dupa Rusalii - Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina - 17-11-2013
PF Daniel - Duminica a 4-a dupa Pasti - a Slabanogului - 22-05-2016
PF Daniel - Sf. Treime 16.06.2003
PF Daniel - Duminica a 19-a dupa Rusalii - Predica de pe munte - iubirea vrajmasilor - 05-10-2014
PF Daniel - Nasterea Maicii Domnului 2000
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).