Reinaugurarea cimitirului din Mana, Rep. Moldova: Biserica și Armata au știut sa pastreze valorile spirituale ale romanilor

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a binecuvântat vineri cimitirul românesc din Mana, Republica Moldova, și a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei 16 soldați români înhumați în necropolă.

Ierarhul a omagiat jertfa eroilor care și-au dat viața pentru eliberarea Basarabiei, pentru demnitatea și unitatea națională a poporului român.

Preasfinția Sa i-a felicitat pe militari cu ocazia Zilei Armatei Române și a evidențiat că „atât Biserica Ortodoxă, cât și Armata au știut să stea de pază în fața multor provocări și să păstreze valorile spirituale și identitare ale românilor”.

Ziua Armatei Române este celebrată în 25 octombrie. Foto credit: Mitropolia Basarabiei 

Necropola de război a fost restaurată în cursul anului 2019, în cadrul unui proiect realizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, informează MApN.

La evenimentul comemorativ organizat de Ambasada României la Chișinău și Biroul Atașatului Apărării în Republica Moldova, au participat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, şi Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Alexandru Pânzari. Foto credit: Mitropolia Basarabiei/Facebook.

Potrivit sursei citate, „reconstrucţia cimitirului a presupus execuția mai multor lucrări constând în împrejmuire perimetrală, sistematizare, realizarea unei alei centrale pietonale, amplasarea a 16 însemne de căpătâi sub formă de cruce, cu inscripţia Erou Român Necunoscut, ridicarea unui monument central sub formă de troiţă tradițională, precum și amplasarea a două catarge și a două bănci pe care cei care vin să aprindă o candelă la capătâiul eroilor români se pot reculege”.

Pentru a păstra vie amintirea faptelor de vitejie ale militarilor români înhumați în acest loc, așezământul social-cultural a fost completat cu o placă comemorativă pe care au fost inscripționate date referitoare la eroii români ce își dorm somnul veșnic în acest cimitir, precum și un panou informativ ce conține numele cimitirului şi al instituţiei care îl administrează, planul cimitirului, precum şi date istorice utile.

Cimitirul de campanie din localitatea Mana a fost construit în anul 1941.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, cimitirul a fost parţial dezafectat de autorităţile sovietice.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 312

Id: 71680

Data: Oct 24, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare