Patriarhul Daniel: A raspunde la rautate cu bunatate pare nefiresc, pentru omul cazut

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reflectat duminică asupra poruncii „neobișnuite” pe care a dat-o Mântuitorul Iisus Hristos în Predica de pe munte, aceea de a iubi pe vrăjmași (Luca 6:35).

„Avem o poruncă neobișnuită. Niciun legiuitor din lume, de-a lungul istoriei, nu a poruncit vreodată ca cineva să iubească pe vrăjmașul său. De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos îi întrece pe toți arătând necesitatea unei atitudini noi care pare nefirească, în firea omului căzut, egoist. Și anume, aceea de a iubi pe vrăjmași, de a răspunde cu bunătate la răutate”.

Mântuitorul nu confirmă mentalitatea populară de a iubi pe aproapele și de a urî pe vrăjmași ca fiind una sănătoasă, a spus Părintele Patriarh. „El poruncește ca cei care-L urmează și poartă numele Lui, adică cei care se numesc creștini, să iubească pe vrăjmași și să le facă bine”.

Cum să iubești pe cei ce-ți fac rău

Pare un îndemn greu de împlinit în viața cotidiană, a adăugat Patriarhul.

„Mântuitorul nu cere niciodată oamenilor ceva peste puterea lor, doar că unele îndemnuri ale Sale nu pot fi împlinite fără ajutorul Său. El Însuși spune: ‹Fără Mine nu puteți face nimic›. Adică, nimic bun”, a explicat Patriarhul.

„Evanghelia lui Hristos nu este o simplă carte de ordin juridic, un cod moral sau juridic. Este gândirea însăși a Mântuitorului Iisus Hristos care nu poate fi asumată, asimilată și pusă în practică de către om decât cu ajutorul lui Hristos”.

„Deci, numai dacă cerem lui Hristos să ne dăruiască iubirea Sa milostivă și iertătoare, atunci putem împlini porunca iubirii față de vrășmași”.

„Evanghelia ne spune că nu trebuie să rămânem la acea stare de a iubi doar pe cei care ne iubesc, de a ajuta doar pe cei care ne ajută, ci să schimbăm atitudinea noastră și să facem binele în mod constant și față de cei care ne fac binele și față de cei care ne fac rău”.

„Atunci când facem numai binele, nu și răul față de semenii noștri ne aflăm în starea sănătoasă a sufletului. Când răspundem la răutate cu răutate, ne aflăm într-o stare bolnavă. Pentru că Dumnezeu a creat pe om după Chipul Său, iar El fiind Milostiv și Bun, omul se aseamănă cu El atât timp cât este milostiv și bun. De aceea, Hristos cere ca omul să fie în mod constant bun și milostiv, nu doar selectiv, episodic, când și când”.

Cu timpul, răutatea altora devine propria noastră răutate

În practică însă nu este ușor, a repetat Patriarhul.

„Pentru că un om care a fost nedreptățit, păgubit, umilit, a fost rănit sufletește de răutatea altor oameni ține minte mai mult răul pe care l-a suferit de la alții de cât binele. Ținem minte mai mult pe cei care ne-au jignit, ne-au nedreptățit, ne-au rănit sau ne-au umilit și uităm mai repede pe cei care ne-au făcut binele”.

„Și pentru că purtăm în sufletul nostru dorința de răzbunare și suferința acumulată în suflet din cauza răutății altora, cu timpul răutatea altora devine propria noastră răutate, devine o boală a sufletului nostru și purtăm în noi răutatea altora care a devenit propria noastră răutate, o legătură nedezlegată”.

„De aceea, numai prin iertare, ne putem elibera de răutatea altora pe care am înmagazinat-o în sufletul nostru”.

„Prin iertare nu se face doar un bine celui care este iertat, ci și celui care iartă pentru că sufletul revine la starea sa de sănătate spirituală și anume de a săvârși numai binele, după Chipul lui Dumnezeu cel Bun și Milostiv”, a mai spus Patriarhul României duminică, la Parohia Brâncuși din Sectorul 6 al Capitalei.

Părintele Patriarh s-a aflat în Parohia Brâncuși pentru a sfinți lăcașul de cult construit de comunitate începând cu anul 2008. Cu această ocazie, Preotul Paroh Costel Burlacu a fost distins cu Crucea Patriarhală.

Vezi și Patriarhul Daniel: Cum se roagă creștinul pentru vrăjmași

Știre în curs de actualizare …

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 274

Id: 74947

Data: Oct 3, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).