Jocul de Oină şi Transhumanța Carpatică au fost incluse în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, a anunţat Ministerul Culturii pe site-ul oficial.
Dosarele de înscriere au fost redactate de experți din cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii în colaborare cu specialişti de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (în special din Agenția Națională a Zonei Montane) și Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor.
JOCUL DE OINĂ
Îşi are originea în jocurile cu bâta și mingea practicate de păstori, oina fiind prezentă în viața comunităților din toate regiunile istorice ale României.
Jocul este practicat atât în forma sa reglementată, prin asociațiile și cluburile care participă la competițiile organizate de Federația Română de Oină, cât și în cadrul comunităților cu ocazia sărbătorilor religioase, evenimentelor festive și altor manifestări locale.
Jocul de oină
- Este menționat prima dată în 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă;
- În data de 9 mai 1899, la București s-a ținut primul campionat național de oină;
- Federația Română de Oină a fost înfiinţată în iunie 1932;
- A fost primul joc de echipă introdus prin lege în învăţământul românesc.
Prin includerea sa în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, jocul de oină primește o justă confirmare a statutului său de „sport național”, acordat prin Legea 96/2016 pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, se menţionează pe site-ul Ministerului Culturii.
Mai multe informații despre Jocul de oină.
TRANSHUMANŢA
Documentul de înscriere conține informații despre valoarea socio-culturală, economică și ecologică a acestei îndeletniciri, imagini actuale de prezentare a respectivei activități și indică strategii de conservare a elementului prin acțiuni legislative, publice și private.
Oficialii Ministerului menţionează că „transhumanța reprezintă un ansamblu complex de manifestări economice și socio-culturale configurate în jurul păstoritului de amplitudine, conferind identitate satului pastoral montan cu specific transhumant și gospodăriei țărănești pastorale”.
Conform sursei citate, România a fost invitată să se asocieze unui dosar multinațional UNESCO de înscriere a acestui element în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii.
Mai multe informații despre Transhumanța carpatică, parte a vieţii pastorale tradiționale.
Sursă foto: Wikipedia/Prima campioană națională la oină: echipa Liceului Nicolae Bălcescu din Brăila.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 295
Id: 71679
Data: Oct 24, 2020
Imagine:
Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a binecuvântat vineri cimitirul românesc din Mana, Republica Moldova, și a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei 16 soldați români înhumați în necropolă.
Ierarhul a omagiat jertfa eroilor care și-au dat viața pentru .....
Data: Oct 24, 2020
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit istoricului Mircea Gheorghe Abrudan Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.
Distincția i-a fost
Data: Oct 24, 2020
Regele Mihai I s-a născut în data de 25 octombrie 1921 la Sinaia.
Mihai I a fost regele României în perioadele 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947.
La sfârșitul anului 1947, regele a fost constrâns de comuniști să semneze decretul de abdicare, .....
Data: Oct 25, 2020
Patriarhul Daniel a explicat în predica duminicală de ce Hristos Domnul a permis demonilor să intre în turma de porci şi a subliniat că sufletul unui om este mai presus de orice lucru material.
„Mântuitorul Iisus Hristos a îngăduit ca demonii să intre în turma de .....
Data: Oct 25, 2020
Bustul primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, a fost inaugurat sâmbătă, 24 octombrie, pe Aleea Făuritorilor Unirii din parcul Bucov – Ploiești, informează
Data: Oct 25, 2020
Ziua Armatei României (ZAR) este sărbătorită anual în data de 25 octombrie, fiind instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.
Militarii români se bucură de ocrotirea Maicii Domnului şi de patronajul .....
Data: Oct 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).