Ziua Pămantului 2023: Ce cred romanii despre schimbările climatice

Ziua de 22 aprilie a fost declarată sărbătoare oficială a planetei Pămant in anul 2009 de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).�

EDO (earthday.org), organizatorul la nivel mondial al Zilei Planetei Pămant şi cel mai mare recrutor al mişcării ecologiste din lume, a lansat in acest an „Săptămana Pămantului”, intre 14 aprilie şi 22 aprilie, pentru a amplifica eforturile globale in susţinerea temei „Investeşte pentru planeta noastră”. Seria de evenimente organizate explorează problemele urgente de mediu ale Pămantului şi examinează o varietate de abordări pentru a ne proteja planeta.

Ce cred romanii despre schimbările climatice și incălzirea globală

Pentru a marca Ziua Pămantului, IRES (Institutul Roman pentru Evaluare și Strategie) a dezvoltat un studiu in care sunt evaluate atat cunoștințele, cat și preocuparea romanilor alături de comportamentele lor față de temele care se circumscriu conceptului de schimbări climatice.

Potrivit studiului IRES:

  • 8% dintre romani pun schimbările climatice pe primul loc in topul problemelor cu care se confruntă lumea, azi, dar 13% văd fenomenul ca problemă majoră in următorii 20 de ani.
  • Patru din 10 respondenți asociază conceptul de incălzire globală cu ideea de „creștere a temperaturilor”.
  • 76% dintre intervievați consideră că incălzirea globală este o problemă foarte serioasă.
  • Trei sferturi dintre romani au sesizat efecte ale fenomenului incălzirii globale in Romania.
  • Aproape trei sferturi dintre respondenți cred despre Romania că este poluată.
  • Tăierea arborilor și alături de numărul mare de autovehicule existente in țară sunt identificați de către participanții la acest studiu ca fiind principalii factori care contribuie la fenomenul incălzirii globale, așa cum este acesta resimțit in Romania.
  • 44% dintre intervievați spun că au participat cel puțin o dată la o campanie de ecologizare, iar 42% la impăduriri pe bază de voluntariat.
  • Aproape unul din cinci respondenți din zece declară că a donat bani pentru o cauză de protecție a mediului.
  • Jumătate dintre respondenți nu sunt dispuși să plătească in plus pentru a utiliza energie din surse regenerabile, care emit mai puține gaze cu efect de seră, pentru a combate incălzirea globală.
  • Două treimi dintre respondenți spun că, in acest moment, colectează selectiv toate deșeurile din gospodăria lor, iar un sfert colectează selectiv doar o parte dintre acestea.
  • Prețul ridicat este principala barieră cu privire la achiziția unui autoturism electric.
76% dintre intervievați consideră că incălzirea globală este o problemă foarte serioasă. � IRES.

Vezi aici mai multe despre acest studiu IRES.


Biserica Ortodoxă este preocupată de rezolvarea problemelor de mediu și a crizei ecologice indemnand, potrivit invățăturii creștine, la respect faţă de creaţie şi la un efort comun pentru protecţia mediului inconjurător. Patriarhul Daniel a subliniat adesea in mesajele sale statutul omului de administrator, și nu de proprietar al Creației.

Sursă foto: banatulazi.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 218

Id: 78200

Data: Apr 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).