Adânca smerenie și îndelunga-răbdare a Fiului lui Dumnezeu le-am cinstit cântând împreună Prohodul, a spus PS Varlaam Ploieșteanul vineri seară.
„Sfârșitul Prohodului, așa cum ați văzut, deja deșteaptă în sufletele noastre această nădejde că în curând vom vedea și slăvita Înviere din morți a Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.
„Prohodul acesta este o mărturisire a dumnezeirii Fiului lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul vineri, 17 aprilie, în Catedrala Patriarhală.
Episcopul vicar patriarhal a remarcat că, asemenea ucenicilor, „și noi suntem înclinați să privim cu anumită deznădejde sau disperare Sfintele și Mântuitoarele Pătimiri ale Domnului și Înfricoșătoarea sa moarte pe Cruce”.
„Dar fiecare lucru care se petrece cu Domnul, acum când El cu adevărat ‹a luat chip de rob, ascultător făcându-se de Dumnezeu Tatăl până la moarte și încă moarte de cruce› arată semnele dumnezeirii Sale”.
„Sunt multe mărturii în acest Prohod care ne amintesc că Omul batjocorit, rănit, însulițat, cu mâinile și cu picioarele străpunse de cuiele răstignirii este în același timp Dumnezeu adevărat, Fiul lui Dumnezeu cel Unul Născut prin care toate s-au făcut”, a evidențiat ierarhul.
„Acest Prohod pe care l-am cântat e o preamărire a smereniei arătate prin răstignire și îngropare”, a adăugat Preasfinția Sa.
La smerenie ne-a îndemnat și pe noi părintele episcop vicar în perioada dificilă prin care trecem fiind lipsiți de participarea la sfintele slujbe:
„Atunci când ne gândim la suferința noastră și la singurătatea noastră din aceste zile, să ne aducem aminte de marea singurătate a Domnului în ultimele și cele mai grele clipe ale vieții Sale: ucenicii L-au abandonat când El și-a întins mâinile pentru a fi legat de soldații care au venit în grădina Ghetsimani ca să-L aresteze. Îl vedem însoțit doar de mama Sa, de femeile mironosițe și, din când în când, și de Ioan Evanghelistul, ucenicul iubit”.
„Când cade sub povara Crucii, niciun ucenic nu este în preajmă ca să-L ajute și este silit un om străin, un țăran, Simon din Cirene care se întorcea de la câmp ca să-i ducă Crucea”, a amintit PS Varlaam.
„Poate că Dumnezeu a îngăduit această încercare tocmai acum în perioada Postului Mare ca să înțelegem în felul acesta mare suferință a lui Hristos, a singurătății, a părăsirii de către ucenici apropiați și mulțimi care-L îmbulzeau de obicei”.
„Rugăciunea, meditația și multa tăcere” a spus ierarhul că trebuie să marcheze ziua de sâmbătă când trupul Domnului se va odihni în sânul pământului până la slăvita Lui Înviere. Acestea pot fi aduse de noi ca jertfă de recunoștință pentru multa-îndurare pentru multa smerenie și plecăciune a Domnului, a încheiat Preasfinția Sa.
La Vecernia din prima zi de Paști, numită în popor și a doua Înviere, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre însușirile Trupului înviat al Mântuitorului, despre stigmatele păstrate pe Trupul Său după Înviere și despre legătura dintre Cruce și Înviere în ortodoxie.
.....Data: Apr 19, 2020
De la Paşti şi până la Înălţare, creştinii ortodocşi se salută când se întâlnesc cu „Hristos a înviat!” şi răspunsul „Adevărat a înviat!”.
Vă invităm să lecturaţi acest salut pascal în mai multe limbi ale lumii:
- Albaneză: Krishti .....
Data: Apr 19, 2020
Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului şi Vrancei împlineşte de Sărbătoarea Sfintelor Paşti 55 de ani. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
IPS Ciprian s-a născut în data de 19 aprilie 1965 în satul Suhuleț, județul Iași, la botez .....
Data: Apr 19, 2020
Diferența de fus orar a făcut ca Românii din Australia să fie primii care sărbătoresc Învierea. Părintele Episcop Mihail a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Melbourne, .....
Data: Apr 19, 2020
Patriarhul României, 19 aprilie 2020: „Învierea lui Hristos astăzi este pentru noi, ca întotdeauna, izvor de lumină și pace, izvor de bucurie, dar și izvor de putere spirituală pentru a lupta cu greutățile vieții, inclusiv pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferința, .....
Data: Apr 19, 2020
Părintele Mitropolit Irineu le transmite credincioșilor în Pastorala de Paști o puternică metaforă a vieții duhovnicești: .....
Data: Apr 19, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).