Ziua Nationala a Portului Traditional din Romania

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015 și este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, anul acesta 8 mai 2022.

Potrivit actului normativ, marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a „evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”, informează Agerpres.

De Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București organizează o serie de evenimente.

„Vă invităm așadar să ne bucurăm împreună de frumusețea portului popular purtat de dansatorii Ansamblului Doinița al Casei de Cultură a Studenților din București, să învățăm împreună să coasem o ie alături de meșteri iscusiți sau să ascultăm poveștile celui mai vestit opincar al țării. Nu vor lipsi concursurile ș, evident, meșterii artizani de la care veți putea achiziționa elemente de port. Cei care ne vor trece pragul în costum popular sau cu cel puțin două piese ce alcătuiesc costumul – cămașă, brâu, ie, zgărdan, tulpan, vâlnic, poale, opinci, vor avea intrare gratuită”, se precizează pe site-ul instituției.

Programul evenimentelor este disponibil aici.

Pe lângă atribuţiile pe care le au în marcarea acestei zile, muzeele de etnografie şi Centrele pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Institutul Cultural Român şi Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, fundaţiile, asociaţiile sau organizaţiile neguvernamentale, al căror obiect de activitate îl reprezintă promovarea culturii tradiţionale, un rol important revine Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, prin difuzarea de emisiuni de promovare a tradiţiilor populare şi a valorilor etnografice româneşti.

Totodată, Legea 102/2015 prevede includerea, în luna mai, în cadrul curriculei şcolare pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, a două ore consacrate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţia acestora în păstrarea identităţii naţionale.

Portul popular românesc datează din secolele IX-X, dar mărturii mai numeroase există din secolul al XIV-lea, cea mai veche reprezentare a portului autentic românesc fiind consemnată în Cronica Pictată de la Viena din 1358, care descrie bătălia de la Posada între regele Ungariei, Carol Robert de Anjou şi voievodul muntean Basarab I, unde este reprezentat portul autentic al bărbaţilor, cu cămăşi lungi, strânse la mijloc cu brâu sau centură, iţari, opinci şi căciuli din bucăţi de piele de oaie pe cap.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 247

Id: 76855

Data: May 9, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).