Ziua Internationala a sigurantei pe internet: Sfaturi pentru protecția copiilor in mediul online

Ziua Internaţională a siguranţei pe internet este sărbătorită anual din 2004. Scopul acestei zile este acela de a conștientiza nevoia de un internet mai bun și mai sigur, în care tehnologia este folosită nu doar în condiții de siguranță, ci și într-un mod responsabil, constructiv, creativ.


„Întrucât bazele educației se pun în familie, este esențial ca părinții, bunicii și rudele elevilor să conștientizeze rolul major pe care îl au în formarea personalității acestora și mai precis în formarea caracterelor, în promovarea valorilor perene sau permanente și în protejarea copiilor de anturajele nocive și de unele influențe negative ale internetului”.

– Patriarhul Daniel


Cele mai expuse persoane la efectele nocive ale internetului sunt copiii, astfel că am notat câteva sfaturi care pot ajuta părinții în gestionarea unor situații limită:

  1. Fii implicat

Dezvoltă o legătură strânsă părinte – copil, astfel încât copilul să fie deschis și să nu îi fie teamă să îți împărtășească din activitatea pe care o desfășoară în mediul online. Dacă ești implicat în viața copilului, el nu își va simți intimitatea subjugată, ci va considera că este normal să fie întrebat cum se comportă în mediul online.

Poți dezvolta anumite reguli pe care copilul tău să le urmeze când vine vorba de mediul virtual, una dintre aceste dispoziții să limiteze și timpul petrecut în fața unui ecran.

  1. Vorbește

Prezintă copilului tău pericolul la care se poate expune în mediul online, astfel încât să conștientizeze seriozitatea și importanța cu care trebuie să trateze mediul digital.

Câteva aspecte pe care i le poți semnala copilului tău sunt:

  • Să arate respect pentru celelalte persoane;
  • Să aibă grijă ce materiale accesează, dar și ce conținut uploadează și distribuie;
  • Să accepte în lista de prieteni pe rețelele de socializare doar persoane pe care le cunoaște;
  • Să își anunțe părinții când se simte amenințat sau dacă sunt contactați de persoane necunoscute.

Dacă te vor vedea tot timpul interesat de activitatea și comportamentul lui în mediul online, copilul va înțelege și mai mult importanța și necesitatea protecției în virtual.

  1. Fii informat

Pentru a putea oferi protecție, trebuie să fii la curent cu principalele pericole care există/apar pe internet.

Este indicat să cunoști și aplicațiile pe care un copil le poate utiliza pe dispozitivele digitale pentru a face anumite fișiere invizibile sau pentru a-și ascunde istoricul în mediul virtual. Dacă identifici astfel de aplicații, dialogul este cel mai important mod de soluționare a acestor provocări.

Poți folosi și anumite metode mai restrictive pentru protecția copiilor. Majoritatea furnizorilor de servicii de internet vă pot pune la dispoziție diferite metode care vă ajută să vă țineți copiii departe de conținutul nedorit. Anumite site-uri pot fi blocate, se pot configura parole și restricționa utilizarea.

Pentru partea de mobil există numeroase aplicații care pot bloca accesul către conținut nedorit în mediul online.

Începută ca o inițiativă a proiectului SafeBorders al Uniunii Europene, Ziua Internaţională a siguranţei pe internet este celebrată în aproximativ 170 de țări din întreaga lume.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 345

Id: 72671

Data: Feb 9, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).