Cortegiul funerar al Pr. Sorin-Paul Grecu a poposit in locul unde protestul sau a daramat statuia lui Lenin

Cortegiul funerar al Părintelui Paroh Sorin-Paul Grecu, parohul din East Ham, Londra, a poposit în Piața Presei Libere, locul unde, în 1990, protestul său a dărâmat o statuie. Pe locul fostei statui a lui Lenin, acum se află un monumentul „Aripi”, dedicat rezistenței anti-comuniste și realizat de sculptorul Mihai Buculei la inițiativa Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Trupul Părintelui Sorin-Paul Grecu a fost întâmpinat la București de clericii care i-au fost colegi de generație la Institutul Teologic din București. Cortegiul funerar a oprit în două locuri emblematice pentru protestele anti-comuniste din Capitala anilor 1989-1990.

Prima oprire a fost la monumentul „Aripi” din Piața Presei Libere, unde până în 1990 trona statuia lui Lenin, unul din fondatorii imperiului comunist.

Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

În fața monumentului a fost oficiată o slujbă de Trisaghion, iar Doamna Preoteasă Grecu a depus o coroană de flori, făcând cu mâna semnul „V” de la Victorie, gest simbolic pe care l-a făcut și Părintele Sorin-Paul Grecu și după dărâmarea statuii lui Lenin, în 1990, și la inaugurarea monumentului „Aripi”, în 2016.

Fostul Președinte Emil Constantinescu, prezent la eveniment, le-a declarat jurnaliștilor că, sub alt chip, comunismul continuă să răvășească mințile și sufletele oamenilor. Însă, spre deosebire de epoca comunistă, „astăzi nu mai trebuie să ne punem în joc nici libertatea, nici viața. Astăzi trebuie să ne regăsim credința și să avem curajul să o spunem în mod răspicat”, a precizat Emil Constantinescu.

„De aceea cred că figura părintelui Sorin Paul Grecu trebuie să rămână pe vecie întipărită în memoria noastră.”

Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Printre clericii veniți să-l conducă pe Părintele Sorin Paul Grecu pe ultimul drum s-a aflat și Părintele Nicolae Tănase, Parohul de la Valea Plopului.

El a declarat pentru Epoch Times că regimul comunist a produs mult rău, dar diplomația și curajului Patriarhului Justinian au salvat Biserica Ortodoxă Română. „În România nu am avut nici nebotezați, nici necununați, nici neîngropați cu preoți. În același timp, însă, s-a umblat mult la capitolul suflet”, a spus clericul.

Părintele Nicolae Tănase a menționat că generația sa și a Părintelui Sorin-Paul Grecu a găsit inspirație în persoana Părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa.

Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

De la monumentul din Piața Presei Libere, convoiul a continuat spre Piața Universității, la troițele din acest loc oficiindu-se o nouă rugăciune. Seara s-a încheiat la Biserica „Sf. Ilie – Rahova” din zona Pieței Unirii, unde, de la ora 19:00, foștii colegi de studii ai parohului din East Ham au oficiat un parastas.

La pomenire au fost 13 preoți slujitori. De la București, cortegiul funerar va ajunge joi la Peretu, în prima parohie unde a slujit Părintele Sorin-Paul Grecu, în anii 1980. A fost dorința lui să se odihnească în acest loc.

Slujba înmormântării va fi oficiată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și de Episcopul Galaction al Alexandriei și Teleormanului.

Miercuri, Președintele României, i-a acordat post-mortem Părintelui Sorin Paul Grecu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Distincția a fost acordată „în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru curajul cu care a apărat libertatea religioasă și principiile democrației, atât înainte, cât și după evenimentele din Decembrie 1989, precum și pentru contribuția semnificativă la coagularea și sprijinirea comunității românești din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”.

Părintele Sorin Paul Grecu a înființat la Londra, în 1993, o comunitate ortodoxă română care, din 1997 și până azi, este găzduită de biserica greacă din East Ham. Din 2012, comunitatea este parohie a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 274

Id: 75969

Data: Jan 19, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).