Pentru al șaselea an consecutiv, zeci de pelerini din zona județelor Maramureș și Satu Mare au participat miercuri, de sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, la hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN).
Atât copii cât și adulți, îmbrăcați în costume populare specifice zonei din care provin, sunt prezenți permanent la sărbătoarea Sfântului rămas în tradiția Bisericii Ortodoxe drept „Gură de Aur”.
Miercuri, 13 noiembrie 2019, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Episcopul vicar patriarhal a relatat credincioșilor prezenți, în cadrul omiliei rostite, viața Sfântului Ioan Gură de Aur, evidențiind lucrarea sa pastoral-misionară, pentru care a rămas în tradiția Bisericii cu apelativele „Gură de Aur” și „Ambasadorul săracilor”.
„Gură de Aur”
„El a fost numit Gură de Aur încă din timpul vieții sale, pentru talentul său, dar și pentru frumusețea și adâncimea cuvintelor sale pe care credincioșii care le ascultau le considerau cu totul cu aur”, a spus ierarhul.
Preasfinția Sa a precizat că deși predicile sfântului durau nu mai puțin de două ore și predica în anumite sărbători chiar de trei sau patru ori pe zi, niciun creștin nu pleca.
„Credincioșii mergeau acasă să hrănească copiii și se întorceau la biserică pentru a-l mai asculta două, trei ore pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Atât de frumoase, de înălțătoare, de profunde erau cuvântările sale”.
În anul dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române comemorării traducătorilor de cărți bisericești, Episcopul vicar patriarhal a evidențiat importanța operei Sfântului Ioan Gură de Aur care este la îndemâna noastră, tradusă în limba română.
Cele peste 800 de cuvântări care se păstrează până astăzi, consemnate în cele peste 18 volume din cea mai prestigioasă colecție de scrieri ale părinților bisericii, sunt un adevărat tezaur duhovnicesc.
„Numai opera lui Origen din secolul al III-lea, și cea a Fericitului Augustin, contemporan cu Sfântul Ioan Gură de Aur, se apropie de acest volum impresionant de lucrări care se păstrează până astăzi”, a explicat Preasfinția Sa.
„Ambasadorul săracilor”
Predica Sfântului Ioan Gură de Aur era dublată mereu de o parte morală.
„El întotdeauna a dorit ca păstoriții săi să fie oameni care nu doar să cunoască învățătura creștină, ci să o practice, să facă din ea legea fundamentală a vieții lor, să arate această trăire în iubirea față de Dumnezeu manifestată în iubirea arătată față de săraci, de bolnavi, de străini”.
Pentru acest fapt, a subliniat ierarhul, sfântul a fost numit și „Ambasadorul săracilor” pentru că nici unei alte clase nu i-a arătat atât de multă atenție ca celor nevoiași.
La finalul Sfintei Liturghii, grupul de pelerini, printre care și numeroși copii veniți din Mesteacăn, Săliște, Borșa și Săcel, au interpretat pricesne în cinstea Sfântului Ioan Gură de Aur.
3000 de pachete, binecuvântate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, au fost împărțite atât pelerinilor cât și muncitorilor de pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Patriarhului Nicodim Munteanu îi aparține aproape toată traducerea Bibliei apărute în 1944, dar și alte zeci de traduceri și lucrări teologice proprii.
Patriarhul Nicodim a tradus în română după textul grecesc al Septuagintei 51 de cărți ale Sfintei Scripturi (24 din .....
Data: Nov 14, 2019
Înaltpreasfințitul Părinte Petru a sfințit luni piatra de temelie a primei biserici românești din localitatea Anenii Noi, Republica Moldova.
Alături de Mitropolitul Petru, la slujbă s-au rugat clerici și credincioși care au luat parte la acest moment important din .....
Data: Nov 14, 2019
Părintele Agapie Corbu, starețul Schitului „Buna-Vestire” din Almaș va conferenția joi, începând cu ora 18:30, în Sala „Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ din Arad.
Preotul, iubitor de filocalie și traducător de texte patristice și filocalice, va prezenta .....
Data: Nov 14, 2019
La a 16-a aniversare a Aşezământului social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia copiii găzduiţi în prezent s-au întâlnit cu unii dintre foştii beneficiari.
Sub genericul „Aripi pentru viaţă”, copiii din aşezământ au aflat marţi poveştile celor care au părăsit .....
Data: Nov 14, 2019
Expoziția itinerantă „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos” poate fi văzută timp de două luni de zile la Muzeul orașului Oradea.
Sunt expuse obiecte bisericești din secolele 17-19, icoane, manuscrise și exemplare de carte veche precum: Cazania lui Varlaam din .....
Data: Nov 14, 2019
Episcopul Macarie a spus marţi în localitatea suedeză Sölvesborg că Sfinţii Mărturisitori Năsăudeni, care şi-au dat viaţa pentru Iisus Hristos, „ne îndeamnă în aceste vremuri la unitate şi la mărturisire”.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la hramul bisericii .....
Data: Nov 14, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).