O biserica renascuta din cenușa a fost sfințita in Basarabia de Sud

Înaltpreasfințitul Părinte Petru a sfințit sâmbătă Biserica „Sf. Ier. Nicolae” din localitatea Al.I. Cuza, în sudul Republicii Moldova. După ce a fost transformat de sovietici în depozit de cereale și sală de sport, sfântul lăcaș a renăscut din propria cenușă prin voința și devotamentul slujitorilor altarului și ale comunității locale.

Mitropolitul Basarabiei i-a avut alături în slujire pe Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, pe Episcopul Sofronie al Oradiei, pe Episcopul Galaction al Alexandriei și Teleormanului şi pe Episcopul Siluan al Ungariei.

„Biserica aceasta are o istorie frumoasă. După o perioadă de răstignire de mai bine de 50 de ani, biserica a reînviat. Atunci când biserica aceasta stătea, ca multe altele de la noi din țară, în ruină, erau doar zidurile, dumneavoastră, trecând pe aici, vă închinați și chemați mila lui Dumnezeu și vă doreați ca, într-o bună zi, această biserică să fie reînviată”, a spus Părintele Episcop Veniamin după slujbă.

IPS Petru a sfințit Biserica „Sf. Ier. Nicolae” din localitatea Al.I. Cuza, Rep. Moldova sâmbătă, 18 iunie 2022. Foto. TVR Moldova

Ierarhul a menționat primului paroh al bisericii reînviate, Părintele Gheorghe Untilă, dar și ale actualului paroh, Părintele Ionuț Georgian, originar din Galați.

„Tuturor le mulțumesc și Îl rog pe Hristos Domnul să vă ocrotească, să vă bucure și să vă binecuvânteze. Și să ne dăruiască mai multe bucurii ca cele de azi, ca să avem în comunitatea noastră înalți ierarhi și oaspeți din mitropolia noastră, pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, dar și din țară și din afara țării”, a mai spus Preasfințitul Părinte Veniamin.

IPS Petru a avut alături în slujire alți patru ierarhi români sâmbătă, 18 iunie 2022, printre care și Episcopul Basarabiei de Sud. Foto. TVR Moldova

„Să nu uităm că avem o datorie de împlinit, să nu uităm că avem un patrimoniu moştenit de la strămoşi începând cu credinţa, cu limba, cultura, datinile noastre, să nu uităm că suntem fiii şi fiicele aceluiaşi neam”, le-a spus credincioșilor Preasfinţitului Părinte Sofronie.

„Dincolo de frumusețea bisericii, sunteți dumneavoastră, podoaba cea mai de preț a acestei biserici”, le-a spus localnicilor și Preasfințitul Părinte Siluan al Ungariei.

Sfințirea bisericii s-a încheiat cu decernarea de distincții pentru binefăcători. Printre cei distinși s-a numărat și jurnalista Tatiana Slivca, realizatoarea emsiunii „Tradiții” de la TVR Moldova, care a primit Ordinul eparhial „Crucea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” pentru mireni.

PS Veniamin i-a acordat jurnalistei Tatiana Slivca de la TVR Moldova distincția eparhială „Crucea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” pentru mireni sâmbătă, 18 iunie 2022, printre care și Episcopul Basarabiei de Sud. Foto. TVR Moldova

„Noi ne confruntăm cu o mare problemă, presa aproape că este distanțată de ceea ce se întâmplă în comunitățile noastre și mai ales în viața parohiilor. Vreau să mulțumesc, pe această cale, Televiziunii Române de la Chişinău, TVR Internaţional şi corespondenţilor care activează la Cahul şi în alte locuri, pentru activitatea lor”, a spus Preasfinţitul Părinte Veniamin.

„Fără prezența lor, multe lucruri nu ar fi cunoscute de către frații noștri basarabeni din zona de nord sau centru. Prin promovarea tradiţiilor, a culturii şi a limbii române, păstrăm valorile identităţii noastre. Ei consolidează fiinţa noastră naţională şi ne ajută să dăinuim şi să supravieţuim tuturor provocărilor care vin în faţa noastră”, a adăugat Episcopul Basarabiei de Sud.


Biserica „Sf. Ier. Nicolae” este cel mai vechi edificiu din localitatea Al.I. Cuza. Prima clădire a ei, din lemn și fără clopotniță, a fost construită de enoriași în 1814. În 1845 a fost ridicată biserica din piatră, pe lângă care funcționau și două școli parohiale unde învățau peste 200 de copii.

După 1940, preotul paroh a fost arestat și deportat în Kazahstan, iar biserica a fost părăsită, fiind transformată de sovietici în depozit și apoi în sală de sport.

În 1993, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a sfințit ruinele bisericii și a binecuvântat reconstruirea ei. Lucrările au fost realizate cu sârguința și investițiile materiale ale parohiei, primăriei, donatorilor evlavioși și cu ajutor din partea centrului eparhial.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).