Cartea Nașterii lui Iisus Hristos, care menționează strămoșii Domnului, și Sărbătoarea Zămislirii Fecioarei Maria de către Sf. Ana, celebrată de curând în Postul Crăciunului, ne arată că Viața și istoria se țes în pântecele maicilor.
„Biserica cea dumnezeiască și mântuitoare în pântece încape și se zidește; scara care duce pe toți oamenii la cele înalte răsare în pântecele de maică; a cărei zămislire o prăznuim”, se spune în Canoanele Utreniei de la Pomenirea Zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana (Mineiul lunii Decembrie).
Biserica și scara este Fecioara Maria, care L-a născut pe Hristos Dumnezeu, Mântuitorul promis.
Crăciunul este în mod esențial Sărbătoarea Pro-Viață. Învierea lui Hristos este mărturie despre veșnicia Vieții, dar Crăciunul este nașterea Vieții.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2021/12/Nasterea-Maicii-Domnului-2.jpg)
Nașterea: conlucrare a voinței omului cu voia lui Dumnezeu
Iar această naștere a Vieții Însăși sub vremi, adică în istorie – nașterea lui Dumnezeu Întrupat în lume, nu poate avea loc fără participarea omului. Paradoxal, Dumnezeu Fiul, Cel născut în veșnicie din Dumnezeu Tatăl, nu se poate naște în trup și în istorie ca om fără contribuția omului.
Omul aduce propria voință liberă, iar Dumnezeu darul vieții.
Contribuția omului este „Da”-ul firesc rostit de Fecioara Maria când i s-a propus să nască Viața chiar și în condiții mai presus de fire, care o făceau extrem de vulnerabilă. Devenea maica tânără a unui Prunc fără tată pământesc, situație care se pedepsea cu moartea în legea de atunci.
„Da”-ul Fecioarei Maria, contribuția ei la nașterea Vieții, a fost exercitare a propriei voințe libere prin punerea ei în acord cu voia lui Dumnezeu. A însemnat încredere totală în Dumnezeu și lăsare cu totul în voia Lui.
Iar darul lui Dumnezeu a fost Pruncul Hristos – „dar de la Dumnezeu Tatăl pentru mântuirea lumii”, după cum a spus de curând Părintele Patriarh Daniel.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2019/12/nasterea_domnului_craciun_icoana_vatoped-690x890.jpg)
Strămoșii ne-au dat indirect viață
Se spune despre Maica Domnului că este „pârga umanității”, cel mai bun rod pe care l-a putut oferi omul lui Dumnezeu. Ea s-a născut prin mica și umila contribuție a fiecărui strămoș, atunci când aceștia și-au făcut datoria de a-i naște în mod firesc pe toți copiii dăruiți lor de Dumnezeu – adică, la rândul lor, au spus „Da” la darul vieții, la nașterea de copii, de fiecare dată când acest dar s-a ivit.
„Cea odrăslită din rădăcina lui David și a lui Iesei, Ana, acum începe a odrăsli toiagul cel dumnezeiesc, care a odrăslit floarea cea tainică, pe Hristos, Ziditorul tuturor”, se mai spune în Canoanele Utreniei la Pomenirea Zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana (Mineiul lunii Decembrie).
Astfel, lanțul strămoșilor (David și Iesei) este un fel de scară către mântuire, în care fiecare strămoș mai naște un urmaș, adică o treaptă în plus către împlinirea profeției: venirea unui Mântuitor. Fiecare strămoș al Domnului care și-a născut copiii a contribuit efectiv la Nașterea Domnului. Și iată cum toți suntem legați între noi dincolo de timp, în planul lui Dumnezeu pentru întreaga creație.
Copiii strămoșilor sunt cei care, unul câte unul, au dus mai departe darul vieții și Cartea Neamului lui Iisus Hristos până la „plinirea vremii” pentru nașterea Lui.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2021/12/icoana-maicii-domnului-din-betleem-vitleemitissa.jpg)
La fel, și noi ne-am născut pentru că cineva, pe linie maternă sau paternă, a născut al zecelea copil dintr-o familie săracă într-un cătun de munte. Aceea a fost bunica sau străbunica noastră.
Chemați să răspundem „Da” la darul statornic al lui Dumnezeu
Pentru „Da”-ul strămoșilor, pentru „Da”-ul părinților, Dumnezeu împlinește uneori nașteri mai presus de fire: sunt atâția copii care, pentru rugăciunile părinților sau bunicilor la icoana Maicii Domnului se nasc în pofida diagnosticului medicilor.
Când însă voința omului se desparte de cea a Domnului, darul vieții este lepădat înainte de naștere și nu mai ajunge să influențeze într-un fel sau altul istoria.
Când vine vorba de darul vieții, Singurul cu adevărat statornic în această relație de dăruire reciprocă rămâne Dumnezeu, care a pus în legea firii darul zămislirii și nașterii de prunci, indiferent dacă părinții sunt vrednici sau nevrednici, pregătiți sau nepregătiți pentru a avea copii.
Atunci când retezăm viața unui copil înainte de naștere, retezăm și potențialul vieților descendenților pe care i-ar fi avut. Să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă toți oamenii are refuza să mai nască copii în următoarele decenii: istoria umanității s-ar apropia rapid de final.
Într-o pastorală din perioada când era Episcop al Covasnei și Harghitei, Mitropolitul Ioan al Banatului scria că toți copiii sunt flori sădite de Dumnezeu pentru Împărăția Lui. Așadar, ca să ne putem mântui și, poate, pentru ca alții să se mântuiască prin noi, trebuie ca mai întâi să fim născuți – și să naștem.
Foto credit: OnlyByLand.com (delatiu din Arborele lui Iesei pe fresca exterioară a bisericii Mănăstirii Moldovița)
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 252
Id: 75711
Data: Dec 22, 2021
Imagine:
În scrisoarea pastorală din anul acesta, Preasfințitul Părinte Mihail evidențiază faptul că Nașterea Mântuitorului reprezintă împlinirea tuturor profețiilor din Vechiul Testament. Prin El, revelația dumnezeiască este concretă, deplină și desăvârșită.
.....Data: Dec 22, 2021
„E o patrie pe care o poartă cu ei în suflet românii. Acel acasă se găsește mai ales în comunitățile liturgice românești”, a afirmat miercuri Patriarhul Daniel. „Trebuie să îi iubim pe toți cei care se află printre străini, fiindcă astfel păstrăm comuniunea românească. .....
Data: Dec 22, 2021
Patriarhul României i-a conferit miercuri Patriarhului Ierusalimului Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”. Distincția, acordată în contextul Anului omagial 2021 în Patriarhia Română, va ajunge la Patriarhul Ierusalimului prin intermediul Arhim. Teofil Anăstăsoaie, .....
Data: Dec 22, 2021
În scrisoarea pastorală de Crăciun, Episcopul Ortodox Român al Ungariei subliniază prezența constantă și permanentă a lui Dumnezeu în viața noastră. Ierarhul pune accent pe nevoia de spiritualitate a omului contemporan.
„Privind în jur, la lumea în .....
Data: Dec 22, 2021
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri, 22 decembrie 2021, o slujbă de pomenire pentru martirii căzuți în decembrie 1989.
În cuvântul rostit după slujbă, ierarhul a făcut o paralelă între .....
Data: Dec 22, 2021
Părintele Patriarh Daniel a fost colindat miercuri la Reședința Patriarhală de un grup de tineri beneficiari ai Asociației Down Plus din București. Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe tinerii cu Sindrom Down și le-a spus că au sporit bucuria prin prezența lor pe Dealul .....
Data: Dec 22, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).