Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reflectat duminică asupra poruncii „neobișnuite” pe care a dat-o Mântuitorul Iisus Hristos în Predica de pe munte, aceea de a iubi pe vrăjmași (Luca 6:35).
„Avem o poruncă neobișnuită. Niciun legiuitor din lume, de-a lungul istoriei, nu a poruncit vreodată ca cineva să iubească pe vrăjmașul său. De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos îi întrece pe toți arătând necesitatea unei atitudini noi care pare nefirească, în firea omului căzut, egoist. Și anume, aceea de a iubi pe vrăjmași, de a răspunde cu bunătate la răutate”.
Mântuitorul nu confirmă mentalitatea populară de a iubi pe aproapele și de a urî pe vrăjmași ca fiind una sănătoasă, a spus Părintele Patriarh. „El poruncește ca cei care-L urmează și poartă numele Lui, adică cei care se numesc creștini, să iubească pe vrăjmași și să le facă bine”.
Cum să iubești pe cei ce-ți fac rău
Pare un îndemn greu de împlinit în viața cotidiană, a adăugat Patriarhul.
„Mântuitorul nu cere niciodată oamenilor ceva peste puterea lor, doar că unele îndemnuri ale Sale nu pot fi împlinite fără ajutorul Său. El Însuși spune: ‹Fără Mine nu puteți face nimic›. Adică, nimic bun”, a explicat Patriarhul.
„Evanghelia lui Hristos nu este o simplă carte de ordin juridic, un cod moral sau juridic. Este gândirea însăși a Mântuitorului Iisus Hristos care nu poate fi asumată, asimilată și pusă în practică de către om decât cu ajutorul lui Hristos”.
„Deci, numai dacă cerem lui Hristos să ne dăruiască iubirea Sa milostivă și iertătoare, atunci putem împlini porunca iubirii față de vrășmași”.
„Evanghelia ne spune că nu trebuie să rămânem la acea stare de a iubi doar pe cei care ne iubesc, de a ajuta doar pe cei care ne ajută, ci să schimbăm atitudinea noastră și să facem binele în mod constant și față de cei care ne fac binele și față de cei care ne fac rău”.
„Atunci când facem numai binele, nu și răul față de semenii noștri ne aflăm în starea sănătoasă a sufletului. Când răspundem la răutate cu răutate, ne aflăm într-o stare bolnavă. Pentru că Dumnezeu a creat pe om după Chipul Său, iar El fiind Milostiv și Bun, omul se aseamănă cu El atât timp cât este milostiv și bun. De aceea, Hristos cere ca omul să fie în mod constant bun și milostiv, nu doar selectiv, episodic, când și când”.
Cu timpul, răutatea altora devine propria noastră răutate
În practică însă nu este ușor, a repetat Patriarhul.
„Pentru că un om care a fost nedreptățit, păgubit, umilit, a fost rănit sufletește de răutatea altor oameni ține minte mai mult răul pe care l-a suferit de la alții de cât binele. Ținem minte mai mult pe cei care ne-au jignit, ne-au nedreptățit, ne-au rănit sau ne-au umilit și uităm mai repede pe cei care ne-au făcut binele”.
„Și pentru că purtăm în sufletul nostru dorința de răzbunare și suferința acumulată în suflet din cauza răutății altora, cu timpul răutatea altora devine propria noastră răutate, devine o boală a sufletului nostru și purtăm în noi răutatea altora care a devenit propria noastră răutate, o legătură nedezlegată”.
„De aceea, numai prin iertare, ne putem elibera de răutatea altora pe care am înmagazinat-o în sufletul nostru”.
„Prin iertare nu se face doar un bine celui care este iertat, ci și celui care iartă pentru că sufletul revine la starea sa de sănătate spirituală și anume de a săvârși numai binele, după Chipul lui Dumnezeu cel Bun și Milostiv”, a mai spus Patriarhul României duminică, la Parohia Brâncuși din Sectorul 6 al Capitalei.
Părintele Patriarh s-a aflat în Parohia Brâncuși pentru a sfinți lăcașul de cult construit de comunitate începând cu anul 2008. Cu această ocazie, Preotul Paroh Costel Burlacu a fost distins cu Crucea Patriarhală.
Vezi și Patriarhul Daniel: Cum se roagă creștinul pentru vrăjmași
Știre în curs de actualizare …
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 274
Id: 74947
Data: Oct 3, 2021
Imagine:
Patriarhul României a sfințit duminică, 03 octombrie 2021, Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusul” a Parohiei Brâncuși din Sectorul 6 al Capitalei.
Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul pe .....
Data: Oct 3, 2021
Biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Nașterea Maicii Domnului” din Chitila a fost sfințită duminică, 03 octombrie, de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
La predică, ierarhul a subliniat importanța lăcașului de cult în viața .....
Data: Oct 3, 2021
Comunitățile parohiale Cisnădie II și Cisnădie IV din judeţul Sibiu au aniversat-o la finele lunii trecute pe Preoteasa Maria Gașpar, care a împlinit 80 de ani, prilej cu care .....
Data: Oct 4, 2021
„Biserica păstrează o legătură profundă cu Armata pentru că, de-a lungul istoriei sale, s-au identificat idealurile. A trebuit să rezistăm în fața schimbării religiei, a transformării tradițiilor și a istoriei noastre. Și lupta a fost de multe secole”, a spus Episcopul vicar .....
Data: Oct 4, 2021
Eforturile de a traduce Biblia în toate limbile lumii s-au accelerat în pandemie. Biblia este tradusă integral în 717 limbi. Numărul reprezintă doar o zecime din limbile lumii, dar înregistrează o creștere cu 13 față de anul trecut.
Practic, în fiecare săptămână de .....
Data: Oct 4, 2021
Culori de icoane și de frunze scăldate în soare tomnatec și în lumini de candelă se împletesc cu vieți sfinte și rugăciuni cuminți în sunet blând de toacă. Așa arată săptămâna 27 septembrie – 3 octombrie 2021 în selecția noastră de imagini:
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).