Zeci de pelerini vin de 6 ani de la peste 600 de kilometri departare la hramul Paraclisului CMN

Pentru al șaselea an consecutiv, zeci de pelerini din zona județelor Maramureș și Satu Mare au participat miercuri, de sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, la hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN).

Atât copii cât și adulți, îmbrăcați în costume populare specifice zonei din care provin, sunt prezenți permanent la sărbătoarea Sfântului rămas în tradiția Bisericii Ortodoxe drept „Gură de Aur”.

Miercuri, 13 noiembrie 2019, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Episcopul vicar patriarhal a relatat credincioșilor prezenți, în cadrul omiliei rostite, viața Sfântului Ioan Gură de Aur, evidențiind lucrarea sa pastoral-misionară, pentru care a rămas în tradiția Bisericii cu apelativele „Gură de Aur” și „Ambasadorul săracilor”.

„Gură de Aur”

„El a fost numit Gură de Aur încă din timpul vieții sale, pentru talentul său, dar și pentru frumusețea și adâncimea cuvintelor sale pe care credincioșii care le ascultau le considerau cu totul cu aur”, a spus ierarhul.

Preasfinția Sa a precizat că deși predicile sfântului durau nu mai puțin de două ore și predica în anumite sărbători chiar de trei sau patru ori pe zi, niciun creștin nu pleca.

„Credincioșii mergeau acasă să hrănească copiii și se întorceau la biserică pentru a-l mai asculta două, trei ore pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Atât de frumoase, de înălțătoare, de profunde erau cuvântările sale”.

În anul dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române comemorării traducătorilor de cărți bisericești, Episcopul vicar patriarhal a evidențiat importanța operei Sfântului Ioan Gură de Aur care este la îndemâna noastră, tradusă în limba română.

Cele peste 800 de cuvântări care se păstrează până astăzi, consemnate în cele peste 18 volume din cea mai prestigioasă colecție de scrieri ale părinților bisericii, sunt un adevărat tezaur duhovnicesc.

„Numai opera lui Origen din secolul al III-lea, și cea a Fericitului Augustin, contemporan cu Sfântul Ioan Gură de Aur, se apropie de acest volum impresionant de lucrări care se păstrează până astăzi”, a explicat Preasfinția Sa.

„Ambasadorul săracilor”

Predica Sfântului Ioan Gură de Aur era dublată mereu de o parte morală.

„El întotdeauna a dorit ca păstoriții săi să fie oameni care nu doar să cunoască învățătura creștină, ci să o practice, să facă din ea legea fundamentală a vieții lor, să arate această trăire în iubirea față de Dumnezeu manifestată în iubirea arătată față de săraci, de bolnavi, de străini”.

Pentru acest fapt, a subliniat ierarhul, sfântul a fost numit și „Ambasadorul săracilor” pentru că nici unei alte clase nu i-a arătat atât de multă atenție ca celor nevoiași.

La finalul Sfintei Liturghii, grupul de pelerini, printre care și numeroși copii veniți din Mesteacăn, Săliște, Borșa și Săcel, au interpretat pricesne în cinstea Sfântului Ioan Gură de Aur.

3000 de pachete, binecuvântate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, au fost împărțite atât pelerinilor cât și muncitorilor de pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).