Factbox: Ortodoxia Romaneasca in Germania. Harta interactiva a parohiilor

Cu ocazia Ziua Germaniei (3 Octombrie), prezentăm principalele date și harta interactivă actualizată a parohiilor românești din această țară.

Redăm în continuare câteva cifre și date despre Ortodoxia românească în Germani, care se desfășoară în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Ierarhi: Mitropolitul Serafim (Joantă) al Germaniei, Europei Centrale și de Nord – Înaltpreasfinția Sa este și Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului; Episcopul-vicar Sofian Brașoveanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord.

Sediu eparhial: Fürther Strasse 166-168, Nürnberg. Aici funcționează Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Şcoala de pictură „Sf. Evanghelist Luca” şi administraţia eparhială. Este reședință mitropolitană.

Parohii: 181 parohii și filii, cele mai multe de dată recentă (după 2008); harta interactivă mai jos:

Cronologie

1940: S-a organizat comunitatea parohială românească din Berlin.

1943: Guvernul român a cumpărat o biserică evanghelică de pe Str. Jerusalem a Berlinului pentru această parohie. Au fost cumpărate și spații pentru locuinţa preotului, pentru biroul parohial şi pentru un muzeu de artă românească.

1944: Prima slujbă la Berlin, preot paroh fiind Emilian Vasilovschi.

1945: În urma unui bombardament asupra Berlinului, din biserică n-au mai rămas decât zidurile, iar clădirea care adăpostea casa parohială şi muzeul au fost complet distruse. După război, pe locul bisericii a apărut un bloc nou şi o mare arteră de circulaţie a oraşului.

1981: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului a inaugurat o biserică românească la Salzgitter. După lucrări de lărgire şi de finalizare a picturii, a fost sfinţită în 2016, la 40 de ani de la înfiinţarea parohiei.

1992: Șapte preoţi români din Germania au făcut cerere să se întoarcă sub jurisdicţia Bisericii-Mame din România, prin intermediul unei noi structuri bisericești.

1993: Sfântul Sinod a acordat „binecuvântare de organizare a unei noi eparhii” cu titulatura de Mitropolia Ortodoxă Română pentru Germania şi Europa Centrală.

1994: Sfântul Sinod a recunoscut alegerea Preasfințitului Părinte Serafim Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, ca mitropolit al românilor ortodocşi din Germania, Europa Centrală şi de Nord. Sfântul Sinod a definit graniţele Mitropoliei, de care aparţin parohiile românești din Germania, Austria, Luxemburg, Suedia, Norvegia şi Danemarca. Mitropolitul Serafim a fost instalat în biserica Lukaskirche din München, de către Înaltpreasfințitul Părinte Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, actualul Patriarh al României. Noul mitropolit era locțiitor și pentru Europa Occidentală.

2001: După cumpărarea bisericii evanghelice Epifaniaskirche, împreună cu două clădiri monument istoric, sediul Mitropoliei s-a transferat de la Institutul pentru Bisericile Orientale din Regensburg la Nürnberg. Biserica a fost mărită, apoi pictată în tehnica fresco de Prof. Grigore Popescu. A fost construită și o sală de întruniri de 200 locuri.

2003: Preasfințitul Părinte Sofian Braşoveanul a fost hirtonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei și şi-a început activitatea în 2004 la München, oraşul cu numărul cel mai mare de români din Germania.

2006: Centrul Mitropolitan de la Nürnberg a fost sfințit de Patriarhul Teoctist. Mitropolia Germaniei a primit statut de Corporaţie de drept public (Körperschaft des öffentlichen Rechts) în Landul Bavaria – cea mai înaltă formă de recunoaştere oficială pentru o organizaţie religioasă.

2008: Au fost înfiinţate două eparhii sufragane: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, continuând activitatea sub conducerea Mitropolitului Serafim, și Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, cu jurisdicţie în Suedia, Norvegia şi Danemarca, condusă de Părintele Episcop Macarie Drăgoi.

2011: Patriarhul Daniel a pus piatra de temelie la Centrul Bisericesc Românesc din München (Aubing), cu biserică în stil muntenesc, sediu episcopal, mănăstire şi mai multe spaţii comunitare.

2017-2020: A avut loc o creștere masivă a numărului de cetățeni români – aproximativ 550 de mii în Germania, exceptând pe cei care au obținut cetățenia țării-gazde. Nevoia înmulțirii parohiilor a rămas în continuare prioritară.

2020: Au fost finalizate lucrările la Centrul Bisericesc din München și au fost sfințite clopotele. Sala Crucilor, deși finalizată, nu a fost sfințită, din cauza restricțiilor sanitare.

2021: A început oficierea slujbelor la Centrul Bisericesc din München

Români celebri apropiați de Biserica Română în Germania

  • Sergiu Celibidache, viitor dirijor și compozitor, a cântat la biserica românească de pe fosta stradă Jerusalem din Berlin în timpul studiilor la Hochschule für Musik.

Surse: Diaspora Bisericii Ortodoxe Române, Ed. Basilica, București, 2021; Mitropolia-ro.de

Vezi și:

Foto credit: Mitropolia-ro.de (Biserica de la Centrul Mitropolitan din Nürnberg)

 

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 479

Id: 74946

Data: Oct 3, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).