Pr. Aurel Mihai: Masurile de protecție sanitara de la hramul Catedralei Patriarhale, expresie a civismului creștin

Într-un interviu acordat postului Radio Trinitas, Părintele Aurel Mihai, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a detaliat măsurile de protecție instituite pentru Pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou, care începe duminică la București.

Părintele Aurel Mihai a declarat că măsurile nu indică o slăbire a încrederii în puterea ocrotitoare și tămăduitoare a sfinților, ci ține de crearea, în bună înțelegere cu autoritățile, a unui climat de siguranță sanitară în contextul pandemiei de coronavirus.

„Până la urmă, se dă măsura civismului pe care creștinii ortodocși îl manifestă dintotdeauna”, a spus vicarul eparhial. „Avem grijă de sănătatea noastră, dar mai ales de sănătatea celui de lângă noi.”

Enumerăm în continuare măsurile sanitare propuse de Arhiepiscopia Bucureștilor și care au fost aprobate fără reținere de autorități.

Măsuri sanitare

  • Închinătorii vor sta la coadă pentru închinare pe un singur rând, cu o distanță de 1,5 metri între ei.
  • Se vor oferi în mod gratuit dezinfectant pentru igienizarea mâinilor și mănuși; cei care nu au, vor primi mască.
  • Va fi făcut un triaj observațional: cei care tușesc sau au alte simptome vizibile vor fi îndrumați de organizatori spre medicii de la ambulanțele prezente pe Colina Bucuriei.
  • Raclele vor fi acoperite cu un geam transparent și dezinfectate de voluntari după fiecare închinător.
  • Accesul în catedrală va fi limitat, iar în interior se va face periodic dezinfecție prin nebulizare.
  • Agheasma va fi sfințită și distribuită în sticle sigilate, iar anafura va fi pregătită și sfințită în condiții de igienă, urmând a fi distribuită în pliculețe sigilate.
  • Fiecare dintre protoieriile Arhiepiscopiei Bucureștilor le va oferi închinătorilor pachete cu hrană sigilată, având certificat de conformitate.
  • Închinătorii nu vor mai primi băuturi calde, care sunt mai greu de preparat și distribuit în condiții de igienă strictă, dar li se va oferi apă de băut în sticle sigilate.

Pe lângă măsurile de natură sanitară, au fost luate și măsuri organizaționale menite să ofere o protecție prin asigurarea unei distanțări sociale și a unui flux constant și controlat de închinători.

Măsuri organizaționale

  • Anul acesta, sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale va dura doar trei zile.
  • Participarea este limitată la credincioșii care pot face dovada că au rezidența în Capitală. Ceilalți pot urmări slujbele transmise în direct la Radio Trinitas, la Trinitas TV și pe paginile lor din rețelele de socializare online.
  • În mod excepțional, anul acesta nu va mai avea loc tradiționala procesiune cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, intitulată Calea Sfinților.
  • Soboarele de preoți oficianți vor fi mult restrânse numeric.
  • La slujbele care se vor ține în aer liber la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală vor putea participa maximum 200 de persoane.
  • Coloana închinătorilor va fi separată de cea a participanților la slujbă, aceasta din urmă având sectoare defluire, adică de ieșire rapidă a persoanelor pe căi separate, pentru a evita aglomerările.
  • Accesul credincioșilor pe Colina Bucuriei se va face dinspre Piața Unirii, iar ieșirea spre Strada 11 Iunie, ceea ce înseamnă că va fi un sens unic al circulației pe Dealul Patriarhiei.

Anul acesta, alături de moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, și ale Sfântului Nectarie, din patrimoniul Catedralei Patriarhale, la închinare vor fi puse și moaștele Sf. Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor. Prezența sfântului la sărbătoare marchează Anul omagial al pastorației părinților și copiilor.

Părintele Vicar eparhial Aurel Mihai i-a îndemnat pe închinători, dar și pe cei care nu pot participa în persoană la hramul din acest an al Catedralei Patriarhale, să se roage pentru viața și sănătatea lumii.

Conform prognozei ANM, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, bucureştenii vor avea parte de cer mai mult senin. Temperatura maximă va fi de 20 °C, iar minima de 9 °C.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 282

Id: 71677

Data: Oct 24, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).