Numai prin rugaciune neincetata și prin practicarea isihiei putem dobandi pacea sufletului, explica Arhiepiscopul Irineu

„Prin rugăciune neîncetată și prin practicarea isihiei, a liniștirii, noi putem dobândi, chiar în mijlocul activităților noastre cotidiene, pacea sufletului”, a transmis Arhiepiscopul Irineu în mesajul de deschidere a celei de a 21-a ediții a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), organizat de Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

Tema de anul acesta, „Chipul, Numele și Slava. Frumusețea Făptuitoare a rugăciunii și ‹esteticul› isihast al îndumnezeirii”, a fost aleasă în contextul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”.

În cuvântul de deschidere, intitulat „Isihia, o realizare a vieții duhovnicești”, Arhiepiscopul Alba Iuliei a vorbit despre rugăciunea isihastă în zilele noastre, practică pe care o definește ca fiind „o liniște interioară necesară pentru a asculta vocea lui Dumnezeu”.

Isihia, explică ierarhul, nu înseamnă doar „trăirea individuală, ca fiind solitară, ci posesiunea liniștii și a păcii care înconjoară prezența suverană a lui Dumnezeu”.

„Pentru astronauți este, într-adevăr, o emoție puternică să călătorească în spațiul extraterestru. Dar cea mai mare experiență, pe care o putem face, nu este zborul spre lumea din afară, ci este coborârea în cămara tainică a ființei noastre, pentru ca, apoi, să închidem ușa”.

„Dacă substantivul „singurătate” exprimă durerea de a fi singur sau izolat, cuvântul „solitudine” (pustietate) exprimă privilegiul de a fi cu Dumnezeu, exprimă liniștirea interioară în prezența Divinității”, a mai explicat Preasfinția Sa.

Evenimentul a fost precedată de oficierea unui Te Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie din Alba Iulia.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).